היועמ"ש לא יתנגד לחוק שיאסור המלצות משטרה לכתב אישום
"חוק נתניהו 2": במשרד המשפטים לא מתלהבים מהצעת החוק שקובעת כי המשטרה לא תוכל להמליץ על הגשת כתב אישום בתום חקירה, אך היועץ מנדלבליט לא צפוי להתנגד לה. מקור משפטי בכיר: "אין מניעה משפטית". יש לציין כי המשטרה לא ממליצה על כתבי אישום אלא קובעת אם יש תשתית ראייתית
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אינו צפוי להתנגד להצעת החוק של ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), שלפיה על המשטרה ייאסר לפרסם המלצות לכתבי אישום. מקור משפטי בכיר הבהיר כי אין מניעה משפטית להמשיך בחקיקת החוק על אף שבמשרד המשפטים לא מתלהבים מהחקיקה. חוק זה גובש למעשה על ידי מקורבי ראש הממשלה בניסיון להצר את צעדי החוקרים, לאחר שהחוק שנועד למנוע חקירות ראש ממשלה מכהן נקלע לקשיים וסיכויים לעבור נראים קלושים.
לפני עשור כבר עלתה דרישה דומה, אז נהגה המשטרה לפרסם "המלצה" לפרקליטות בתום חקירותיה. המשטרה נעמדה אז על הרגליים האחוריות בטיעון כי החוקרים עומלים קשה על החקירות והם מבקשים לסכמן בצורת המלצה. לאחר דין ודברים בין משרד היועץ המשפטי לממשלה והמשטרה סוכם שבמקום המלצה יוגש "סיכום חקירה" ובו ייאמר אם נאספו ראיות בתיק אם לא.
עתה לאור הצעת החוק התקיימו התייעצויות חוזרות והוחלט שלא קמה עילה משפטית להתנגד לחוק. עם זאת, יש לציין כי המשטרה כלל אינה מגישה המלצות לכתב אישום אלא מודיעה אם נמצאה תשתית ראייתית או לא בתיק חקירה.
מוקדם יותר היום סיכמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן ושר התיירות יריב לוין כי החוק שיאסור חקירה פלילית נגד ראש ממשלה במהלך כהונתו יעלה לוועדת השרים לחקיקה רק בעוד חודש. ההחלטה התקבלה לנוכח התנגדות לחוק בבית היהודי ובסיעת כולנו של משה כחלון. עוד הוחלט כי החוק שמקדם ח"כ אמסלם יעלה לוועדת השרים לחקיקה בעוד כשבועיים.
לפי סדר הדין הפלילי, כשנפתחת חקירה בגין תלונה במשטרה - לחוקר שאמון על התיק ישנה מטרה אחת והיא לבסס תשתית ראייתית על בסיס ממצאי החקירה. צמד המילים "תשתית ראייתית" הוא למעשה אותה המלצה שהצעת החוק מנסה למנוע, ובכך להחליש למעשה את השפעת המשטרה בתיק לאחר שהועבר לעיון הפרקליטות.
בשלב החקירה, על החוקר "לדבר" בשפה של ראיות וכדי לבסס אותן הוא ישתמש בכל הכלים הנדרשים לאמת את החשדות. בתום החקירה ואיסוף הראיות, רושם החוקר סיכום שמועבר לקצין החקירות. הקצין עובר על התיק והוא זה שמעביר את ממצאי החקירה לפרקליטות. הוא אף מציין בהודעה לפרקליטות אם קיימת אותה תשתית ראייתית שמבססת את החשדות.
עם זאת, חשוב להבהיר כי קיים הבדל בין מדיניות האכיפה המשטרתית לבין תשתית ראייתית שאותה תצטרך הפרקליטות לקבוע לפני הגשת כתב אישום. יצוין כי בחלק מהתיקים, הפרקליטות לא רואה ראיות מבוססות כדי להעמיד לדין ובמצב כזה מחזירה את התיק למשטרה על מנת לבסס את החשדות.
