שתף קטע נבחר

 

נטע זר בארצם: "מעולם לא הרגשנו ספרדים"

חיים את החלום של הסבים והסבתות שדוכאו בתקופת הרודן פרנקו: המחוז העשיר הכריז על עצמאות, השלטון במדריד פיטר את ראשיו והשתלט עליו, אך תושבי קטלוניה לא מצטערים על הצעד שנקטו: "אם הספרדים היו מתנהגים אלינו יפה במשך השנים לא היינו מגיעים לנקודה הזו", הם טוענים ומתגאים בשפה ובהיסטוריה שלהם ולא רואים בקרבות הפרים ובפלמנקו חלק מהם

 

נשיא קטלוניה המודח בג'ירונה, עיר הולדתו    (צילום: רויטרס)

נשיא קטלוניה המודח בג'ירונה, עיר הולדתו    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אם רוצים לחוש את הזרמים המנוגדים שהובילו את ספרד לכדי משבר חוקתי נדיר, לא צריך להרחיק יותר מדי. התשובה נמצאת בג'ירונה, עיר שנמצאת במרחק של 96 קילומטרים צפונית-מזרחית לברצלונה. מפות רשמיות וממשלות של מדינות בעולם טוענות שג'ירונה נמצאת בתוך ספרד, אבל תושבים רבים בעיר טוענים שהיא חלק מהרפובליקה העצמאית של קטלוניה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בסוף השבוע האחרון חגגו רבים במעוז הבדלני את הכרזת העצמאות של הפרלמנט הקטלאני מספרד, מדינה שאותה אינם מגדירים כשלהם. "מעולם לא הרגשתי ספרדייה בחיי", אמרה המעצבת הגרפית אנה פאורה בשעה שבעיר חגגו בפסטיבל סנט אורסולה שכלל מוזיקה, ריקודים ויצירת פירמידה אנושית ("קסטלס").

 

הקטלאנים חוגגים בברצלונה את ההכרזה על עצמאותם בפרלמנט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הקטלאנים חוגגים בברצלונה את ההכרזה על עצמאותם בפרלמנט(צילום: רויטרס)

פאורה אמרה שהפירמידה האנושית היא מסורת קטלאנית, דבר שהיא לא תאמר על אייקונים ספרדיים מפורסמים כמו קרבות הפרים שאותם ניסו הרשויות בקטלוניה לאסור - או ריקוד הפלמנקו שהתפתח באנדלוסיה שבדרום ספרד.

 

"פלמנקו זה בסדר, אבל זה לא שלי"

"פלמנקו זה בסדר", אמרה פאורה. אבל "זה לא שלי". אנשים רבים במחוז קטלוניה, שבו מתגוררים 7.5 מיליון תושבים, מאמינים שהשפה הקטלאנית, ההיסטוריה והמסורות התרבותיות - כולל חוש ההומור הקטלאני - נפרדים משאר חלקי ספרד. תחושה זו של התבדלות התערבבה עם גאווה פגועה, סבל כלכלי ועוינות פוליטית והם יצרו ביחד משבר שמאיים לקרוע את ספרד. גם אם לא פיזית אז לפחות בתחושה.

 

המדינה נמצאת בעיצומו של משבר חוקתי יוצא דופן מאז שהקטלאנים הצביעו ברוב מוחץ בעד עצמאותם במשאל עם שנערך בחבל העשיר ב-1 באוקטובר - משאל עם שאותו הגדירה ספרד כבלתי חוקתי. כשהפרלמנט האזורי בקטלוניה הצביע ביום שישי בעד הכרזת עצמאות, מדריד הגיבה מיד ופיטרה את הממשלה הקטלאנית וקראה לבחירות חדשות במחוז בדצמבר. איש אינו יודע כיצד יסתיים המשבר, אבל קטלאנים רבים חשים שהוא ריחף באוויר תקופה מאוד ארוכה. "לא היינו מגיעים לנקודה הזו אם הם (הספרדים) היו מתייחסים אלינו יפה במשך שנים רבות", אמרה המאיירת חודית אלגוארו, שבדבריה ביטאה את התחושה הרווחת בקרב רבים בקטלוניה שהרשויות במדריד במיטבם כשהן מזניחות ועוינות את השאיפות הקטלאניות.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
זרעי הבדלנות והתנועה לעצמאות קטלוניה נזרעו במהלך המשטר הרודני של פרנסיסקו פרנקו בין 1939 ל-1975. פרנקו אסר את השימוש הרשמי בשפה הקטלאנית והוציא להורג וכלא פוליטיקאים ופעילי אופוזיציה. סיפורים מתקופת הדיכוי של פרנקו הם חלק מהמורשת של משפחות רבות בקטלוניה.

