ראש ממשלת ספרד הדיח את ממשלת קטלוניה
תגובה נחרצת של הממשלה במדריד על הכרזת העצמאות של קטלוניה: רה"מ מריאנו ראחוי הודיע על פיזור הפרלמנט הקטלאני והעברת כל סמכויותיה של ממשלת קטלוניה למשרדי הממשלה המרכזית במדריד. גם מפקד משטרת קטלוניה יפוטר. כשראחוי נאם - רבבות חגגו עצמאות בברצלונה: "להוריד את דגל ספרד"
ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, הכריז אמש (יום ו') על הדחת ממשלת קטלוניה, על פיזור הפרלמנט הקטלאני ועל העברת כל סמכויות הממשל המקומי של החבל לידיהם של משרדי הממשלה המרכזית במדריד. זו תגובתה המעשית הראשונה של מדריד להכרזת הפרלמנט הקטלאני אחר הצהריים על עצמאות החבל ופרישתו מספרד.
ראחוי הודיע כי גם מפקד משטרת קטלוניה יודח וכי בחירות חדשות לפרלמנט המקומי ייערכו ב-21 בדצמבר. קודם לכן הודיע התובע הכללי של ספרד כי בשבוע הבא יקדם העמדה לדין של נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון בגין המרדה. העונש על עבירה כזו הוא עד 30 שנות מאסר.
עשרות אלפים מתומכי העצמאות של קטלוניה התאספו אמש בכיכר במרכז ברצלונה וברחובות הצרים הסובבים את המטה של מוסדות השלטון הקטלאניים. הם קראו קצובות להסיר את דגל ספרד, שרו ורקדו. גם עם רדת החשכה לא התמעטה כמות המפגינים. במקום הוקמה במה ולהקות ניגנו עליה מוזיקה חיה. המוני המפגינים הניפו את דגלי קטלוניה, וניכר היה שהאווירה חגיגית ורגועה.
"באתי כי אני חושבת שזה יום גדול בשבילנו", אמרה אינס קרלוס, סטודנטית בת 21. "אני לא יודעת מה הולך לקרות בהמשך. באופן אישי אני לא מודאגת, אבל אולי העצמאות תחזיק מעמד רק יומיים או שלושה ואז הכול יחזור להיות כמו שהיה".
נשיא הפרלמנט האירופי, אנטוניו טג'אני, גינה אמש את ההצבעה שנערכה בפרלמנט הקטלאני והבהיר כי האיחוד האירופי לא יכיר בעצמות החבל. "זו הפרה של שלטון החוק. אף אחד באיחוד האירופי לא יכיר בהצהרה הזו", אמר. גרמניה, בריטניה, קפריסין וצרפת פרסמו אף הן הודעות שבהן הדגישו כי הן תומכות באחדות ספרד ולא יכירו בעצמאות קטלוניה. גם מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה הודעה שבה הביעה תמיכה בממשלה המרכזית במדריד.
ירידות מתונות בבורסה
בבירת ספרד ירד אמש מדד איבקס ב-1.5% בעקבות הכרזת העצמאות של קטלוניה. שני הבנקים הגדולים ביותר בקטלוניה ספגו מכות – Sabadell איבד כמעט 5% ו-Caixabank, שהוא הבנק השלישי בגודלו בספרד, איבד כ-3%. עם זאת, מדובר בתנודות צנועות יחסית בהתחשב בטלטלה הגדולה שעוברת ספרד. קטלוניה אחראית לחמישית מכלכלת ספרד, וספרד עצמה היא הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש האירו, שבו חברות 19 מדינות. נראה שהמשקיעים מעריכים שהמשבר ייפתר, אף שאנליסטים אומרים כי הסיכון הולך וגדל.
בהצבעה ההיסטורית אמש בפרלמנט הקטלאני השתתפו רק 82 מ-135 החברים בבית המחוקקים, משום שחברים באופוזיציה הקטלאנית החרימו אותה. 70 מהמשתתפים בהצבעה הצביעו בעד, עשרה הצביעו נגד ושניים נמנעו. ההצבעה הייתה חשאית, ומיד עם הכרזת התוצאות הריעו המחוקקים - ואלפי תומכי העצמאות שנאספו במרכז ברצלונה פתחו בחגיגות וצהלו. בתוך הפרלמנט שרו המחוקקים את ההמנון הקטלאני.
שעה קלה אחרי ההצבעה על עצמאות קטלוניה אישר הסנאט במדריד להחיל שלטון ספרדי ישיר בחבל. ראשי הבדלנים בקטלוניה מיהרו לאחר מכן לקרוא לפקידי הממשל ולעובדי הציבור שלא לקבל הוראות ממדריד. עם זאת, הם גם הדגישו כי יש להתנגד למהלכים של מדריד בדרכי שלום בלבד – ולהימנע משימוש בכוח.
ראש הממשלה ראחוי פרסם הודעה בטוויטר דקות אחרי ההצבעה של קטלוניה על עצמאות: "אני קורא לכל הספרדים לשמור על רגיעה. שלטון החוק יחזיר את החוקיות לקטלוניה". בית המשפט החוקתי של ספרד צפוי לקבוע שההכרזה הקטאלנית בלתי חוקית. הערב הודיע בית המשפט הזה כי הוא מוציא לדרך את הליכי הבדיקה בעניין - וימסור את פסיקתו בתוך ימים.
ראחוי: שהקטאלנים יצביעו, שלא ידברו בשמם
קטלוניה, נזכיר, היא אזור עשיר שיש לו שפה משלו, תרבות משלו ותנועה פוליטית תוססת הקוראת להיפרדות מספרד. בשנים האחרונות התחזקה התנועה הזו מאוד. לפני מאות שנים הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד.
בתחילת החודש ערכה קטלוניה משאל עם בקרב תושביה ובו שאלה אותם אם ברצונם לממש את השאיפה ארוכת השנים של חלקם לפרוש מספרד ולהכריז על עצמאות. 90% מהמשתתפים במשאל הצביעו בעד היפרדות מספרד, אבל התוצאה הזו אינה משקפת את הלך הרוח הכללי בחבל: רוב המתנגדים לעצמאות נמנעו מהגעה לקלפיות, ולפי סקרים שיעור התומכים בעצמאות בחבל עומד על כ-50%.
בהכריזו על בחירות חדשות בקטלוניה הערב אמר ראש ממשלת ספרד ראחוי: "אנחנו מאמינים שחשוב להקשיב לאזרחי קטלוניה, לכל האזרחים שם, כדי שהם יוכלו לקבוע את עתידים וכדי שאף אחד לא יפעל בניגוד לחוק בשמם".
ביום ההצבעה בקלפיות נרשמו עימותים אלימים בין תומכי העצמאות לבין שוטרים שנשלחו על-ידי הממשלה המרכזית במדריד לסכל את המשאל. יותר מ-900 בני אדם נפצעו אז. בחלוף ימים אחדים הודיע נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, כי החליט להכריז על עצמאות בהתאם להצבעת התושבים במשאל העם - אבל מיד אחר כך הודיע כי הוא משעה את ההכרזה כדי לאפשר זמן לדו שיח עם ממשלת ספרד. הממשלה במדריד דחתה בתוקף הצעתו ודרשה ממנו להבהיר בתוך חמישה ימים אם למעשה הכריז על עצמאות. משלא השיב - החליטה הממשלה להפעיל את סעיף 155 בחוקה, המאפשר לה לבטל את האוטונומיה של קטלוניה.