שתף קטע נבחר
 

הלך לעולמו האיש ששינה את פני השחייה

טרי לוכלין, מאמן השחייה פורץ הדרך, היה האיש שלימד את גדי כץ לא לוותר על אף חלום ומהם הדברים החשובים ביותר בחיים. למרות ההשפעה העצומה של עבודתו על חייהם של המוני אנשים, נשאר לוכלין תמיד צנוע ולא חיפש פרסום. ביום שישי האחרון הוא נפטר בגיל 66 אחרי סיבוכים של מחלת הסרטן. פרידה מהאיש וההשראה

טרי לוכלין בראיון שהעניק להלל פוסק, שחיין חובב בשיטת TI ועורך ערוץ הרכב ב-ynet:

 

ההודעה על מותו של טרי לוכלין החזירה אותי למוצאי שבת, 8 בערב, בדיוק היום לפני שנה. אני מחכה לטרי באולם האורחים הנכנסים בנתב"ג. גבר בכובע בייסבול פוסע עם חיוך גדול לעברי. אין לו שיער במקום שצריכות להיות בו גבות. הוא נראה חולה. פלאשבק בן 30 שנה גורם לי לפלוט אנחה שרק אני שומע. מחלה ארורה. אני יודע מה יהיה בעונות הבאות בסדרה ואין כאן סיכוי לסוף טוב.

 

"יש לי סרטן בדרגה 4. הסרטן התפשט מהערמונית לעצמות האגן. באתי כי אני לא חושב שתהיה לי עוד הזדמנות לבקר אותך. אין לי עוד הרבה זמן. השיעור הכי טוב שאני יכול לתת לך הוא לא לדחות כלום – תנסה להוציא לפועל את כל השאיפות שלך כמה שיותר מהר כי...". זה מה שלוכלין אמר לי בשניות הראשונות לאחר שנכנסנו לרכב, עוד לפני שיצאנו מנתב"ג. לאורך השנים למדתי מלוכלין כמה שיעורים. זה היה השיעור האחרון שלמדתי ממנו ואולי גם החשוב מכולם.

 

"השיעור הכי טוב הוא לא לדחות כלום" לוכלין ()
"השיעור הכי טוב הוא לא לדחות כלום" לוכלין
 

על טרי לוכלין ניתן לומר שהוא נמנה על קבוצת אנשים קטנה ומיוחדת שהפער בין מידת תרומתם לאנושות לבין מידת פרסומם בציבור שמחוץ לתחום השפעתם הוא עצום. לוכלין שינה את עולם השחייה כפי שאיש לא עשה לפניו ואחריו, ועל הדרך שינה גם את חייהם של רבים אחרים.

 

דלתות מסתובבות

ניו יורק 2005. 11 שנים לפני פגישתנו האחרונה, לוכלין שאל אותי את השאלה שגרמה לי להתחיל לחשוב שאני יכול להמציא את עצמי מחדש. זה היה השיעור הראשון שלמדתי ממנו. בדיעבד אני יודע שברגע ההוא החיים שלי השתנו. טרי לוכלין היה מורי ורבי. המנטור שלי. לוכלין הצליח להסיט בצורה משמעותית את נתיב חיי, ועל כך אני מרגיש שאני חב לו את חיי. אז אם אתם מרגישים שהטקסט לא אובייקטיבי - זו לא סתם הרגשה. אני מרגיש שדווקא כאן קצרה ידי מלכתוב טקסט ראוי על פועלו וחייו. אני משוכנע שלוכלין היה כותב את זה הרבה יותר טוב. קטונתי.

 

סטיב ג'ובס של השחייה

טרי לוכלין יכול היה לגרום לכל אחד להתאהב בשחייה. ההישג הגדול ביותר של לוכלין היה לטפל בנושא סבוך כמו שחייה ולהפוך אותו לפשוט להבנה, קל ונגיש לכל אחד. בשנת 1996 לוכלין פרסם את ספרו הראשון Total Immersion: The Revolutionary Way to Swim Better -  Faster and Easier - שהפך במהירות לרב מכר של כל הזמנים בספורט השחייה ובעצם שינה את הספורט.

 

לוכלין ידע להסביר מהם הדברים החשובים בשחייה באופן פשוט וברור כך שכל אחד יוכל להבין את הרציונל וההיגיון מאחורי תפיסתו. לוכלין פיתח תהליך לימוד קצר המושתת על 3 עקרונות: התקדמות הדרגתית, לימוד בדופק נמוך  ורצף של תרגילים פשוטים.

 

יכול היה לגרום לכל אחד להתאהב בשחייה. לוכלין ()
יכול היה לגרום לכל אחד להתאהב בשחייה. לוכלין

במשך השנים, מעבר להיותה של TI שיטה ללימוד שחייה, לוכלין ידע להרחיב את הגישה המעשית לשחייה ותרגולה גם לאספקטים אחרים בחיי האנשים שנחשפו ל- TI. TI גדלה גם לגישה פילוסופית אשר עודדה לאמץ עקרונות כמו שיפור מתמיד ותרגול מודע.

 

בהתחלה הם יתעלמו ממך, אח"כ הם יצחקו עליך, אח"כ הם יילחמו בך, אח"כ אתה תנצח (מהטמה גנדי)

לוכלין התחיל את קריירת האימון שלו בשנות ה- 70 בניו יורק ואימן קבוצות תחרותיות של ילדים, נוער, ומאוחר יותר גם שחייני מכללות ברחבי ארה"ב, ובמקביל החל לאסוף תארים ועיטורים לאורך קריירת האימון שלו.

 

בשנת 1989 לוכלין החליט לשנות כיוון ולתעל את הידע העצום שצבר לכיוון אוכלוסייה חדשה – מבוגרים עם רקע וניסיון מועט בשחייה. באותם ימים הדרישה מצד מבוגרים ללמוד לשחות חתירה הלכה והתגברה בארה"ב, בעיקר בגלל הצמיחה המהירה של ספורט הטריאתלון והצורך של מבוגרים בגילאים שונים ללמוד לשחות חתירה ברציפות למרחק של 1500 מטרים במים פתוחים (ים, אגם או נהר).

 

לוכלין היה בין הראשונים שהדגישו שמבנה "כלי השיט" (מנח הגוף במים), חשוב פי כמה מ"גודל המנוע" (הכוח והכושר הגופני) - “The shape of the vessel matters more than the size of the engine".

 

בשנותיה הראשונות של TI, לוכלין ספג לא מעט התקפות ועלבונות מכיוון "הממסד" של עולם השחייה, אולם גישתו המהפכנית קנתה לעצמה שם עולמי, ועם השנים TI התפרסה ונפוצה ברוב המכריע של מדינות העולם.

 

הגישה המהפכנית קנתה לעצמה שם עולמי, אבל הוא נשאר יחסית עלום. לוכלין ()
הגישה המהפכנית קנתה לעצמה שם עולמי, אבל הוא נשאר יחסית עלום. לוכלין
 

למרות הצלחתה של השיטה שפיתח, לוכלין עצמו היה ונשאר מורה בנשמתו ורחוק מלהיות איש עסקים חד חושים. ההיבט העסקי מעולם לא הנחה אותו ויהיה זה נכון לומר שכישרונו העסקי מעולם לא היה אחד מסגולותיו הבולטות. לוכלין היה נחוש ללמד, לפתח ולשכלל את הידע שלו והיכולת שלו ללמד נושאים סבוכים בפשטות וצלילות. היכולת הזו, בתוספת כישרון הכתיבה המרשים שלו, הפכו לשם דבר ולמנוע שבזכותו ספורט השחייה תופס תאוצה בכל העולם וגם בישראל בעשורים האחרונים.

 

נאה דורש נאה מקיים

למרות שכשלוכלין היה תלמיד צעיר הוא לא התקבל לנבחרת השחייה של בית הספר בו למד, בשנים מאוחרות יותר הוא הצליח להתקבל, אך כפי שהוא עצמו העיד, הוא מעולם לא היה שחיין מהיר ומחונן, ולאחר שסיים את לימודיו בקולג' הוא הפסיק לשחות והסתפק בצפייה בחניכיו מחוץ למים.

 

20 שנה אחרי שיצא מהמים, וכחלק מרצונו ותשוקתו להוכיח את תפיסתו, לוכלין שב לשחות ולתרגל בעצמו את המלצותיו. לאורך השנים בהן חזר לשחות בעצמו, נמשך לוכלין מאוד לשחייה במים פתוחים, וב-15 השנים האחרונות הוא השתתף באירועי שחייה הרפתקנית (Adventure Swimming) – הקפת מנהטן בשחייה, צליחת תעלת למאנש, צליחת מיצר גיברלטר, שחייה מקורסיקה לסרדיניה ועוד.

 

בעשור האחרון הוא גם הרבה להשתתף בתחרויות מים פתוחים, וקבע שיאים לאומיים בארה"ב לגילאים בתחרויות של 1 ו-2 מיילים. תשוקתו לשחייה במים פתוחים והיכולת שלו לתקשר עם מיליוני אנשים בכל העולם באמצעות ספריו והבלוג שניהל, תרמו רבות לפיתוח ענף ספורט זה.

 

החיים הם לא רק שחייה. מצד שני, גם שחייה היא לא רק שחייה

הנה כמה שיעורים שכדאי ללמוד מטרי לוכלין.

1. לשמור על אופטימיות. האיש שחותמת המייל שלו הייתה CEO ומתחתיה Chief Executive Optimist שמר על אופטימיות תמידית. לא פעם לוכלין אמר שהוא מרגיש שכל חייו והתובנות שלו כאילו הכינו אותו להתמודד במאבק מול הסרטן. מעולם לא שמעתי אותו מתלונן. גם כשביצועיו בבריכה הלכו והידרדרו, תמיד הייתה ללוכלין תכנית כיצד לנצל את המצב לטובתו וכיצד להפיק מהתהליך תובנה חשובה נוספת.

 

2. לקחת אחריות על התהליך. בין אם מדובר בתהליך לימוד השחייה ובין אם מדובר על ניהול המחלה וקבלת ההחלטות הקשות כשהגוף בוגד ונובל.

 

3. לייצר ערך. לוכלין היה פורה מאוד. הוא כתב ספרים, הכין סרטוני הדרכת וידאו, כתב בלוגים והיה פעיל מאוד בפורומים שונים שעסקו בספורט ובשחייה – זמין ונגיש לכולם.

 

4. להפוך מגבלה למנוף ומכשול למדרגה. לוכלין תמיד ידע לנצל כל מכשול כדי ללמוד ולפשט עוד ועוד את לימוד ותרגול השחייה. בתו, קארי לוכלין, סיפרה מיד לאחר מותו שבבית החולים, בימים האחרונים לחייו, כשהוא אחרי ארוע מוחי שמנע ממנו לשתות מים, לוכלין פיתח שיטה בת 4 שלבים לשתיית מים: "אני מתרגל 4 נקודות פוקוס כדי לשתות: ללגום, להוציא אוויר, להירגע, לבלוע, לחזור על הפעולות". לוכלין התייחס ללגימת מים כמו לשחייה בבריכה מקיר לקיר עם מנוחות בין בריכה לבריכה.

 

תפחד פחות, תחלום יותר; תאכל פחות, תלעס יותר; תתבכיין פחות, נשום יותר; פטפט פחות, דבר יותר; תאהב יותר - וכל הדברים הטובים יהפכו שלך (פתגם שוודי עתיק).

 

אשרי האיש שזכה לקנות לעצמו חיי נצח בדמות שיפור איכות חייהם של בני אדם באופן כל כך חיובי כמו באמצעות השחייה. אבדה גדולה לספורט השחייה. יהא זכרו ברוך.

 

הכותב הוא מייסד TI בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינה את עולם השחייה. טרי לוכלין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים