ספרד: נעמיד את נשיא קטלוניה לדין על המרדה
שעות אחרי הכרזת העצמאות של הפרלמנט הקטלאני הודיע התובע הכללי במדריד: נקדם הליכים משפטיים נגד קרלס פוג'דמון. העונש המרבי - 30 שנות מאסר. בית המשפט החוקתי הודיע כי יתחיל מיד לבחון את הכרזת העצמאות - הוא צפוי לקבוע שהיא אינה חוקית. ממשלת ספרד כינסה ישיבת חירום
התובע הכללי של ספרד הודיע אמש (יום ו') כי יקדם כבר בשבוע הבא הליכים משפטיים נגד נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, בגין המרדה. ההודעה באה בעקבות ההחלטה ההיסטורית שקיבל אמש הפרלמנט של קטלוניה להכריז על עצמאות החבל ולפרוש מספרד. העונש המרבי על סעיף האישום שמתכוון התובע לייחס לפוג'דמון הוא 30 שנות מאסר.
בהצבעה ההיסטורית אמש בפרלמנט הקטלאני השתתפו רק 82 מ-135 החברים בבית המחוקקים, משום שחברים באופוזיציה הקטלאנית החרימו אותה. 70 מהמשתתפים בהצבעה הצביעו בעד, עשרה הצביעו נגד ושניים נמנעו. ההצבעה הייתה חשאית, ומיד עם הכרזת התוצאות הריעו המחוקקים - ואלפי תומכי העצמאות שנאספו במרכז ברצלונה פתחו בחגיגות וצהלו. בתוך הפרלמנט שרו המחוקקים את ההמנון הקטלאני.
שעה קלה אחרי ההצבעה על עצמאות קטלוניה אישר הסנאט במדריד להחיל שלטון ספרדי ישיר בחבל. כעת צפוי ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, לכנס את הקבינט שלו כדי להחליט על שורת צעדים כדי לממש את השליטה של הממשלה המרכזית בחבל. בין הצעדים שעשויים להינקט – הדחת בכירי הרשויות המקומיות שם והשתלטות על כוחות המשטרה המקומיים.
אחרי ההצבעה בסנאט במדריד מיהרו אמש ראשי הבדלנים בקטלוניה לקרוא לפקידי הממשל ולעובדי הציבור שלא לקבל הוראות ממדריד. עם זאת, הם גם הדגישו כי יש להתנגד למהלכים של מדריד בדרכי שלום בלבד – ולהימנע משימוש בכוח.
אירופה מבהירה: "לא נכיר בעצמאות קטלוניה"
ראש הממשלה ראחוי פרסם הודעה בטוויטר דקות אחרי ההצבעה של קטלוניה על עצמאות: "אני קורא לכל הספרדים לשמור על רגיעה. שלטון החוק יחזיר את החוקיות לקטלוניה". בית המשפט החוקתי של ספרד צפוי לקבוע שההכרזה הקטאלנית בלתי חוקית. הערב הודיע בית המשפט הזה כי הוא מוציא לדרך את הליכי הבדיקה בעניין.
האיחוד האירופי ושורה של מדינות אירופיות, בהן צרפת, בריטניה וגרמניה, פרסמו אמש הודעות רשמיות שבהן הבהירו כי לא יכירו בעצמאות קטלוניה.
קטלוניה, נזכיר, ערכה בתחילת החודש משאל עם בקרב תושביה ובו שאלה אותם אם ברצונם לממש את השאיפה ארוכת השנים של חלקם לפרוש מספרד ולהכריז על עצמאות. לפני מאות שנים הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד. 90% מהמשתתפים במשאל הצביעו בעד היפרדות מספרד, אבל התוצאה הזו אינה משקפת את הלך הרוח הכללי בחבל: רוב המתנגדים לעצמאות נמנעו מהגעה לקלפיות, ולפי סקרים שיעור התומכים בעצמאות בחבל עומד על כ-50%.
ביום ההצבעה בקלפיות נרשמו עימותים אלימים בין תומכי העצמאות לבין שוטרים שנשלחו על-ידי הממשלה המרכזית במדריד לסכל את המשאל. יותר מ-900 בני אדם נפצעו אז. בחלוף ימים אחדים הודיע נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, כי החליט להכריז על עצמאות בהתאם להצבעת התושבים במשאל העם - אבל מיד אחר כך הודיע כי הוא משעה את ההכרזה כדי לאפשר זמן לדו שיח עם ממשלת ספרד. הממשלה במדריד דחתה בתוקף הצעתו ודרשה ממנו להבהיר בתוך חמישה ימים אם למעשה הכריז על עצמאות. משלא השיב - החליטה הממשלה להפעיל את סעיף 155 בחוקה, המאפשר לה לבטל את האוטונומיה של קטלוניה.
קטלוניה היא אזור עשיר שיש לו שפה משלו, תרבות משלו ותנועה פוליטית תוססת הקוראת להיפרדות מספרד. בשנים האחרונות התחזקה התנועה הזו מאוד. קטלוניה אחראית לחלק גדול מאוד מכלכלת ספרד, והמשבר סביבה עלול לטלטל את המשק הספרדי, שידע גם כך שנים קשות בעשור האחרון.
מהעבר השני - אם תצא לעצמאות תיאלץ קטלוניה להתמודד עם העובדה שהיא אינה חברה באיחוד האירופי, ובנוסף לכך האיחוד עצמו מתנגד לפרישתה מספרד. יותר מ-1,000 חבָרות כבר נערכות להעביר את המטה שלהן מקטלוניה לאזורים אחרים בספרד.