 

הסבתא הוכתה כי דיברה קטלאנית בבית הספר

אריאנדה פירר, מורה בבית ספר יסודי שסבתה הוכתה משום שדיברה קטלאנית בבית הספר, אמרה שבזכות הכרזת העצמאות "אנחנו חיים את החלום של הסבים והסבתות שלנו. ואני חושבת שזה חשוב מאוד עבורנו".

 

לאחר מותו של פרנקו הפכה ספרד לדמוקרטיה, וקטלוניה קיבלה מעמד של מחוז אוטונומי עם ממשלה אזורית, כוח משטרה משלה ושליטה על החינוך שלה. בתי ספר ציבוריים בקטלוניה מלמדים כיום בשפה הקטלאנית והסמלים הלאומיים מתנופפים ברחובות בגאווה.

 

יד קשה נגד הקטלאנים. ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יד קשה נגד הקטלאנים. ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי(צילום: AFP)
בזמן שהלאומנית הקטלאנית פרחה, התמיכה בעצמאות מספרד לא הייתה גבוהה בעשורים שלאחר מותו של פרנקו. בתחילת שנות האלפיים הראו סקרי דעת קהל שרק 15 אחוזים מהקטלאנים רוצים להיפרד מספרד. אלא שבשנים האחרונות, המשבר הכלכלי והעוינות הפוליטית בין ברצלונה לבין מדריד הותירו קטלאנים רבים בתחושה של פציעה קשה ולבו את להבות הבדלנות.

 

החלטת בית המשפט שהציתה את תחושת הבדלנות

תושבים רבים בג'ירונה מייחסים את התמיכה שלהם בעצמאות קטלוניה לקרב הפוליטי והמשפטי להסכם האוטונומיה ב-2006 שהבטיח למחוז מעמד של מדינה בתוך ספרד עם סמכויות גביית מסים. חלקים בהסכם נדחו על ידי בית המשפט החוקתי של ספרד ב-2010, דבר שעורר את זעם הקטלאנים והוציא רבים מהם לרחובות להפגנות מחאה. אך בעיקר - לא מעט קטלאנים החלו להאמין שהם לעולם לא יקבלו עסקה הוגנת מספרד. תחושה זו של התמרמרות הלכה והתחזקה במהלך המשבר הכלכלי העולמי ב-2008 שטלטל את ספרד והזניק את שיעור האבטלה במדינה לשחקים.

 

קטלוניה היא אחד המחוזות העשירים ביותר בספרד, ורבים במחוז חשים שהם משלמים יותר לאוצר הספרדי מאשר הם מקבלים בחזרה.

 

אנדרו דאולינג, מומחה להיסטוריה קטלאנית באוניברסיטת קרדיף בוויילס, אמר ש-13 אלף בתי עסק בקטלוניה קרסו בשנת 2009, מצב שדחף קטלאנים מתונים רבים לעבר שאיפה לעצמאות. "המשבר הכלכלי עורר את זעמם של הקטלאנים, משום שכמחוז העשיר הם סבלו משום שלא הייתה להם שליטה על המנופים הכלכליים שלהם", אמר דאולינג.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
באותה תקופה הצליחה תנועת העצמאות של קטלוניה לנצל את המצב הקשה ולרתום את חוסר שביעות הרצון ותסכול הקטלאנים לטובתה ונגד מדריד. בשנת 2015 נבחרה בבחירות בקטלוניה קואליציה שתומכת בעצמאות שהבטיחה לדחוף להיפרדות מספרד. במקביל, כמה ארגונים מקומיים הצליחו להוציא מאות אלפי מפגינים לרחובות.

 

משאל עם היסטורי עם לגיטימציה מפוקפקת

מנהיגי התנועה לעצמאות קטלוניה טוענים שהם קיבלו מנדט להיפרד מספרד במשאל העם שנערך ב-1 באוקטובר. אלא ששיעור ההצבעה במשאל עמד על 43 אחוזים בלבד כשמתנגדים רבים לעצמאות המחוז נשארו בבתיהם ולא הלכו להצביע. משטרת ספרד שלחה כוחות גדולים לפזר את המצביעים ולסגור את תחנות ההצבעה בקטלוניה. בכמה מקומות נאלצה המשטרה הספרדית להשתמש בכוח נגד מפגינים, חלקם נשים ומבוגרים. האלימות הקשה נגד מפגינים לא אלימים העבירה מצביעים מתנדנדים רבים למחנה של תנועת העצמאות.

 

שני מנהיגים של תנועת העצמאות נכלאו באשמה של הסתה, למורת רוחם וזעמם של קטלאנים רבים.

 

דאולינג אמר ש"ממשלת ספרד האמינה שהלאומנות הקטלנית היא כמו בלון שיתפוצץ" עם השקעה וצמיחה כלכלית. הוא אמר שהנחה זו הובילה את ראחוי ל"טעות אסטרטגית עצומה" ולתגובה קשה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ההצבעה ביום שישי בפרלמנט של קטלוניה להכריז על עצמאות העלתה עוד יותר את הסיכונים. ספרד הגיבה בהדחת הממשלה האזורית בקטלוניה, בשלטון ישיר ובקריאה לבחירות אזוריות עד 21 בדצמבר.

 

"הרוב השקט" רוצה להישאר חלק מספרד

אף מדינה לא הכירה בעצמאות קטלוניה ומדינות אירופיות, האיחוד האירופי, אירופה וארצות הברית תומכים כולם בממשלת ספרד.

 

אף שהכוחות שתומכים בעצמאות בקטלוניה טלטלו את ספרד עד היסוד, לא ברור אם הם יוכלו להפוך את הרפובליקה שעליה הכריזו כעצמאית למציאות - או אפילו אם רוב הקטלאנים ירצו שהדבר יקרה. קטלאנים רבים שתומכים באיחוד עם ספרד מאמינים שהם הרוב השקט שטבע בים הרועש של תומכי העצמאות. מאות אלפי מפגינים שמתנגדים לעצמאות קטלוניה יצאו לרחובות בברצלונה, הניפו את דגלי קטלוניה, ספרד והאיחוד האירופי ושרו "קטלוניה היא ספרד".

 

הודח. נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון (צילום: AP) (צילום: AP)
הודח. נשיא קטלוניה קרלס פוג'דמון(צילום: AP)

מפגינים נגד עצמאות קטלוניה בברצלונה (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים נגד עצמאות קטלוניה בברצלונה(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אנחנו רוצים להיות אירופאים, אנחנו רוצים להיות ספרדים, ואנחנו רוצים להיות קטלאנים", אמר הסטודנט בן ה-18 ראול רודריגס. כמו רבים אחרים, הוא חושש מההשלכות הכלכליות של מהלך הפרידה ממדריד. כ-1,700 בתי עסק כבר עזבו את קטלוניה בגלל חוסר הוודאות.

 

"אנחנו כאן משום שאנחנו רוצים עתיד טוב ואנשים בממשלת קטלוניה הורסים את העתיד שלנו", אמר רודריגס. דבריו עומדים בניגוד גמור להתלהבות ששוררת בקרב הבדלנים בקטלוניה. בג'ירונה, עיר הולדתו של הנשיא הקטלאני המודח קרלס פוג'דמון, הרחובות הצרים נצבעו בצבעי תנועת העצמאות הקטלאנית - צהוב, כחול ודגל האסטלדה. בבניין המועצה המקומית מונפים דגלי קטלוניה והאיחוד האירופי. הדגל הספרדי הורד מהמקום. פוג'דמון אמר לתומכים הנלהבים שהוא מבטיח לשמור על "אופוזיציה דמוקרטית" לשלטון הספרדי הישיר. למרות השביתות ומחאות הרחוב בקטלוניה, נראה שהשלטון במדריד לא ממש מקשיב לקטלאנים. "אנחנו מוכנים לקחת את זה עד לקצה", אמר חואן מונטארדיט, צלם בן 65 מברצלונה. "הם חייבים להבין סוף סוף שהם צריכים לכבד את דרך החיים שלנו, את השפה שלנו ואת איך שאנחנו נראים". "יש שתי אפשרויות: דיאלוג או אלות", הוא אמר. "בואו נראה מה קורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דגל קטלוניה בברצלונה
צילום: רויטרס
מומלצים