שתף קטע נבחר

 

בשם הארגון נגד גרעין: ניצולת הירושימה תקבל נובל לשלום

סטוצקו טרלו בת ה-85 שרדה את ההפצצה בהירושימה, הקדישה את חייה להעלאת המודעות לזוועות והפכה לבכירה בארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני - שזכה השנה בנובל. בדצמבר היא תעלה לבמה באוסלו ותקבל את הפרס בשם הארגון. לקראת הטקס היא מזהירה: "העולם היום מסוכן הרבה יותר"

סטוצקו טרלו הייתה בת 13 כשארה"ב הטילה פצצת אטום על הירושימה. היא הייתה במרחק של קילומטר וחצי בלבד ממקום נפילת הפצצה. 72 שנים אחר כך היא מקבלת את פרס נובל לשלום בשם הזוכה, הארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני, שבו יש לה חלק משמעותי.

 

"אני זוכרת הבזק כחלחל-לבן. הגוף שלי עף באוויר, הרגשתי שאני צפה", היא מספרת על יום ההפצצה. סטוצקו מצאה עצמה מתחת לבניינים ההרוסים עם עשרות אנשים. גבר זר חילץ אותה. "כמעט שלא ניתן לתאר את העיר שאני ראיתי", היא אומרת.

טרלו בטקס לכבודה בקנדה החודש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טרלו בטקס לכבודה בקנדה החודש(צילום: רויטרס)

ההפצצה הייתה ב-08:15 – שעתיים אחרי הזריחה. "זה כאילו שהבוקר הפך ללילה. הפטרייה הגרעינית חסמה את קרני השמש", אומרת סטוצקו ומספרת על השקט: "אף אחד לא בכה, אף אחד לא רץ. למי ששרד לא היה את הכוחות הנפשיים והגופניים. הם יכלו רק ללחוש, התחננו למים".

 

טרלו הסתכלה סביבה וראתה אלפי בני אדם עם "כוויות קשות ונפיחויות. הם כבר לא נראו כמו בני אדם. התמונה הזאת נצרבה לי בעין. כתלמידה בת 13 הייתי עדה לחורבן של העיר שלי. היא הפכה לעיר המוות". לפי ההערכות כ-140 אלף איש נהרגו בעקבות הפצצת הירושימה ב-6 באוגוסט 1945, ביום ההפצצה ואחריה. עוד 80 אלף נהרגו שלושה ימים לאחר מכן – בהפצצת נגסקי.

"הפטרייה חסמה את קרני השמש" ()
"הפטרייה חסמה את קרני השמש"
 

טרלו היום בת 85 וגרה בקנדה. במשך השנים היא מספרת את הסיפור שלה ברחבי העולם – לתלמידי בית ספר ולדיפלומטים כאחד – במטרה להעלות את המודעות לזוועות הנשק הגרעיני, ולהוביל לפירוז העולם מגרעין. משנת 2007 היא דמות בכירה בארגון שזכה השנה בנובל, ומילאה תפקיד מרכזי במו"מ שקדם לאמנה שאישר האו"ם בחודש יולי, שאוסרת על החזקת נשק גרעיני.

 

"אני ממשיכה להזכיר את הזיכרונות הכואבים האלה כדי שאנשים שלא חוו מעולם הרס כזה יוכלו להבין", היא אומרת. "להרבה אנשים קשה מאוד להבין, אבל זה חשוב מאוד שאנחנו נשתמש ביכולת שלנו לדמיין את הזוועות האלה, וביחד נמנע שזה יקרה שוב בעתיד".

 

טרלו התייחסה למצב בעולם כיום ואמרה שמספר הנשקים הגרעיניים מאז מלחמת העולם השנייה קרוב ל-15,000 – למרות שהארסנל ירד משמעותית מהשיא שהיה לו באמצע שנות השמונים. היא מדגישה: "העולם היום הוא מקום מסוכן הרבה יותר".

יו"ר הארגון, ביאטריס פיין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יו"ר הארגון, ביאטריס פיין(צילום: רויטרס)
  

סטוצקו מגנה את קרב האיומים של מנהיגי ארה"ב וצפון קוריאה, דונלד טראמפ וקים ג'ונג און, שמדאיגים את העולם. על המצב בחצי האי קוריאה היא אמרה: "זה מפחיד מאוד, אפילו בשביל מישהי כמוני שכבר חוותה פצצת אטום פעם אחת. אני מאוד מודאגת".

 

בראיון ל-AFP קראה טרלו לאזרחי העולם להיות מעורבים יותר במאמצים לפירוז העולם מנשק גרעיני: "כולנו צריכים לעשות את החלק שלנו. אל תשאירו את זה לניצולים של הירושימה ונגסקי. אף אחד לא צריך לחוות את אלימות הנשק הגרעיני. לעולם לא עוד".

 

סטוצקו תעמוד על הבמה באוסלו ב-10 בדצמבר ותקבל את פרס נובל לשלום ביחד עם ביאטריס פין, מנכ"לית הארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים