לא דמוקרטית, מודרנית. מתיחת הפנים של סעודיה
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הבטיח לחזור לאיסלאם המתון ומוביל את הממלכה הסונית לעידן ללא תלות בנפט, עם השקעות מסיביות בתשתיות, תעשייה מודרנית, היי טק ונשים מאחורי ההגה ובשוק התעסוקה. האם יש לסעודים ממה להתלהב ואיזו השפעה תהיה לשינויים בריאד על ישראל?
רוחות חדשות מנשבות בימים אלה מסעודיה : ממלכה שהייתה בעבר לב לבו של האיסלאם הווהאבי הקיצוני עוברת ללא ספק שינוי שטוב אם יעורר עניין בישראל. יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מכין את סעודיה לעידן חדש: "אנחנו חוזרים למה שהיינו פעם, לאיסלאם של דרך האמצע, האיסלאם המתון, הפתוח והסובלני כלפי כל הדתות", הוא אמר בשבוע שעבר בראיון לעיתון הבריטי "גרדיאן".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
"הפרויקט החדש שייך לאלה החולמים המעוניינים ליצור דבר חדש", אמר יורש העצר הסעודי שנחשב זה תקופה ארוכה למי שמושך בחוטים מאחורי ההנהגה הסעודית ולמי שבידיו הופקדה הסמכות להניע תהליכים גדולים בממלכה הסוני השמרנית במפרץ.
"סעודיה אל-ג'דידה" (סעודיה החדשה) אמנם לא תהיה דמוקרטיה, אך היא תהיה ליברלית ושוויונית יותר ותהווה את חוד החנית של הפיתוח הכלכלי באזור. ע'סאן שרבל, פרשן עיתון "א-שרק אל-אוסט" כתב השבוע: "במזרח תיכון של יאוש, עוני, אבטלה, מלחמות אזרחים וסכסוכים, מבשר יורש העצר מוחמד בן סלמאן אופטימיות, תקווה, פריחה כלכלית, מקומות עבודה, יציבות וקירוב בין מדינות".
ממה מתלהבים כל כך פרשני העיתונים? מהי בשורתו של המלך והאם זה נוגע לישראל?
רוחות השינוי
בשנה האחרונה עוברת סעודיה שינויים מרחיקי לכת. הם אמנם קורים תחת שרביטו של המלך הזקן סלמאן בן עבד אל-עזיז. אך מי שאחראי לקידומם הוא בנו מוחמד בן סלמאן, שר הביטחון שמונה באחרונה ליורש העצר. מוחמד בן 32 בלבד. הוא נשוי לבת דודו ואב לשני בנים ושתי בנות, בעל תואר ראשון במשפטים ושימש יועץ אישי של אביו.
יורש העצר גיבש בשנה שעברה את "חזון סעודיה 2030" התוכנית לעידן שאחרי הנפט שכוללת רפורמות מרחיקות. האינטרסים הכלכליים של הממלכה הם המנוע שמניע את השינויים החברתיים. זכות הבחירה וזכות הנהיגה לנשים שנחקקו לאחרונה אמורים לסייע בהוצאת האישה הסעודית לשוק העבודה, מה שיכניס לקופת המדינה מיליארדי דולרים.
הנפט יצר אשליה מסוכנת של מכרה זהב ללא הגבלה והוליד דור של צעירים מפונקים שאינם מורגלים לעבוד. אמנם מצוות החג', העלייה לרגל למכה ולקבר הנביא מוחמד באל-מדינה, מבטיחים זרימה בלתי פוסקת של תיירי דת מוסלמים. תחום זה עבר רפורמות רבות ופיתוחים טכנולוגים המלמדים גם הם על שינוי. הפיתוחים הללו האמורים להקל על עולי הרגל ולהפוך את התהליך לנוח והרבה פחות מסוכן (לדוגמה: מפלסי הקפות לכעבה, מלונות ענקיים קרוב לאתרי הפולחן ורכבות ענק בין מכה לבין אל-מדינה). אלה רק דוגמאות לניסיונות של מוחמד בן סלמאן להוציא את הצעירים לשוק העבודה על ידי יצירת פרויקטים מודרניים אטרקטיביים.
"ניום" (NEOM) - פרויקט העתיד
יורש העצר הסעודי הציג בוועידת פיתוח ההשקעות בריאד פרויקט הנראה כפלא עולם השמיני - אזור בצפון-מערב המדינה במחוז תבוכ, שיהפוך למפותח ביותר בעולם. פרויקט "ניום" יתפרס על לא פחות מ-26.5 אלף קמ"ר ולאורך 468 קילומטרים לחוף הים האדום. עלות הפרויקט 500 מיליארד דולר והוא עתיד למשוך משקיעים מכל העולם. הפרויקט יפריח את שממת המדבר והמקום יהפוך לאזור מודרני שבו יפותחו תחומים כגון: תעשיה מודרנית, היי-טק, טכנולוגיה מתקדמת, קידום תחומי המזון והמים, פיתוח אנרגיה סולרית ועוד. במהלך הוועידה שלף מוחמד בן סלמאן מכיסו סמרטפון וטלפון נייד ישן עם מקשים ואמר שזהו ההבדל בין העיר הישנה לבין פרויקט "ניום". השם ניום הוא שילוב של המילה הלטינית NEO (חדש) עם האות הראשונה במילה הערבית "מסתקבל" (עתיד).
