המשבר הסתיים: הייצוא החקלאי חוזר לשגרה
לאחר מספר ימים בהם נתקעה סחורה חקלאית בשווי עשרות מיליוני שקלים בבתי האריזה בגלל תקנה שקבע משרד החקלאות על בדיקה של 2% מהסחורה - אך ללא כוח אדם שיבצע את העבודה - בוטלה התקנה, באישור היועץ המשפטי לממשלה. "חוזרים לעבודה השוטפת"
כזכור, בשבוע שעבר פרסמנו לראשונה כי השירות להגנת הצומח במשרד החקלאות הוציא הוראות חדשות לשיטת הבדיקה של הייצוא החקלאי (פירות וירקות), אך למרבה האבסורד לא היה באפשרותו לעמוד בתקנות שהוא עצמו נתן בגלל שלא היה כוח אדם לביצוע הבדיקות, מה שגרם לעשרות אלפי טונות של פירות וירקות להיתקע בבתי האריזה ולהפסדים של עשרות מיליוני שקלים למגזר החקלאי הישראלי. יצוא הסחורה החקלאית לחו"ל מסתכם בכ-70 אלף משלוחים ומעל למיליארד ומאתיים דולר בשנה.
עד לתחילת השבוע הבדיקה הייתה נעשית באופן מדגמי. השירות להגנת הצומח היה מקבל מכל בית אריזה את תוכנית העבודה, ושולח פקחים שמגיעים במהלך העבודה - ללא תיאום מראש - לבדיקת רמת הריסוס, מזיקים, מחלות והתאמת איכות הפרי המצוין על גבי האריזה.
הסאגה החלה כאשר במסגרת ריענון נהלים שבוצע במשרד החקלאות התברר שהתקנות הקיימות בישראל מחייבות דיגום וביקורת של 2% מהתוצרת ולא בדיקה מדגמית כפי שהיה עד כה, ולכן שונו הנהלים. הבעיה: ההוראות שונו, אבל כוח האדם ומספר הפקחים לא עודכן בהתאם.
לאחר פניית ynet בנושא בשבוע שעבר, פעל משרד החקלאות לפתרון משבר הייצוא החקלאי, והגיש הצעה לשינוי תקנות הפיקוח בייצוא ולהשיב את המצב לקדמותו - הפעם באישור. המאמצים נשאו פרי והיועץ המשפטי לממשלה הורה לשירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות לחזור לפעול לפי ההצעה לשינוי התקנות - מה שפותר את הבדיקה של 2% סחורה מכל מכולה המיועדת לייצוא, וכעת ניתן לדגום את הסחורה כפי שהיה בעבר.
המשמעות העיקרית היא שחרור צוואר הבקבוק בבתי האריזה, וכניסה לעבודה במודל של ניהול סיכונים. בפועל מדובר בבדיקה שאורכת זמן קצר באופן משמעותי ביחס לתקנות הקיימות.
"הבוקר חזרנו לעבוד אחרי מהומה ואנדרלמוסיה של שבוע", אומר רני בר-נס, יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים. "הוצאנו לא מעט אנרגיות בשבוע האחרון ואני שמח שהעסק חזר לקדמותו".
ממשרד החקלאות נמסר כי בנוסף לחזרה לשגרת הבדיקות, המשרד תגבר את עובדי הביקורת בעובדים נוספים רבים מיחידות המשרד, יחידת הפיצו"ח ויחידת שה"ם. "מהדיווחים שהתקבלו מהשטח עולה כי כניסת העובדים הנוספים הביאה לשיפור משמעותי בשחרור העומסים בביקורת לייצוא".