עוקפים את בג"ץ: כך ייראה המשך "קרב השבת"
דרכי הפעולה שלאחר ההכרעה: המפלגות החרדיות יעלו הצעה שמטרתה להוציא את הסמכות מידי הרשויות המקומיות, אבל ייאלצו להתמודד מול ליברמן, שתמך בפסיקת המרכולים. בנוסף, יש עתירה לאכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה. וגם: איפה בת"א יתאפשר לפתוח עסקים בשבת, ומה צפוי בערים אחרות?
בית המשפט העליון קבע היום (ה') כי מרכולים בתל אביב ימשיכו לפעול בשבת, אולם המאבק סביב סוגיית פתיחת בתי עסק ביום המנוחה עדיין בעיצומו ואף צפוי להחריף.
לפסק הדין המלא - לחצו כאן
כבר ביום ראשון יעלו המפלגות החרדיות להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה הצעה לחוק עוקף בג"ץ, שלפיו ייאסר על כל בתי העסק לפעול בשבת, והסמכות בעניין תוצא מידי הרשויות המקומיות - כולל ביטול למפרע של החלטות מן העבר, כמו זו הטרייה של תל אביב. לפי ההסכמים הקואליציוניים של ש"ס ויהדות התורה, מחויבת הממשלה לתמוך בהצעה זו.
עם זאת, החרדים צפויים להתמודד מול שר שר הביטחון אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו, שהיה בין התומכים בפסיקה. "החלטה ראויה! אין כל סיבה שהמדינה תפגע במרקם העירוני בתל אביב, ותכפה על תושבי העיר, ורוב האזרחים בישראל, אורח חיים שאינו על פי דרכם ורצונם", צייץ בטוויטר.
"סיכמתי השבוע עם נתניהו על קידומם המהיר של שני חוקים ממשלתיים, שיעניקו לשר הפנים הסמכויות הדרושות לשמור על צביונה של השבת היהודית בפרהסיה הציבורית, כדרישת רוב הציבור בישראל", אמר שר הפנים אריה דרעי לאחר החלטת העליון. ח"כ משה גפני מיהדות התורה הוסיף כי "על פי ההסכם הקואליציוני נביא ביום ראשון את התיקון לחוק, ומה שבית המשפט קלקל אנחנו נתקן כדי לשמר את ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. אגיש הצעת חוק כדי לעקוף זאת".
דרך פעולה נוספת לסגירת העסקים בשבת היא בניסיון להביא לאכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה. אם הדבר יצא לפועל, עשוי המהלך הגורף להשפיע על צביון השבת ולשנותו בכל הארץ ולא רק נקודתית, כפי שהיה בתיק המרכולים בתל אביב. מי שפועלת בערוץ זה היא "קואליציית שבת שוויון", ועתירה שהגישה לפני כמה שבועות בעניין תלויה ועומדת בבג"ץ. הציפייה היא בעצם שבג"ץ יגיד למדינה: עלייך לבטל את החוק - או לאכוף את החוק הקיים. במקרה כזה שר העבודה חיים כץ יהיה חייב לאכוף את החוק.
העיריות עצמן לא צפויות ליזום שינוי חקיקה בנושא כל עוד הסטטוס-קוו נשמר. בתל אביב רצו בעלי העסקים שיתחילו לאכוף את החוק האוסר מסחר בשבת, אבל בסופו של דבר חוק העזר הוא ששונה. כדי שרשות מקומית אחרת תפנה, מישהו צריך לערער על המצב הקיים, וככל הנראה זה לא יקרה אחרי מה שהתרחש בתל אביב.
החוקים שלא נאכפים
ישנם שני חוקים שתכליתם למנוע פתיחת בתי עסק בשבת: חוק ארצי, "שעות עבודה ומנוחה", האוסר להעסיק עובדים בסוף השבוע, ובחלק מהרשויות המקומיות גם חוק עזר עירוני האוסר פעילות מסחר בשבת. שני החוקים - הארצי והמקומי - אינם נאכפים בדרך כלל.
גם בתל אביב היה חוק עזר עירוני כזה, ומכיוון שהעותרים בתיק היו בעלי מרכולים שעובדים בעיר, הם התמקדו בו ולא בחוק הארצי. טענתם לא הייתה דתית אלא חברתית: מתחריהם, בעיקר מהרשתות הגדולות, עובדים שבעה ימים בשבוע בניגוד לחוק, והעלמת העין של העירייה במדיניות אי-האכיפה שלה יוצרת תחרות לא הוגנת בין הסוחרים ופוגעת בפרנסת העותרים.
בחלק מהמקרים העירייה אף קנסה את העסקים, אך לא הצליחה להביא לסגירתם בשבת משום שבעליהם העדיפו לספוג את הקנסות ולהמשיך לפעול. בית המשפט קיבל את טענת המרכולים וכינה את הסטטוס-קוו, שבו החוק אינו נאכף, "ישראבלוף".
