תביעה נגד קפלן: "איחור בניתוח קיסרי גרם לשיתוק מוחין לתינוק"
בתביעה שהוגשה באחרונה נגד "קפלן" טוענים זוג הורים לילד בן 6 עם שיתוק מוחין כי המום הקשה נגרם לו בשל התנהלות כושלת של הצוות במהלך הלידה. "על אף הנחיות הרופא, לא בוצע ניטור דופק", נטען בתביעה, "גם אחרי הניטור התעכב הצוות בהעברת האישה לניתוח קיסרי"
בשבוע שעבר הוגשה בבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה בעקבות מקרה טראגי שהתרחש בבית החולים קפלן ברחובות. הורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות רפואית, לאחר שלטענתם היריון תקין לגמרי של האם הסתיים בלידת תינוק משותק מוחין, בשל, לכאורה, רשלנות רפואית של הצוות הרפואי.
האם הצעירה (21), תושבת אזור השפלה, הגיעה לבית החולים בשבוע ה-41 עם תלונות על קוצר נשימה. האטה משמעותית אובחנה אז בדופק העובר שברחמה. על פי הרשומות הרפואיות, הצוות הרפואי ביצע החייאה תוך רחמית בעובר, וניתנה הוראה מפורשת לנטר את דופק העובר כעבור ארבע שעות.
בפועל, לטענת התביעה, למרות ההנחיה, הוראה זו לא בוצעה, והאחות הסתפקה בהאזנה לדופק העוברי. האם הועברה למחלקת היולדות, ורק כשמונה שעות לאחר החייאת העובר נעשה ניטור נוסף שהצביע על האטה חמורה בקצב לבו.
אך גם אז, לפי כתב התביעה, התנהלו העניינים בעצלתיים, והצוות הרפואי התעכב בהעברת היולדת לחדר הניתוח. האם נשלחה לניתוח קיסרי רק כחצי שעה לאחר ניטור הדופק, ולא באופן מיידי כפי שנדרש במקרי חירום מעין אלו.
לטענת ההורים, הצוות הרפואי בקפלן לא ביצע ניטור לעובר, לא ביצע זירוז לידה לאישה, וההוראה לביצוע ניתוח קיסרי בהול, תוך הרדמת היולדת, ניתנה רק כשמונה שעות וחצי לאחר שנמצא לראשונה כי העובר סובל מהאטה בקצב לבו.
מייד לאחר הלידה נאלץ הצוות הרפואי להחיות את היילוד, ובבדיקות שנעשו לו הוא זכה לציוני אפגר (בדיקה הנעשית בתינוק מיד בתום הלידה, במטרה להעריך את מצבו הגופני של התינוק מחשש שמא הוא נתון במצוקה, ר"א) נמוכים באופן מיוחד וחריג.
"הפעולות של הצוות חרגו בצורה משמעותית מהנהוג"
ד"ר מריוס ברגר, מומחה במיילדות ובגינקולוגיה, אשר כתב חוות דעת על המקרה במסגרת התביעה, סבר שפעולות הצוות הרפואי של בית החולים קפלן חרגו במקרה זה בצורה משמעותית מהפרקטיקה הנהוגה ברפואה. לדבריו, כאשר מאובחנת האטת דופק בעובר הדבר מחייב ניטור רצוף שלו בכל ארבע שעות, כפי שהנחה הרופא המטפל, ובייחוד לאחר ביצוע החייאה תוך רחמית – אך הוראה זו משום מה לא בוצעה.
בנוסף, טוען ד"ר ברגר, על הצוות הרפואי היה להבין שהאטת הדופק לא ארעה באופן מקרי בזמן הבדיקה, וכי קיימת סבירות גבוהה לכך שמצב העובר יילך ויחמיר ככל שתעלה תכיפות הכיווצים הרחמיים לקראת הלידה ובמהלכה.
לדבריו, נהוג במקרים כאלה לעודד באופן יזום כיווצי רחם אצל היולדת, תוך בדיקת השפעתם על הדופק העוברי. כאשר נמצא קשר בין כיווצי הרחם לדופק העובר, יש להורות על ניתוח קיסרי מיידי. "על הרופא היה להמשיך לברר את המצב הנשימתי של העובר, על אחת כמה וכמה כשהאישה נמצאת בשבוע 41, בתוך בית חולים, בחדר לידה".
כיום, בגיל 6, סובל הילד משיתוק מוחין קשה, ומבעיות מוטוריות, מנטליות ונפשיות חמורות, ללא אופק לשיפור – תוך שהוא תלוי לחלוטין בהוריו ובסביבתו לאורך כל שעות היממה, ולשארית חייו. בשבוע שעבר, כאמור, הגיש עורך הדין יואב אלמגור, בשם הילד והוריו, תביעת פיצויים במיליוני שקלים נגד בית החולים קפלן.
מבית החולים קפלן טרם נמסרה תגובה.