שתף קטע נבחר

 

13 רעיונות לזמן איכות עם הילדים

להסתכל בתמונות משפחתיות ישנות, להמציא ריקוד ולעשות סדנת בישול במטבח הם רק חלק מהפעילויות שאפשר לעשות בבית עם הילדים. לרגל המצב החדש והרבה "זמן איכות משפחתי" - קיבצנו כמה הצעות מהנות שמפחיתות לחצים

מהיום הילדים בבית, ואם בחופשים רגילים ההורים מארגנים מראש טבלאות אקסל עם לו"ז מתוקתק של אטרקציות, קייטנות, טיולים וביקור אצל סבא וסבתא, הפעם המצב שונה. במסגרת המאבק בנגיף הקורונה, ההנחיות החדשות מאלצות אותנו להישאר בבית.

 

בהתחלה זה נשמע אולי קצת מאיים ולא ברור מה אפשר לעשות כל כך הרבה זמן אבל עם קצת רצון טוב, יצירתיות וחשיבה חיובית תוכלו להפוך את התקופה הזו לזמן משפחתי איכותי. בעזרת כמה מומחים, קיבצנו רעיונות שיעזרו לכם לחוות חוויות עם הילדים, לגוון מעבר לסרט או משחק קופסה ובעיקר להרגיש שאתם עושים משהו משמעותי ומפחיתים לחצים שלכם ושלהם.  

  

יש הרבה דברים שאפשר לעשות בבית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש הרבה דברים שאפשר לעשות בבית(צילום: shutterstock)

תמר כהן לביא, מנתחת התנהגות ומדריכת הורים וצוותי חינוך:

 

1. שיחת מיטה

בימים שאני מרגישה עייפה אני קובעת עם אחד הילדים שיחת מיטה בפיג'מה לאחר המקלחת. יחד שנינו נכנסים למיטה, מתכרבלים ובעיקר מדברים. התזמון של "לפני השינה" מתברר כמעודד שיח. הרבה ילדים אוהבים לדחות את שעת ההשכבה, ופתאום יש להם לגיטימציה לעשות זאת בשיחה, ולכן הרבה פעמים הם משתפים יותר מאשר בשיחה רגילה במהלך היום. חשוב לציין שהשיתוף הוא הדדי. הקרבה הפיזית מסייעת מאוד לאווירה ולחיזוק הקשר.

 

2. הכנת ארוחה

אם ילדכם אוהב את המטבח, אני ממליצה מאוד על סדנת אפייה או בישול משותפת. אפשר לעשות זאת גם על ידי לימוד עצמי מסרטונים ברשת. כדאי להכין ארוחה לבני המשפחה, והדבר המהנה בזמן איכות שכזה הוא תוצר של מנות טעימות וקבלת מחמאות משאר בני המשפחה.

 

3. ריקוד משותף

כשהבת הגדולה שלי גדלה, פתאום דברים שהיינו נוהגות לעשות יחד כמו לשחק במשחק תפקידים "משפחה" או משחקי ילדים אחרים כבר לא התאימו לגילה, ולכן בחרתי להעצים אותה ואת הכישרון שלה. היא אוהבת לרקוד וביקשתי ממנה שתלמד אותי ריקוד מסוים.

 

במשך מספר פעמים למדתי בכל פעם עוד ועוד תנועות עד שלמדתי ריקוד שלם. בזמן החזרות צחקנו יחד, נהנינו מהמוזיקה ברקע ומהאדרנלין שזרם. כשהריקוד היה מוכן החלטנו לצלם אותו ולהעלות ליוטיוב. התגובות שקיבלנו מהסביבה היו מפרגנות, והבת שלי שמחה שהריקוד והמחמאות היו למעשה ההישג שלה. הרווחתי גם הנאה משותפת וגם העצמה של הילדה.

 

תמר בזמן איכות עם בתה נועה

תמר בזמן איכות עם בתה נועה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

4. הליכה/רכיבה משותפת

לרבים מאיתנו אין זמן לעשות ספורט, וחלקנו לא מוצאים את הזמן לבלות עם הילדים אחד על אחד, לכן אני מציעה לשלב את שני הדברים יחד. אם עושים זאת באופן קבוע, זה הופך לתחביב משותף להורה ולילד. רווח נוסף הוא הפן הבריאותי; בזמן הפעילות הגופנית משתחררים אנדרופינים (הורמונים שמרגיעים את הגוף), כך שההורה והילד נהנים וחוזרים הביתה במצב רוח מרומם.


לאה שטרן, מוסמכת מכון אדלר, מרצה ובעלת קליניקה פרטית להדרכת הורים:

 

5. דייט על שוקו במטבח או במרפסת

חלק גדול מהתקשורת עם הילד שלנו נעשה בשפת ה"ת": תתלבש, תתקלח, תאכל, תעשה שיעורים, תוריד מהשולחן וכו'. נסו להיזכר מתי שוחחתם עם הילד שלכם פנים אל פנים, ולא תוך כדי קיפול כביסה, הכנת אוכל או מטלה אחרת. שיחה נטו, על שוקו בבית, אחד על אחד עם הילד, היא דרך נהדרת להעמקת ההיכרות, ליצירת אינטימיות ולחיזוק הקשר בינינו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

6. ביחד מול המסך

המילה "מסכים" מעוררת אנטי גדול מצידנו ההורים, אבל חלק מהתנגדות זו נובעת מחוסר היכרות. תציעו לילד שלכם לשחק ביחד במשחק מחשב או באפליקציה בטלפון הנייד. סביר להניח שתופתעו. תופתעו מרמת השליטה של הילד במחשב, מרמת האנגלית, מזריזות הידיים ומיכולת התכנון שלו. בעיקר תיהנו מהזמן המשותף בו אתם מאפשרים לילד ללמד אתכם משהו חדש.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

טל רחמים בירן, פסיכותרפיסט ומנהל תחום הטיפול בגיל הרך בקליניקה במרכז ד"ר טל:

 

7. משחקים ביחד

הכי פשוט והכי זול - הורה וילד לבד בחדר המשחקים. ההורה מתיישב על הריצפה, כך שהוא בגובה העיניים של הילד, הילד בוחר משחק וההורה מצטרף למשחק ולעולם של הילד - ללא ספרים, ללא מטרות למידה או אקטים חינוכיים, ובעיקר ללא מסכים והפרעות. מרחב שבו (כמעט) הכול מותר לזמן מוגבל. הרעיון הוא להצטרף לעולם המשחק של הילד ולשפה שלו. אנחנו המבוגרים מדברים עברית ואילו הילדים מדברים "משחקית". נסו פשוט ״לדבר״ בשפה שלהם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

8. יצירת יומן תמונות וזיכרונות

אפשר להכין יחד עם הילד אלבום קטן עם התמונות האהבות עליו. את האלבום הוא יכול לקשט כרצונו ולצד התמונות מומלץ לכתוב את הזיכרונות של הילד כפי שהוא מתאר אותם ואת הזיכרונות של ההורים מאותן חוויות. מעבר לחוויה המיוחדת שמעודדת יצירה כיפית משותפת, אנו יוצרים עבור ילדינו תיעוד מקסים של ילדותם. יום אחד כשהילד יגדל תהיה לו ולכם עדות מצולמת וכתובה של חוויות ילדותו.

 

9. סופ"ש הפוך

ההורים הופכים להיות ילדים והילדים הופכים להורים ל-24 שעות. הכינו את ילדיכם לקראת זה, דברו איתם על המשימות ועל הזכויות שלהם כהורים, ובקשו שילמדו אתכם מה המשימות שלהם. תנו להם להרגיש גדולים לרגע, למשל, הם יוכלו לבחור מה מגישים בארוחת ערב ומה עושים בשבת, להחליף חדרים ללילה אחד וכו'. דרך החוויה הכיפית הזו יוכלו הילדים לדעת טוב יותר איך זה מרגיש לנעול את הנעליים של ההורים, ללמוד אחריות, ואתם תוכלו לחוות את הדברים מנקודת המבט שלהם.

 

קראו עוד:

משפטים שכל הורה חייב לומר לעצמו

הורים למתבגרים? 20 שאלות שעדיף שלא תשאלו

 

רנא חילו, עובדת סוציאלית (בעלת MA) ומנחת קבוצות:

 

10. לחלום על העתיד

אפשר לשוחח עם הילד על החלומות שלו, לחשוף שאיפות שלנו, לשער איך ייראה העתיד בעוד עשר שנים ולפנטז על מה שיכול להיות ומה רוצים שיהיה. שיח על העתיד יוצר מרחב נשימה בו מפליגים יחד לעבר העתיד ומציצים בנפש של הילד. זוהי הזדמנות לגלות עוד האחד על השני, לפנטז, לצחוק, ליצור שיח על ערכים וחלומות ולהתקרב מעולמו הרגשי של הילד ולגלות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

11. להתייעץ עם הילד

בדרך כלל אנו מתייעצים עם האנשים הקרובים לנו ביותר עליהם אנו סומכים. על כן, ההייעצות עם הילד מעבירה לו מסר כי הוא משמעותי ובעל ערך וכי דעתו חשובה להורה. ברגע שהורה שמתייעץ עם הילד הוא יוצר מרחב של תקשורת דיאלוגית בה יש קרבה רגשית והדבר מחזק את הקשר, פותח חלון הזדמנויות לשיח על תחומים רגשיים ומעודד את הילד אף הוא לחשוף מעולמו האישי ולהתייעץ עם ההורה.

 

12. לשיר בקול רם

אפשר לשיר יחד שירים אהובים, לרקוד לצלילי המוזיקה, להשתולל יחד, לגלות שירים חדשים ופשוט ליצור מרחב שבו המוזיקה מובילה וסוחפת את אתכם אל עבר רגעי קסם אינטימיים ומרגשים.

 

הורים יתפלאו לגלות שפעילות זו לא רק תתרום לילד רגשית ותספק לו הנאה מרובה אלא גם תתרום להם, תתן כוח ותאפשר להשתחרר ולשחרר מחסומים, על אחת כמה וכמה היות והדבר לא מתאפשר במירוץ היומיומי של ביצוע משימות והעמידה בזמנים ויעדים.

 

פעילות של שירה יחד תעזור בקירוב לבבות, תאפשר לרפרטואר גדול של רגשות לצוף, תאפשר להורה ולילד להרגיש ולהתרגש יחד ותהווה חלון הזדמנוית ללבו של הילד.

 

13. להסתכל בתמונות משפחתיות

תמיד זה כיף לחזור ולהסתכל בתמונות של רגעים משפחתיים ואירועים משמעותיים. פעולה זו טומנת בחובה מחד הנאה והתרגשות רבה עבור שני הצדדים.

 

בגיל הרך הדבר גם תורם לילדים בהבנתם את ההיבטים ההתפתחותיים וגיבוש זהותם, כך שהילדים שלא תמיד זוכרים את כל האירועים, סקרנים לשמוע על אותם רגעים ולשמוע על עצמם כשהיו קטנים. עם הילדים הגדולים יותר זוהי הזדמנות עבור ההורה לשוחח עם הילד על אירועים משמעותיים ועל אבני דרך מהעבר ולהסיק יחד תובנות ומסקנות.

 

תמיכה

אם אתם מרגישים שאתם או הילדים צריכים תמיכה מקצועית - אל תהססו לבקש. אגודת ניצן תפתח החל מהיום (א') קו פתוח להורים, ילדים ובני נוער, סבתות וסבים וכל מי שירגיש צורך לשוחח עם מערך הייעוץ המקצועי, הכולל יועצים חינוכיים, פסיכולוגים ומאמנות הורים.

 

התמיכה תהיה טלפונית או בסקייפ בטלפון 03-5372266. הקו יפעל ללא תשלום בכל יום בין השעות 10:00-20:00.


פורסם לראשונה 31/10/2017 08:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפשר לייצר זמן איכות עם הילד מבלי להוציא כסף
צילום: shutterstock
מומלצים