נדחתה בחודש הכרעת ועדת השרים על חוק החסינות לראשי ממשלה
ראש הממשלה, יו"ר הקואליציה דוד ביטן והשר יריב לוין נועדו בצהריים והחליטו לדחות את ההכרעה בחוק השנוי במחלוקת לנוכח התנגדות בבית היהודי ובסיעתו של משה כחלון. במקביל החליטו לקדם את החוק של ח"כ דוד אמסלם שלא יאפשר למשטרה להמליץ על הגשת כתבי אישום
החוק שיאסור חקירה פלילית נגד ראש הממשלה במהלך כהונתו (המכונה גם "החוק הצרפתי") יעלה לוועדת השרים לחקיקה רק בעוד חודש. כך סיכמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הקואליציה דוד ביטן והשר יריב לוין שנועדו בצהריים (יום ד'). ההחלטה התקבלה לנוכח התנגדות לחוק בבית היהודי ובסיעת כולנו של משה כחלון. עוד הוחלט כי החוק שמקדם ח"כ דוד אמסלם שלא יאפשר למשטרה להמליץ על הגשת כתב אישום בתום חקירה, יעלה לוועדת השרים לחקיקה בעוד כשבועיים.
יצוין כי גם כיום המשטרה אינה ממליצה על כתבי אישום, אלא קובעת אם נמצאה תשתית ראייתית. במכתב ששיגרה מוקדם יותר יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם ליו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן הבהירה מועלם כי ההצעה לאסור בחוק חקירות של ראשי ממשלות עומדת בסתירה להסכמים הקואליציוניים.
ח"כ מועלם ציינה כי ההסכם הקואליציוני שנחתם בין נתניהו לבין יו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, כולל את סעיף 35, שלפיו "חוקי יסוד חדשים או שינוי בחוקי יסוד קיימים (מלבד שינוי חוקי יסוד שהוסכמו במפורש בהסכמים הקואליציוניים על ידי כל הסיעות), יוגשו ויחוקקו אך ורק בהסכמת כל אחת ואחת מסיעות הקואליציה. היה והצעה תועלה להצבעה בניגוד לאמור, יצביעו כל סיעות הקואליציה נגדה''.
לדברי מועלם, "לאור חילוקי הדעות המהותיים שנתגלעו בסיעתנו ולאור סעיף 35 בהסכמים הקואליציוניים, אני מבקשת לא להעלות את הצעת החוק בשלב זה". היא ציינה כי סיעת הבית היהודי קיימה דיון מהותי ומעמיק בהצעת החוק של ח"כ דוד אמסלם: "בדיון נתגלעו חילוקי דעות משמעותיים בין חברי הסיעה ולא הושגה הסכמה". הדיון בהצעת החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה נדחה בשבוע.
שרת המשפטים איילת שקד התראיינה השבוע בנושא לאולפן ynet: "אמרתי כמה פעמים שיש היגיון לא לחקור ראש ממשלה על דברים שהם, הייתי אומרת, מינוריים, פשיעה מינורית כמו חטא ועוון. צריך לראות את המכלול כולו, לעשות חשיבה על קציבת קדנציות, זה דבר שהוא בבסיס המשטר של מדינת ישראל, זה לא דבר שעושים במחטף, זה לא דבר שעושים מהר, זה דבר שמצריך דיון יסודי ומעמיק", הבהירה שרת המשפטים. "ניסו להעביר את החוק מהר. אני לא אתן לחוק יסוד לעבור בצורה כזאת מבלי שסיעות הקואליציה ישבו וידונו בו. גם בהסכם הקואליציוני יש לכל סיעה יכולת לעצור חוק יסוד בכל אחד משלבי החקיקה. השלב של ועדת שרים לחקיקה הוא השלב החשוב ביותר משום שבשלב הזה נקבעת עמדת הקואליציה. לכן החוק הזה יעלה לדיון רק אחרי שכל הסיעות יגבשו את עמדתן".
שקד הבהירה גם כי "בעניין של חוקי יסוד אין מסחרה פוליטית. כשאני אביא את חוק יסוד החקיקה לא אעשה פוליטיקה של תן וקח. חוקי יסוד הם דברים שיורדים לשורש המשטר בישראל וכל חוק כזה צריך להשקיע בו חשיבה רבה, זה לא עניין של תן לי ואתן לך".
גם בסיעת כולנו לא יעשו חיים קלים להצעת החוק. שר האוצר משה כחלון הודיע השבוע שהוא יעניק חופש הצבעה לחברי סיעתו: "מדינת ישראל יקרה מכדי שנוכל להפקיר אותה לכל מיני חוקים העלולים לפגוע במערכות שחשובות לדמוקרטיה - לנו ולדורות הבאים", אמר בישיבת סיעת כולנו ביום פתיחת מושב החורף של הכנסת.