שתף קטע נבחר

מדרעי ועד מסתננים: פסקי הדין המרכזיים של מרים נאור

היא החלה את דרכה בבית משפט השלום בירושלים, שם הרשיעה בנקאים בפרשת ויסות המניות, הייתה בהרכב שהרשיע את אריה דרעי והשתתפה בערעור של הנשיא לשעבר קצב. מחר תפרוש נשיאת העליון מרים נאור מכס השיפוט לאחר שהייתה אחראית בכהונתה גם לפסילת חוק המסתננים

 

השופטת נאור. פסקי דין משמעותים בכל ערכאות השיפוט (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
השופטת נאור. פסקי דין משמעותים בכל ערכאות השיפוט(צילום: יריב כץ)

מחר תסיים נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, כמעט 38 שנים במערכת המשפטית. היא החלה את דרכה כבר בשנת 1980 כאשר נבחרה לשופטת בבית משפט השלום בירושלים, והגיעה עד לתפקיד המרכזי ביותר במערכת המשפט הישראלית. במהלך כהונתה בכל ערכאות השיפוט חתומה נאור על כמה מפסקי הדין המשמעותיים ביותר שהיו בארץ. 

 

בשנת 1994 נאור הייתה השופטת שחתמה את פסק הדין של 'משפט הבנקאים', שהרשיע בנקים ובנקאים מרכזיים שהיו אחראים לפרשיית ויסות מניות הבנקים שגרמה למשבר הכלכלי בשנת 1983. בשנת 1999 הייתה נאור אחת השופטות שהרשיעו את השר אריה דרעי בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים.

 

ב-16 השנים האחרונות מכהנת נאור בבית המשפט העליון ובשנים האחרונות היא חתומה על כמה מפסקי הדין החשובים והמשמעותיים במערכת המשפט. כך, למשל, פסק הדין שלה בנושא החוק למניעת הסתננות שקבע כי שהייה של מבקשי מקלט במשך 20 חודשים במתקן חולות היא לא מידתית ויש לבטל את החוק. בפסק דין נוסף שהיה לאחרונה בנושא מסתננים ומבקשי מקלט, קבעה נאור כי אסור להחזיק במתקני כליאה מסתננים שמסרבים להיות מגורשים למדינה שלישית. בעקבות פסק דין זה החלו הפגנות שבועיות מול ביתה בירושלים של פעילי ימין וחלק מתושבי דרום תל אביב.  

 

אחת הפסיקות החשובות והאחרונות של נאור היא פסק הדין בנושא גיוס תלמידי הישיבות, שבו קבעה נאור כי ההסדר שפוטר בני ישיבות מגיוס הוא מפלה ויש לבטלו.

נאור השבוע בכנסת, בפתיחת מושב החורף (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נאור השבוע בכנסת, בפתיחת מושב החורף(צילום: אוהד צויגנברג)

הפגנות מול ביתה של נאור בשל פסק הדין בנושא המסתננים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הפגנות מול ביתה של נאור בשל פסק הדין בנושא המסתננים(צילום: אוהד צויגנברג)

נאור עם השופטים אסתר חיות וחנן מלצר (צילום: דוברות שרת המשפטים) (צילום: דוברות שרת המשפטים)
נאור עם השופטים אסתר חיות וחנן מלצר(צילום: דוברות שרת המשפטים)

נאור קבעה גם כי אין לאשר את פסילתם של ברוך מרזל וחנין זועבי מלהתמודד לכנסת ה-20 וביטלה את החלטת ועדת הבחירות המרכזית לפסול אותם. נאור עסקה גם לא מעט בנושאי דת ומדינה וקבעה בפסק דין תקדימי כי התנאי להכרה בגיור שנערך בחו"ל הוא שהגיור נערך בקהילה יהודית מוכרת ולאו דווקא על ידי קהילה אורתודוקסית.

 

פסק דין נוסף של נאור עסק בפתיחת מרכולים בשבת בתל אביב, פסק דין שיגיע לדיון נוסף ויינתן בו פסק דין ביום פרישתה של נאור מחר. בתחילה קבעה נאור כי ההימנעות עיריית תל אביב מיישום חוק העזר שאוסר על פתיחת מרכולים בשבת היא לא חוקית והורתה לעירייה לחוקק חוק עזר חדש, אם ברצונה לאפשר לעסקים להיפתח. אותו חוק עזר חדש קבע על פתיחת חלק מהעסקים בשבת, והגיע שוב לעליון. בג"ץ אישר את החוק וקבע כי מותר לעיריית תל אביב לקבוע מתחמים להפעלת עסקים בשבת.

 

נאור ישבה גם בהרכב השופטים בערעור של נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, שהורשע באונס. נאור התייחסה למעמדו של קצב ואמרה כי "כולם שווים בפני החוק. כל בני האדם שווים בפני המשפט ובפני השופט. גדול כקטן. עשיר כעני. מכובד כפשוט. עת עומדים הם בפני השופט, עירומים הם כביום היוולדם. כולם שווים בין שווים".

 

גם בנושאים אזרחיים נאור כתבה כמה פסקי דין משמעותיים. כך, למשל, בפרשת הסיליקון בחלב בתנובה השופטת נאור אישרה תביעה ייצוגית וקבעה כי אמנם לא נגרם נזק פיזי, אך ההטעייה בדבר תכולת החלב היא פגיעה בצרכנים.

 

נאור עסקה גם בפרשיית תינוק המריבה שבה בית המשפט הכריע מי יאמץ ילד בן שלוש ממוצא אתיופי - האם יהיו אלה הדודה שלו ובעלה, או בני זוג שאינם בני העדה, אצלם הוא שהה כשנתיים עם כוונת אימוץ. לאחר דיון נוסף נקבע כי הילד יאומץ בידי בני הזוג שאינם אתיופים. גם בפרשה אחרת שעסקה ברישום בני זוג מאותו מין קבעה נאור כי אם יש קשר גנטי בין הילד לבין אחד מההורים, אז יש לרשום גם את ההורה השני כהורה במשרד הפנים, בלי לקבל צו אימוץ או צו הורות, מהפיכה של ממש בכל מה שקשור לזכויות בני זוג חד מיניים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים