מלחמת אחים
האירועים האלימים בשבוע שעבר גרמו לחלק מהקהל של הפועל תל אביב לצאת נגד האולטראס. ההנהלה, שמורכבת בעצמה מאוהדים, נמצאת במלכוד
הפועל תל אביב נמצאת בצומת המרכזי ביותר שלה מאז שהוקמה מחדש על ידי אוהדיה לפני עשור. האירועים האלימים במשחק נגד ירושלים בשבוע שעבר גרמו לחלק מהקהל לצאת, נכון לעכשיו ברשתות החברתיות, נגד ארגון האולטראס שיושב מאחורי הסל בהיכל קבוצת שלמה.
כזכור, שלושה אירועים אלימים קרו באותו משחק. החמור ביותר היה בסיום כאשר אוהד הקבוצה זרק בקבוק בירה, פגע בפניה של מאבטחת וגרם לאשפוזה. אותו אוהד נעצר והוגש נגדו כתב אישום; קדם לכך עימות בהפסקה בין האוהדים למאבטחים, שאחד מהם ריסס גז פלפל בניגוד לחוק וגרם לכאוס; האירוע עליו הקבוצה נענשה התרחש במהלך המשחק: השלכת מציתים לפרקט מיציע 1 שמאחורי הסל. הקבוצה עמדה לדין וספגה עונש רדיוס וקנס כספי של 50 אלף שקל.
"קהל צריך לבוא ליהנות מכדורסל וללכת הביתה. הבעיה שאצל האוהדים מאחורי הסל המשחק הוא משני", אומר בכעס אייל זיידמן (43), אוהד הפועל. "הם תמיד יריבו עם המאבטחים או השוטרים ובסוף יתלוננו כמו איזה קוזאק נגזל ששוטר הרים יד על אוהד. מדובר באוסף של חוליגנים, לא אוהדים נורמליים שבאים לראות כדורסל".
אבי צור (60) מסכים עקרונית, אבל חושב שהאוהדים הם לא היחידים שאשמים: "אני מגנה כל ביטוי של אלימות. הייתי עד ליותר מדי מקרים של שוטרים אלימים שחיפשו סיבה להיכנס באוהדים. בכל מקרה, שום דבר לא מצדיק זריקת חפצים למגרש ובטח שלא מאבטחת עם שברים בפנים, אני מתבייש".
הוותיקים רגועים, הצעירים פנאטים
ארגון האולטראס של הפועל תל אביב מונה כ-100 אוהדים, רובם ככולם יוצאי שער 5 בבלומפילד. הארגון מתחלק לשניים – הוותיקים (בני 30 פלוס) שהם הרגועים יותר, והצעירים (שנות העשרה ותחילת ה-20) שהם הפנאטים.
אוהדים רבים שפנינו אליהם סירבו להתראיין בגלל החשש מהאולטראס. גם פניות לחברי הארגון נענו בשלילה. ד' (25), שיושב לצד האולטראס ביציע אך לא משתייך אליהם, חושב שהעליהום מוגזם: "מה שקרה היה מיותר, אבל האירוע החל בגלל שאחד המאבטחים החליט לחרוג מעבודתו וניסה לקבוע מכות עם אחד האוהדים".
הפועל ת"א אמנם הוקמה כקבוצת אוהדים, אך עם השנים, בעקבות הרצון להתפתח מבחינה כלכלית, וההבנה כי מכספי חברות בעמותה (400 שקלים לחבר), מנויים וספונסרים יהיה קשה להתקיים, נכנסו גם גורמים פרטיים. כיום עמותת האוהדים מחזיקה ב-85 אחוזים מקבוצת הכדורסל הבוגרת של המועדון (היו"ר רמי כהן היה ממקימיה), ושאר 15 האחוזים שייכים לבעלים אותם מייצג ידידיה רפפורט.
"מה שקרה מול ירושלים הוא לא בסדר", אומר רפפורט. "האוהדים צריכים להיות יותר מאופקים. אותם בודדים שעושים דברים שלא ייעשו צריכים להתחבר ל-99 האחוזים הנפלאים שלנו ולתמוך בקבוצה כדי שלא תבזבז את המשאבים שלה על קנסות ומשחקי רדיוס שגורמים נזק בלתי הפיך".
תובע האיגוד הציע לכם למסור את שמות המתפרעים ובכך להימנע מעונש רדיוס. למה לא מסרתם אותם?
