טרטור הלוחמים החרדים בדרך ללימודים: "יום עיון בפינת עישון"
לדברי הלוחמים מהפלוגה החרדית "תומר", יום העיון ובחירת המסלול לשנת השירות השלישית נערך באופן חלקי, הם זומנו בשעת בוקר מוקדמת להכנה שנערכה בשעות הערב, וגם מקומות הלימוד לבגרות רחוקים. "שמים לנו מקלות בגלגלים, כשכל המטרה שלנו היא ללמוד ולרכוש מקצוע", הם אומרים. צה"ל: "כל התכנים הוצגו ביום העיון"
לוחמים בפלוגה החרדית "תומר" של גדוד רותם בחטיבת גבעתי טוענים כי יתקשו לממש את זכות לימודי הבגרות או המקצוע בשנה הקרובה בשל התנהלות בעייתית מצד צה"ל וגופי הממשלה. לדברי לוחמים ביחידה, יום העיון שבו אמורים היו לקבל הסברים על אפשרויות הלימוד שלהם בשנה הקרובה נדחה מספר פעמים, וכשכבר התקיים – נעשה בדוחק ובאופן חלקי. בצה"ל דחו את הטענות: "ביום העיון הוצגו כלל התכנים המוצגים בימי עיון מסוג זה".
החיילים מסיימים בימים אלה שנתיים בשירות כלוחמי חי"ר. בשנה השלישית הם אמורים לבחור מסלול לימודים ולהישאר במסגרת צבאית. לטענתם, יום העיון נערך רק לאחר שהפעילו לחצים כבדים, וגם אז העביר אותו קצין זוטר מחיל החינוך. "במקום לעשות יום עיון מסודר במקום נורמלי כמו שכל לוחם בצה"ל מקבל לפני שחרורו, עשינו את יום העיון שלנו בפינת עישון בווינגייט, אחרי שאפילו שם לא נמצאה לנו כיתה או חלל", טענו חיילים, "לא הביאו לנו נציגים מגופים שונים או ממוסדות חינוך והיינו עסוקים בעיקר למצוא איזה כיתה לשבת בה, וגם זה לא הצליח".
הלוחמים אמורים להודיע אפוא באופן מיידי לרשויות הצבא באיזה מסלול לימודים הם בוחרים, אך גם כאן גילו את הדרך הקשה לאזרחות ולשוק העבודה. ביום העיון נמסר להם כי יוכלו להשלים את הבגרות, שרובם התגייסו בלעדיה בשל עברם בישיבות חרדיות, בשני מוסדות אקדמיים, בחולון ובירושלים, אך בשל העיכובים אינם יודעים מתי יחלו ללמוד. "ההגבלה של המוסדות שבהם נוכל להשלים הבגרות עושה לנו את החיים קשים. אם היינו מקבלים את המידע הזה לפני חודש, בזמן נורמלי, היינו יכולים להיערך לפחות בהתאם ולדרוש חלופות הגיוניות", אמר אחד החיילים.
עוד נטען, כי גם במסלול השני ללימודי מקצוע ללא בגרות צפויות להם מהמורות: כאן ההיצע הגיאוגרפי רחב יותר אך בתנאי אחד - מינימום של 20 או 30 נרשמים לאותו מקצוע, אחרת כל חייל ייאלץ לכתת רגליו למוסד חינוך הרחוק מביתו אם יבחר במקצוע שחבריו לא נרשמו אליו. בצה"ל טוענים כי אכן יום העיון שלו זכאים כלל חיילי צה"ל נדחה משיקולים מבצעיים, שכן הלוחמים הוקפצו לגזרת איו"ש לפני כחודש בעקבות הפיגוע בישוב הר אדר. "הם יכלו למצוא פתרונות, ואם צריך להביא למוצב שלהם את אותו קצין חינוך לכמה שעות של הסברים חשובים על עתידם, במקום שהם יגיעו לקצין החינוך", טען אביו של אחד החיילים. "הם בעלי מוטיבציה גבוהה לשרת", הוסיף.
החיילים טוענים כי מהתנהלות גורמי הצבא עלולים לסבול גם חבריהם מהפלוגה החרדית המקבילה בחטיבת הצנחנים. "בשנה שעברה, בגלל בעיות דומות, נשאר המחזור שקדם לנו ארבעה חודשים בבית עד שהתחיל את לימודיו. בצה"ל שמים לנו מקלות בגלגלים כשכל המטרה שלנו היא לרכוש השכלה ומקצוע, ולהשתלב בחברה כאזרחים מועילים אחרי שנתיים של שירות כלוחמים", הם מסבירים.
טענות החיילים ליחס מזלזל נמשכו גם בסוף השבוע האחרון. לדברי הלוחמים הם נדרשו להתייצב בשעת בוקר מוקדמת ביום חמישי בבסיס סירקין בפתח תקווה, וכאשר הגיעו, נמסר להם שמפגש ההכנה לשנתם השלישית נדחה ל-16:00. "אנשים הגיעו מכל רחבי הארץ ונותרו חסרי מעש במשך היום", אמרו החיילים, "אלה שהתייבשו כל היום ולא חזרו הביתה נרשמו לשנה השלישית על ספסל שבור ליד מבנה פרוץ ונידח בבסיס, המשך ליחס המזלזל של הצבא. לרובנו אין מושג מתי נתחיל ללמוד ואיך תיראה שנת השירות השלישית שלנו".
בצה"ל טענו תחילה כי חלק משמעותי מהטענות של החיילים יש להפנות למשרד הביטחון, שם החזירו את הכדור לצבא בטענה שהאחריות המלאה לטיפול בחיילים כעת היא של אגף כח אדם. בנוסף, נמסר כי האחריות על מוסדות החינוך בהם ילמדו החיילים החרדים היא על משרד החינוך ועד הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, שם נמסר כי הצבא אחראי לנושא.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "יום העיון לחיילי פלוגת תומר, העתידים להתחיל את פרק המשימה תואם פעמיים, שמהם נבצר מחיילי הפלוגה להגיע בשל פעילות מבצעית. יום העיון נקבע בפעם השלישית בצמוד ליציאתם לשנת הלימודים ולבקשת החיילים. בניגוד לטענות, ביום העיון הוצגו כלל התכנים המוצגים בימי עיון מסוג זה. באשר לבחירת המקצוע, ישנה כמות מינימלית של חיילים הדרושה על מנת לפתוח כיתת לימוד ולכן מסלולי הלימוד מוגבלים. נדגיש כי כלל חיילי פלוגת תומר אשר עתידים להתחיל מחר את שנת המשימה משובצים במסגרות להשלמת בגרויות כנדרש".