התובעת הראשונה מהקומה השנייה: שאלות ותשובות
למה ש”ר לא נחשפת בשמה המלא, במה שונה התביעה שלה מהתביעה של מני נפתלי, והאם לא מוגזם לתבוע 225 אלף שקל על חודש אחד של עבודה. כל מה שרציתם לדעת על מאחורי הקלעים של התביעה נגד שרה נתניהו
מדוע התובעת ש"ר לא נחשפת בשמה המלא, בניגוד למשל למני נפתלי וגיא אליהו?
ש"ר היא אישה חרדית צעירה, בת 24, אמא לשלושה ילדים. עורכי הדין המייצגים אותה העריכו כי לאחר הגשת התביעה יופעלו עליה לחצים כבדים, גם מצד משפחת נתניהו ומקורביה, וביקשו להגן עליה ככל שניתן, בין השאר באמצעות מניעת חשיפת שמה המלא. ח"כ דודי אמסלם מהליכוד חשף את שמה של תובעת הבוקר (יום א') בגלי צה"ל ותהה: "מדוע השם לא פורסם מלכתחילה?".
מדוע ש"ר פנתה דווקא למשרד עורכי הדין של נעמי לנדאו ושות', שייצג גם את מני נפתלי ואת גיא אליהו? האם אין בכך כדי לאשר שמדובר במסע רדיפה מתוכנן ומאורגן?
ש"ר באה מבית חרדי. על פי הנטען בתביעה אין לה טלוויזיה, מחשב או אינטרנט, ולפני שהגיעה למעון ראש הממשלה לא שמעה על אופן ההעסקה במעון. לדברי פרקליטה, עו”ד אורן גרוס, בזמן עבודתה במעון היא שמעה שהיו כמה עובדים שעזבו במצב קשה, כמו מני נפתלי, אך לא הייתה מודעת לקיומו של פסק דין בעניינו. לאחר שברחה מהמעון בבלפור פנתה ש"ר לאותה מכרה שהציעה לה לנסות להתקבל לעבודה הזו מלכתחילה, וסיפרה לה מה עבר עליה. אותה מכרה ייעצה לה לפנות למשרד עורכי הדין של לנדאו וסיפרה לה שהמשרד הזה ייצג גם את מני נפתלי. ש"ר התקשרה למשרד וביקשה לדבר עם עורך דין. במשרד מספרים כי התייחסו אליה תחילה בחשדנות וערכו בדיקות שונות כדי לוודא שלא עובדים עליהם.
מה מייחד את התביעה הזאת לעומת התביעות הקודמות?
זו הפעם הראשונה שהתובעת היא מישהי שעבדה בקומה השנייה של המעון בבלפור, שהיא קומת המגורים של משפחת נתניהו. מני נפתלי וגיא אליהו עבדו בקומה הראשונה של המעון, המשמשת לאירוח רשמי, וכלל לא היו רשאים לעלות לקומה השנייה.
בניגוד למני נפתלי ולגיא אליהו, ש"ר תובעת לא רק את משרד רה"מ אלא גם את שרה נתניהו באופן אישי. מדוע?
הסיבה לכך היא ששרה נתניהו הייתה הבוסית הישירה של ש"ר. לדברי עו"ד גרוס הם החליטו לתבוע את הגב' נתניהו באופן אישי כדי שהפעם, אם תתקבל התביעה, היא תישא בתשלום בעצמה ולא קופת המדינה כפי שקרה במקרים הקודמים. מקורבי משפחת נתניהו טוענים כי “בכל התביעות שהוגשו נגד שרה – היא ניצחה”. אלא שנפתלי ואליהו אמנם תבעו את המדינה, אולם טענו שהגב’ נתניהו היא שאחראית להעסקתם הפוגענית – ובית הדין קיבל את הטענות. במקרה של ליליאן פרץ התביעה הסתיימה בפשרה. פרץ קיבלה סכום כסף שמקורו לא ידוע עד היום.
מה הטענות המרכזיות של פרקליטיה של שרה נתניהו ומקורבי המשפחה נגד התביעה ונגד התובעת?
מקורבי משפחת נתניהו ופרקליטי המשפחה טענו עם פרסום התביעה כי מדובר בעלילת דם מרושעת ובניסיון לסחוט מהם כספים. אתמול טען ח"כ דוד ביטן כי "מדובר באישה קשת יום שמנוצלת כדי להשחיר את רעיית רה"מ". עו"ד עמית חדד, המייצג את שרה נתניהו, אמר שטוב שהתביעה הוגשה נגדה באופן אישי, משום שכך תהיה להם סוף־סוף הזדמנות להביא ראיות ולהוכיח שהכל שקרים — מה שנמנע מהם לטענתו כשהנתבע היה משרד רה"מ.
האם יש ממש בטענת משפחת נתניהו ופרקליטה כי ש"ר עבדה במעון רק חודש אחד, שבו היו חגים וש־10 ימים ממנו היה הזוג נתניהו במסע בדרום־אמריקה, ולכן האינטראקציה שלה עם הגב' נתניהו נמשכה "דקות" בלבד?
לטענת התובעת, מתוך 36 הימים שבהם הועסקה במעון רה"מ היא שהתה בפועל בבית 20 ימים מלאים, שבהם עבדה בין 10 ל־11 שעות ביום רגיל, ועד הצהריים בימי שישי. לטענתה עבדה צמוד לגב' נתניהו עשרות שעות. בנוסף, המסרונים ששלחה לאחותה מעידים שחשה שרעיית רה"מ מתעמרת בה כבר אחרי ימים בודדים. לטענת פרקליטיה של ש”ר דווקא העובדה שעזבה את המעון אחרי זמן קצר מוכיחה את אמיתות טענותיה ומעידה עד כמה גרוע היה היחס שספגה. האם אדם שעובר התעמרות צריך להתעקש להישאר בתפקידו?
האם נכון שנגד מני נפתלי השמיעה משפחת נתניהו טענה הפוכה?
אלה שטוענים עכשיו שש"ר עבדה רק זמן קצר הם אותם אלה שתקפו את מני נפתלי ותהו אם היה לו כל כך רע מדוע נשאר שם שנה וחצי. כך, בתגובה לתביעה שהגיש נפתלי אמרו במשרד רה”מ כי “אם היה לו רע כל כך בבית ראש הממשלה, מדוע ביקש להיות שם באופן קבוע?”
האם יש ממש בטענה של מקורבי נתניהו כי מאחורי התביעה עומדים גורמים פוליטיים?
במשרד עורכי הדין המייצג את התובעת מדגישים כי היא פנתה אליהם ביוזמתה וכי הם מייצגים אותה בהתנדבות (פרו בונו). לטענתם הם פרסו בפניה את כל האפשרויות העומדות בפניה, והיא בחרה להגיש תביעה כדי לשים קץ להתעללות כהגדרתה בעובדי המעון.
האם לא מוגזם לתבוע 225 אלף שקל על חודש אחד של עבודה?
לדברי עו"ד גרוס, אופן העסקתה של ש"ר היה מנוגד לחוקי המגן בכמה היבטים, וכתב התביעה
מפרט את הרכיבים השונים. בנוסף, היא אומנם עבדה חודש אחד בפועל אבל הייתה בהליכי מיון וראיונות במשך שלושה חודשים נוספים. יצוין כי מני נפתלי עבד במעון 20 חודשים ותבע 1.1 מיליון שקל, ואילו גיא אליהו עבד שנה ותבע 650 אלף שקל.