הפרשנים בעולם הערבי נלהבים לא רק בשל הגישה האופטימית של יורש העצר שהיא בבחינת כיוון הפוך לכל מה שקורה כיום במזרח התיכון, אלא גם למשמעות הסמלית של השבת מחוז תבוכ הסמוך לגבול ירדן כעורק מסחרי בין אסיה לבין אפריקה ונתיב המוביל סחורות לאירופה. לפני 1,300 שנה סחר שבטו של הנביא מוחמד, שבט שחי בעיר מכה בין תימן לבין סוריה, באמצעות נתיב מסחר ("האילאף" של קורייש).
הפרויקט יחבר שתי יבשות ובין סעודיה לבין סיני יוקם גשר באורך 10 קילומטרים שיעבור דרך האי טיראן, שאותו העבירה מצרים לסעודיה לפני כשנה. "ניום" יהיה פרויקט המשלב קרקעית וימית שלוש מדינות: סעודיה, מצרים וירדן. הוא יקרב בין שלוש המדינות ויסייע כלכלית לכל הצדדים. "ניום" ישגשג כלכלית ממעבר של 10 אחוזים מהסחר העולמי דרך מיצרי טיראן.
רפורמה דתית
"70 אחוזים מהסעודים בני פחות מ-30", אמר מוחמד בן סלמאן בכנס המשקיעים. הוא בהחלט רואה בדור הצעיר את העתיד של המדינה כזה שיתמוך ברפורמות ובפיתוח המדינה. עם זאת, הוא גם דואג לקבל את ברכת הדרך לכל החידושים שלו ממועצת אנשי הדת הבכירים. מוחמד בן סלמאן צריך להתמודד עם הממסד הדתי שאינו נלהב מהרפורמות, אך נאלץ לקבלן. סעודיה סבלה בשנים האחרונות מתוצאות החינוך ברוח האיסלאם הווהאבי הנוקשה של הדור הישן. ארגוני טרור ותאים של אל-קאעידה ביצעו פיגועים על אדמת סעודיה. סעודים צעירים עזבו את הממלכה והתנדבו לארגוני טרור. בפיגועי 11 בספטמבר 2001 בלט מספרם של הסעודים שהשתתפו בהם ולא מעט צעירים הצטרפו ל"מדינה האיסלאמית" (דאעש) בשנים האחרונות. כל אלה יצרו לסעודיה תדמית של מדינה חשוכה וקיצונית שפשעיה נסלחים בזכות הנפט שהיא מוכרת לאירופה ולארצות הברית.
בית המלוכה בריאד הבין כי על מנת להתפטר מהקיצוניות הדתית צריכה הרפורמה לבוא ממוסדות החינוך והדת. על כן, במקביל לפיתוח הטכנולוגי, הצהיר יורש העצר על הקמת מכון ללימוד ומחקר של "אל-חדית' א-נבוי", מסורות הנביא מוחמד, על מנת להעניק פרשנות מתונה יותר לקוראן ולכתבי הקודש המוסלמים. "סעודיה החדשה" רוצה להיות מוקד משיכה למשקיעים. לשם כך, היא מעוניינת להיות ההיפך מיריבותיה העיקרית - איראן וקטאר.
מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979 איראן היא סמל לקיצוניות דתית, לעידוד הטרור והסכסוכים הדתיים במזרח התיכון על מנת לקדם את הטרור השיעי. סעודיה מעוניינת להתרחק מהנסיכות הקטנה המחזיקה גם היא באידיאולוגיה הווהאבית - קטאר. "קטאר הקטנה" כפי שמכנה אותה בזלזול יורש העצר הסעודי, היא מדינה קיצונית התומכת בטרור הסוני של אל-קאעידה בסוריה, של חמאס בעזה וב"אחים המוסלמים" במצרים.
משמעויות לישראל
המשולש שיוצרת סעודיה בפרויקט "ניום" כולל שתי מדינות הנמצאות בשלום עם ישראל - ירדן ומצרים. להתמתנות הדתית של סעודיה משמעות רבה ליחסיה עם המערב ועם ישראל בעתיד. לסעודיה ולישראל ידידים משותפים (ארה"ב בראשם) ואויבים משותפים (איראן, חיזבאללה, אל-קאעידה, דאעש, חמאס ו"האחים המוסלמים"). הצעת השלום הסעודית מונחת על שולחן הליגה הערבית מ-2002 (שלום מלא עם כל מדינות ערב תמורת נסיגה לקווי 1967).
פרויקט "ניום" מהווה פוטנציאל לשיתוף פעולה ישראלי-סעודי אם ייחתם בעתיד הסכם ביניהן. הוא נמצא במרחק של קילומטרים ספורים מאילת. לא פלא שפרשן בעיתון "אל-מיאדין" התומך באיראן אמר בציניות כי הפרויקט הסעודי קורא למעשה לישראל להצטרף, והוא מתאים לחזון "המזרח התיכון החדש" של שמעון פרס ז"ל.
השינויים בסעודיה פותחים הזדמנויות חדשות לישראל ולעתיד השתלבותה באזור. אולם בינתיים, בהיעדר התקדמות בתהליך השלום, תצטרך ישראל להתמודד עם שליטה סעודית על מיצרי טיראן ומעבר סחורות לישראל מהמזרח הרחוק בשטח שבריבונות סעודיה.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010