"את הבודדים שעשו את הבעיות אני לא מכיר. אני מגיע מהקטע של הבעלות ולא מהאוהדים. אני לא מכיר אותם, לא ראיתי מי זרק. לא נראה לי שאני יכול לזהות אחד מהם בשם".
אבי צור מכיר את הסוגיה הבעייתית מול האוהדים, אבל חושב שהפעם היו צריכים לעשות מעשה יותר משמעותי: "אני מבין, אבל לא מקבל את ההחלטה שלא לדווח על המתפרעים. מבין כי הפועל ת"א היא בבעלות האוהדים ואותו גרעין קשה בהחלט מייצר בעיה להנהלה. אף אחד לא רוצה שהאוהדים יצאו נגדו. מצד שני, אלימות חייבים למגר עוד בהתחלה, אחרת אתה מאבד שליטה".
אייל זיידמן נחרץ יותר: "אם ההנהלה פוחדת מהאוהדים, שלא תיקח על עצמה את ניהול הקבוצה. ממתי אוהדים צריכים לקבוע איך קבוצה תתנהל? מה אנחנו, במערכון של הגשש? הנהלה צריכה להיות מנותקת מהקהל. איפה ראית בעולם הנהלה בקשר חברי עם הקהל? 50 אחוז מההנהלה חברים של האולטראס. נראה לך שהם יסגירו את האוהדים שזרקו את המציתים?"
ד' חושב אחרת: "ההנהלה עושה חושבים ומסרבת לנהוג בפופוליזם שאולי יביא כותרות חיוביות לזמן הקרוב, אבל לא יעזור לטווח הארוך".
הפועל תל אביב: "נפעל בנחישות"
ארבעה ימים לקח להפועל ת"א לפרסם הודעה בה גינו את האלימות מצד האוהדים והוסיפו: "הנהלת הקבוצה מתחייבת להילחם בתופעות אלו ולעקור אותן מן השורש בכל אמצעי שיידרש". האוהד זיידמן היה רוצה לראות מעשים בפועל: "הפתרון הוא רק לסגור את היציע. כבר ניסו לדבר איתם, ראית שכלום לא עוזר".
צור חושב אחרת: "לסגור יציע זה עונש קולקטיבי. ביציע הזה יושבים גם חבר'ה נהדרים. מלח הארץ. הבן שלי, כשהוא בחופשה מהצבא, יושב שם. האחיין שלי והחברים שלו יושבים שם, מה הם אשמים? מצד אחד הם אדומים בלב ובנשמה, ומצד שני הם רואים איך מחריבים להם את הבית מבפנים".
גם ד' יודע שסגירת היציע היא לא פתרון: "אין סיבה ש-99 אחוזים מהאוהדים ביציע, שמתנהגים כראוי ודוחפים את הקבוצה, ייענשו בגלל אחוז אחד. היציע מרושת במצלמות, חברת אבטחה ומשטרה. אם הם לא מסוגלים לעשות את עבודתם, אולי צריך לחשוב מי כן".
אז מה כן הפתרון מבחינתך?
"המשך ההידברות בין הנהלת המועדון לאנשים מרכזיים ביציע. לא התקשורת, לא המשטרה ולא חברת האבטחה יצליחו לדבר לליבם או לחנכם. רק קשר בריא בין כל הפלגים בקהל לבין הנהלת המועדון. כך פעל המועדון בנושא שירי השואה, וכך יש לפעול עכשיו".
בהפועל תל אביב מסרו בתגובה: "מתוקף המבנה המיוחד של הקבוצה כעמותת אוהדים, חברי ההנהלה מקושרים לאוהדים רבים מכל היציעים. מובן שההנהלה מורכבת ממספר חברים שבאופן הגיוני מגיעים מרקע שונה ומיציעים שונים. עובדה זו עוזרת לנו לנהל שיח עם אוהדים רבים בכל הגילאים ומכל היציעים. בנוגע ל'סירוב' למסור מידע על זורקי המציתים: אנחנו חוזרים שוב שאין ולא היה לנו מידע לגבי זהותם, וכל מי שטוען אחרת משקר במצח נחושה. הנהלת הקבוצה התכנסה בשבוע שעבר ודנה במספר צעדים אפשריים למקרה שאירועים כאלה יחזרו. ההנהלה החליטה לפעול בנחישות ובתקיפות במקרה כזה, גם נגד מי שיבצע את הפעולה, מתוך רצון לגדוע את האווירה האלימה והתחושה לפיה 'הכל מותר' במשחקי הקבוצה".