רגע לפני שמזיזים: כל האמת על שעון החורף
חוץ מתנור מהבהב במטבח ושעון באוטו שלנצח יראה שעה לא נכונה, הסמאטרפונים והמחשבים היום גם ככה מתעדכנים לבד - אז למה אנחנו עדיין מטרידים את עצמנו עם מעבר בין שעונים? בלילה שבין שבת לראשון כולנו מזיזים מחוגים אחורה - הגיע הזמן שנבין גם למה
בלילה שבין שבת הקרובה לראשון תחזור השעה 2:00 להיות 1:00 בלילה. אנחנו כבר מורגלים בשגרת הזזת המחוגים, אבל כמה מאיתנו יודעים למה בכלל צריך שעון קיץ ושעון חורף? כל התשובות - בסרטון שלפניכם.
חוץ מתנור מהבהב במטבח ושעון באוטו, שלנצח יראה שעה לא נכונה, הסמאטרפונים והמחשבים היום גם ככה מתעדכנים לבד, אז למה אנחנו בכלל מתאמצים לחשוב על זה? לסאגת שעוני הקיץ והחורף יש כמה הסברים: בשנת 1784, כששימש שגריר ארצות הברית בצרפת, הציע בנג'מין פרנקלין לפריזאים הצעת ייעול. במקום לקום מאוחר ולהישאר ערים בלילה - קומו עם הזריחה ולכו לישון מוקדם. בצורה כזו, חישב פרנקלין, יוכלו הצרפתים לחסוך בכל שנה כ-29 מיליון קילו של שעווה לייצור נרות.
זהו בעצם הרעיון המקורי מאחורי שעון הקיץ: קמים עם השמש - וחוסכים בהוצאות תאורה ואנרגיה. בקיץ השמש זורחת מוקדם יותר, ולכן כדאי לקום מוקדם ולא לבזבז שעות אור בשינה. בחורף פשוט אין סיבה לעשות זאת, ולכן אנחנו "מחזירים" את השעון. אם תתעוררו מוקדם בחורף, תגלו שבחוץ עדיין חשוך - ותיאלצו בכל מקרה להדליק את האור. אבל זה היה במאה ה-18, ועכשיו השנה היא 2017 ואנחנו פחות אובססיביים לשעווה שלנו. אז מה ההסבר האמיתי?
לשעון הקיץ יש יתרון כלכלי אחד מוכח: מתברר שככל שלאנשים יש יותר שעות אור אחרי העבודה, כך הם יוצאים יותר לחנויות וקונים יותר דברים. בשורה התחתונה - שעון הקיץ גורם לנו לבזבז יותר כסף. זה רע לנו, אבל זה טוב לכלכלה. שזה כנראה בעצם טוב לנו.
אז אם זה כזה אחלה, למה שלא יהיה לנו שעון קיץ גם בחורף? זה יחסוך לנו שתי הזזות שעון מעצבנות בשנה, וגם אם זה לא יוסיף לנו לבריאות, וגם ככה נקום בחושך ולא נצמצם את בזבוז האנרגיה, ובטח לא נחסוך כסף, זה יהיה טוב לשופינג – לגמרי טיעון מנצח. וחוץ מזה, מי רוצה בכלל לקום מוקדם?