מדריד ממשיכה בצעדים נגד קטלוניה: מפקד המשטרה סולק
לאחר שהעבירה אליה את כל סמכויות הממשל המקומי בקטלוניה, הממשלה הספרדית פיטרה גם את ג'וזף לואיס טראפרו שעומד כבר שבועות בלב המחלוקת ונחקר בחשד להמרדה. המשטרה ביקשה מאנשיה "להתנהג באופן נייטרלי". הפגנות בעד ונגד היפרדות החבל צפויות היום ברחבי ספרד
הממשלה במדריד ממשיכה הבוקר (שבת) בצעדיה נגד הממשל הקטלאני בעקבות הכרזת העצמאות החד-צדדית אמש, שהסעירה את המדינה האירופית ואת העולם. הממשלה הספרדית פיטרה הבוקר רשמית את מפקד משטרת קטלוניה, ג'וזף לואיס טראפרו, לאחר שלמעשה העבירה כבר את כל סמכויות הממשל המקומי של החבל לידיהם של משרדי הממשלה המרכזית במדריד. טראפרו עומד בלב המשבר בקטלוניה כבר שבועות ארוכים על רקע חקירתו בחשד להמרדה - מכיוון שנטען שלא פעל מספיק במהומות אלימות שאירעו בברצלונה סביב משאל העם.
במקביל שחררה המשטרה המקומית הודעה שבה קראה לאנשיה "להתנהג באופן נייטרלי" ולא לקחת צד בסכסוך הפוליטי, כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס. זאת בעקבות הצהרתם כבר אתמול של כמה מבין 200 אלף עובדי הציבור בחבל שיסרבו להישמע להנחיות ממדריד.
בהמשך היום צפויות הפגנות גדולות במדריד ובערים נוספות במדינה, כנראה גם ברצלונה, למען אחדות ספרד, ומנגד צפויות להימשך גם החגיגות של התושבים הקטלאנים שנאבקים על היפרדות החבל.
מפקד המשטרה המפוטר טראפרו הפך בשבועות האחרונות לדמות מרכזית במשבר הקטאלני. לפני כחודשיים הפך לגיבור לאומי הודות לעבודתו בפיגועי הטרור הקשים בחבל שבהם נרצחו 16 בני אדם, אך בחודש האחרון הוא נחקר בגין המרדה על רקע טענות מצד הממשל במדריד כי הוא לא עשה את שהוטל עליו ולא נאבק בגלי האלימות מצד מפגינים לפני ואחרי משאל העם על עצמאות החבל. אם אכן יואשם ויורשע, הוא יכול לקבל עונש מאסר של 15 שנה.
בשבוע שעבר אף נאסר על טראפרו לצאת מגבולות ספרד ודרכונו נקלח ממנו, אך לא הוצא נגדו צו מעצר.
המשמעות כרגע של הדחת השלטון בקטלוניה הוא שהנשיא פג'דמון ו-12 חברי הממשלה המקומית לא מחזיקים יותר בתפקיד פוליטי רשמי ולא יקבלו שכר, והם עשויים לעמוד לדין אם לא יעמדו בתנאי הממשלה במדריד. אתמול כאמור הכריז ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, על הדחת ממשלת קטלוניה, על פיזור הפרלמנט הקטלאני ועל העברת כל סמכויות הממשל המקומי של החבל לידיהם של הממשלה במדריד.
ראחוי הודיע אתמול כי בחירות חדשות לפרלמנט המקומי ייערכו ב-21 בדצמבר – 54 יום לאחר פיזור הפרלמנט, כפי שנקבע בחוק הספרדי.. קודם לכן הודיע התובע הכללי של ספרד כי בשבוע הבא יקדם העמדה לדין של נשיא קטלוניה פוג'דמון בגין המרדה. העונש על עבירה כזו הוא עד 30 שנות מאסר.
בהצבעה ההיסטורית אמש בפרלמנט הקטלאני השתתפו רק 82 מ-135 החברים בבית המחוקקים, משום שחברים באופוזיציה הקטלאנית החרימו אותה. 70 מהמשתתפים בהצבעה הצביעו בעד, עשרה הצביעו נגד ושניים נמנעו. ההצבעה הייתה חשאית, ומיד עם הכרזת התוצאות הריעו המחוקקים – ואלפי תומכי העצמאות שנאספו במרכז ברצלונה פתחו בחגיגות וצהלו. בתוך הפרלמנט שרו המחוקקים את ההמנון הקטלאני.
שעה קלה אחרי ההצבעה על עצמאות קטלוניה אישר הסנאט במדריד להחיל שלטון ספרדי ישיר בחבל. ראשי הבדלנים בקטלוניה מיהרו לאחר מכן לקרוא לפקידי הממשל ולעובדי הציבור שלא לקבל הוראות ממדריד. עם זאת, הם גם הדגישו כי יש להתנגד למהלכים של מדריד בדרכי שלום בלבד – ולהימנע משימוש בכוח.
קטלוניה, נזכיר, היא אזור עשיר שיש לו שפה משלו, תרבות משלו ותנועה פוליטית תוססת הקוראת להיפרדות מספרד. בשנים האחרונות התחזקה התנועה הזו מאוד. לפני מאות שנים הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד.
בתחילת החודש ערכה קטלוניה משאל עם בקרב תושביה ובו שאלה אותם אם ברצונם לממש את השאיפה ארוכת השנים של חלקם לפרוש מספרד ולהכריז על עצמאות. 90% מהמשתתפים במשאל הצביעו בעד היפרדות מספרד, אבל התוצאה הזו אינה משקפת את הלך הרוח הכללי בחבל: רוב המתנגדים לעצמאות נמנעו מהגעה לקלפיות, ולפי סקרים שיעור התומכים בעצמאות בחבל עומד על כ-50%.