האישה שמנסה להדיח את ארדואן
אשת הימין מראל אקסנר, לשעבר שרת הפנים, הקימה את "המפלגה הטובה" ומזוהה כמי שיכולה לאיים על הנשיא ששולט בטורקיה מ-2003: "טורקיה עייפה והדמוקרטיה נמצאת בסכנה, אין מנוס משינוי ויש לנו את הכוח"
מפלגתה של אקסנר נקראת "המפלגה הטובה". אשת הימין נחשבת בעיניי רבים בטורקיה כמועמדת שיכולה להקשות על ארדואן ומפלגתו, בבחירות לנשיאות ולפרלמנט ב-2019. כרגע היא מקבלת רק תמיכה קלה מחברי המפלגה שממנה פרשה.
רק חמישה מ-550 החברים בפרלמנט הצטרפו ל"מפלגה הטובה", למרות שהסוקרים מעריכים כי היא עשויה לזכות בקולות של תומכי כמה מפלגות, בהן מפלגת הצדק והפיתוח השמרנית והאיסלאמיסטית ומפלגות חילוניות ולאומניות.
"טורקיה ואזרחיה עייפים, המדינה שחוקה והסדר הציבורי מתפורר. אין מנוס משינוי האווירה הפוליטית", אמרה אקסנר בטקס באנקרה לציון הקמת המפלגה. "אנחנו הדרך החוצה, אתם הדרך החוצה. הדרך היא אומה טורקית חזקה של 80 מיליון איש. האנשים שלנו אומרים בפירוש שהם רוצים ממשלה חדשה", אמרה על רקע הסמל של מפלגתה – שמש צהובה זורחת בשמיים כחולים.
אקסנר הודחה בשנה שעברה ממפלגת התנועה הלאומנית, המפלגה הקטנה ביותר בגוש האופוזיציה בפרלמנט, אחרי שכשלה בניסיון להדיח את מנהיג המפלגה דבלט בצ'לי, שסייע לארדואן לנצחן במשאל העם שבו הגדיל משמעותית את כוחו. מאז ההדחה אקסנר בת ה-61 הפכה לאחד הקולות הבולטים בטורקיה – במיוחד כשזה נוגע לביקורת על ארדואן וממשלתו.
האקאן ביירקצ'י, ממכון הסקרים SONAR, אמר כי "המפלגה הטובה" יכולה לגזול יותר מ-10% מהקולות של מפלגת השלטון, שמקבלת 40% תמיכה. היא עשויה גם לגדול בזכות תמיכה של אלו שבחרו במפלגת התנועה הלאומנית ובמפלגות החילוניות בטורקיה כמו מפלגת CHP.
"המפלגה של מראל אקסנר תוביל שינויים גדולים באווירה הפוליטית בטורקיה", הוא אמר לרויטרס. "כנראה שזה יקרה מיד, אלא תוך שלושה עד חמישה חודשים. אני מאמין שאפשר יהיה להבחין בשינוי הזה".
מפלגת הצדק והפיתוח קיבלה כמעט מחצית מהקולות בבחירות האחרונות לפרלמנט, שהיו בנובמבר 2015. הנשיא ארדואן אמר לתומכי המפלגה כי הוא רוצה שהיא תקבל את רוב הקולות ב-2019.
מהמט עלי קולאט, מחברת הסקרים "מאק דניסמנליק" שנחשבת למקורבת למפלגת השלטון, אמר כי כרגע למפלגתה של אקסנר יש 5% תמיכה. "נראה שהמפלגה של אקסנר יכולה להשיג קולות של מצביעים כועסים", הוא אמר. "הכוח האמיתי שלהם יגיע בטווח הארוך".
אקסנר אמרה כי חברים רבים במפלגתה רוצים שהיא תתמודד בבחירות לנשיאות, והעבירה ביקורת על מצב הדמוקרטיה בטורקיה. "הדמוקרטיה נמצאת בסכנה והצדק של הממשלה נמצא לפני הכול. זאת הוכחה לכך שהחברה נמצאת בקיפאון פוליטי", היא אמרה.
מאז ניסיון ההפיכה הכושל בשנה שעברה, שבו נהרגו יותר מ-240 בני אדם, הרשויות בטורקיה עצרו יותר מ-50 אלף איש והדיחו יותר מ-150 אלף מתפקידם – בהם מורים, עורכי דין, עיתונאים וחיילים.
אקסנר אמרה שמפלגתה נועדה להעלות את מספר שנות הלימוד הממוצע בטורקיה משבע שנים ל-11, והבטיחה להכניס את טורקיה לרשימת 20 המדינות המובילות בחינוך. כרגע טורקיה נמצאת במקום ה-50.
בשבועות האחרונים חברים ממפלגת התנועה הלאומנית ומפלגת CHP עזבו את המפלגות כדי להצטרף למפלגה החדשה של אקסנר, שאמרה שהדלת פתוחה לכל מי שמעוניין. "יש לנו תקוות וחלומות. אנחנו רוצים טורקיה עשירה, יש לנו כוח. אנחנו רוצים טורקיה חופשית ויש לנו את הזכויות שלנו".