בכל מקרה, מבחינת המשטרה המילה "המלצה" לא קיימת, אלא כאמור צמד המילים "תשתית ראייתית" בלבד. הסיבה: לחוקרי המשטרה חשוב להדגיש כי הם "מדברים" בראיות ולא בהמלצות. במשטרה חוששים כי החוק החדש עלול להביא לכך שבהיעדר ראיות יהיה קשה לבקר את הפרקליטות.
העימות בין ח"כ אמסלם לדוברת המשטרה
לפני כחודשיים פורסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet כי הצעת החוק הפרטית שמגבש ח"כ אמסלם תאסור על המשטרה להמליץ לפרקליטות להגיש כתב אישום נגד חשוד שנחקר, ותאפשר להציג רק את הממצאים היבשים. לפי ההצעה, חוקר שיחרוג מההנחיה עלול לעמוד בפני עונש מאסר למשך שנה.
לדברי ח"כ אמסלם, כשהמשטרה מצרפת המלצה להעמיד לדין היא כובלת את ידיה של הפרקליטות מלקבל החלטה שונה. "המשטרה אמורה לחקור, לא להמליץ. לא פעם קורה שהיא מתאהבת בחקירה שהיא יזמה בעצמה. אז למה מצפים? שלא ימליצו על כתב אישום?", תהה אמסלם שסבור כי רק הפרקליטות צריכה להכריע בעניין. "המשטרה היא לא צד בעניין. למה בכלל שהיא תמליץ? איפה זה כתוב בחוק? כשמפרסמים המלצה משטרתית להגיש כתב אישום, החשוד הופך לנאשם באופן אוטומטי. לפעמים התיק שוכב בפרקליטות שנה או שנתיים, ומבחינת כולם האיש כבר אשם".
דוברת המשטרה, ניצב-משנה מירב לפידות, מתחה למחרת הפרסום ביקורת חריפה על ח"כ אמסלם. היא ציינה כי הצעת החוק שלו "לוקה בבורות במקרה הרע או בחוסר דיוק משווע במקרה הטוב ואני עדינה".
דבריה של לפידות הופיעו בקבוצת וואטסאפ של דוברים. היא רמזה כי הצעת החוק קשורה לחקירות שמתנהלות בימים אלה מול אישי ציבור שונים. לדבריה, "אתם מבינים מה עומד מאחורי הדברים של אמסלם. אם זה היה נבדק על ידי היועצים של חבר הכנסת הנכבד, הם היו מגלים עובדה מעניינת: משטרת ישראל לא מעבירה המלצה להגיש או לא להגיש כתב אישום כבר יותר מארבע שנים".
יצוין כי לפידות לא דייקה בדבריה. כל חקירת משטרה מסתיימת עם הודעה שבה נאמר אם יש תשתית ראייתית. המשטרה אף קובעת בהודעתה גם אילו סעיפי עבירה מיוחסים לחשוד, ונראה כי לכך התכוון ח"כ אמסלם.
דוברת המשטרה הוסיפה: "אתם אנשים אינטליגנטים... אתם מבינים מה עומד מאחורי הדברים של אמסלם. זה לא יעזור, אנחנו נמשיך לבצע את תפקידנו ללא מורא, ללא חת, ללא משוא פנים, ללא כניעה ללחצים. ביושר, בהגינות, בחתירה למצוינות ולמען הצדק והדמוקרטיה".
אמסלם מצדו לא נותר חייב ותקף אז בחריפות את לפידות. "תפקידה של דוברת המשטרה הוא לדברר את המשטרה ולא להעביר ביקורת פוליטית על יו"ר ועדת הפנים, שתפקידו הפרלמנטרי הוא לבקר את משטרת ישראל ולהגיש הצעות חוק".
הוא הוסיף כי "זו לא פעם ראשונה שהדוברת הנכבדה משתלחת בנבחרי ציבור באופן בוטה וחסר תקדים, החורג מכל נורמה המחייבת עובד ציבור ובוודאי דובר של ארגון כמו משטרת ישראל. לי באופן אישי נמאס מההתנהלות האנרכיסטית הזו ולכן יש בכוונתי לפעול מול כל הגורמים המוסמכים על מנת שיבדקו את אופן התנהלותה בהקדם".