בעקבות זאת החליטה עיריית תל אביב לשנות את החוק העירוני כך שיתאים למצב בעיר ולהתיר את פתיחתם בשבת של 164 עסקים באזורים מוגבלים. אלא שמהלך שכזה זקוק לאישור שר הפנים – אז גדעון סער, והוא התנגד ולא הסכים לחתום. גם השרים שבאו אחריו סירבו לאשר את החוק החדש. הממשלה נטלה את הסמכות לידיה, הקימה ועדות שרים ומנכ"לים שידונו בנושא - אבל החלטה לא התקבלה. גם כניסתו של יו"ר ש"ס אריה דרעי למשרד הפנים לא הועילה. הסחבת נמשכה, והשר לא קיבל הכרעה לכאן או לכאן. בנקודה זו באה ההתערבות של בג"ץ, שהחליט לאשר את החוק העירוני בעצמו.
בחוק העזר העירוני בתל אביב הוחלט כי 164 בתי עסק הנבחרים יקבלו היתרים לפעול בשבת בשלושה מתחמים: נמל תל אביב, נמל יפו ומתחם שרונה. בתי עסק שעומדים בקריטריונים הגישו בתקופה האחרונה בקשה לעיריית תל אביב, שעורכת הגרלה. תוצאות ההגרלה טרם פורסמו. כמו כן יינתנו היתרים למכולות בהתאם לקריטריונים. בעלי העסקים הקטנים שהגישו את העתירה בוחנים כרגע את צעדיהם.
דרעי דרש דיון חוזר בתיק בטענה כי דווקא רצה לפרסם החלטה בעניין אך לא הספיק. בשל רגישות הנושא נענה בג"ץ לבקשה ודן בעתירה שוב בהרכב מורחב. היום הוא אישרר את הפסיקה המקורית.
חוק שעות עבודה ומנוחה אוסר עבודה בשבת בכל הארץ, אך אינו נאכף. שר העבודה והרווחה חיים כץ מצהיר מעת לעת כי אין בכוונתו לשנות את המדיניות – למורת רוחן של המפלגות החרדיות.
ומה באשר לחוקי העזר העירוניים? ברשויות המקומיות שבהן החוק המוניציפלי מתיר מסחר בשבת (ובכלל זה, החל מהיום, גם אזורים מסוימים בתל אביב) – אין מניעה מפתיחת עסקים. ביישובים שבהם החוק המקומי אוסר זאת מונהג סטטוס-קוו בנוגע לפתיחתם בפועל ולאכיפה. בית המשפט לא מתערב משום שהוא נדרש לדון רק בנעשה בתל אביב, שהיא מושא העתירה.
בתל אביב היו שבירכו היום על הפסיקה, אך נשמעו גם קולות שונים. ראש העיר רון חולדאי הכריז כי "העיר תל אביב-יפו הייתה חופשית ותישאר חופשית. ההחלטה המאוזנת של בג"ץ, בראשות השופטת נאור, שומרת מחד על הערך הסוציאלי של השבת כיום מנוחה, ומאידך מאפשרת מענה ומתן שירותים נדרשים לתושבי העיר במסגרת יום המנוחה והבילוי".
חולדאי הוסיף: "כפי שמועצת העיר בבני ברק סוגרת בשבת גם את מה שמותר בכלל המדינה, כך ראוי לכבד את סמכותה של מועצת העיר תל אביב-יפו לקבוע את אופייה של השבת ברחובותיה. המושג 'חיה ותן לחיות', שקיבל ביטוי בפסק הדין, הוא הדבר הנפלא המאפיין את העיר הזאת, בה קהילות שונות ומגוונות חיות יחד בכבוד הדדי. כך גם השוני באופי השבת, המיוחד לכל שכונה. נעמוד גם בעתיד על המשמר – העיר תל אביב-יפו תמשיך להיות עיר המאפשרת לכל תושביה לקיים את אורחות חייהם ברוח מגילת העצמאות".
לעומתו, מנכ"ל קואליציית "שבת שוויון" רועי לחמנוביץ', ממובילי מאבק בעלי המרכולים לסגירתם בשבת, טען כי "כתוצאה מפסיקת העליון ייפגעו מאות סוחרים ברמה המשפחתית וברמה הכלכלית. אנחנו רואים בנזק זה נזק זמני. הפתרון לתיקון העוולה יגיע מהמערכת הפוליטית. הגיעה העת שראשי הקואליציה - מפלגות דתיות, חרדיות ובכלל שעבורן השבת היא בעלת משמעות - לא ייתנו לפסיקה הזאת להתקרר וכבר ביום ראשון הקרוב יביאו חוק שבת שיתקן פסיקה זו ויאפשר למאות בעלי עסקים לנוח בשבת. אם זה לא יקרה - אזי שותפה הקואליציה לעמדת בג"ץ".