שתף קטע נבחר

עקב התפרצות: משרד הבריאות שוקל מתן חיסון חזרת למבוגרים

המספרים ממשיכים לעלות, ומאות ישראלים כבר נדבקו בחודשים האחרונים בחזרת, מחלה קלה יחסית שמידרדרת לפגיעה מוחית ואף לסכנת מוות. לאור המלצות חדשות בארה"ב להוסיף חיסון נוסף על זה שניתן בגיל שנה, שוקל משרד הבריאות לחסן גם בארץ אוכלוסיות בסיכון

מגפת החזרת ממשיכה להתפשט בישראל: בחודשים האחרונים חלה עלייה משמעותית בשיעור התחלואה של ישראלים בנגיף החזרת. בינתיים הודיע המרכז לבקרת מחלות האמריקני, כי בכוונתו לשקול הוספת חיסון שלישי, נוסף על החיסונים שניתנים לילדים בגיל שנה, כדי להתמגן מחדש נגד הווירוס שככל הנראה התעורר. במשרד הבריאות שוקלים את הצעד הזה.

 

על פי נתונים מעודכנים של המחלקה האפידמיולוגית במשרד הבריאות, עולה כי מתחיל 2017 ועד ספטמבר האחרון חלו במחלה 320 איש, בעוד שאשתקד בתקופה מקבילה נדבקו 40 בלבד. מדובר בקפיצה של יותר מ-800 אחוז בשיעור התחלואה. המספרים האמיתיים הם ככל הנראה גבוהים הרבה יותר ואינם מדווחים.

 

מרבית מקרי ההדבקה נרשמו במחוז ירושלים, מחוז זה ידע גם בעבר התפצויות ויראליות. במגפה הנוכחית לא ברור עדיין כמה מהלוקים במחלה לא היו מחוסנים נגד חזרת. את חיסון החזרת מקבלים בישראל בשתי מנות: פעם בגיל שנה ופעם נוספת בגיל 6.

 

מה אם כן גרם לעלייה המשמעותית בשיעור התחלואה השנה? על פי ההערכות, בשנים האחרונות צצו תתי זנים חדשים של נגיף החזרת, שהתגברו על החיסון וגרמו לתחלואה המוגברת.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)

 

מאמר שפרסמו הפרופסור איתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, וד"ר אמיליה אניס, ראש היחידה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, הציף את העלייה בתחלואה בחזרת כבר בעבר. במאמרם מציינים השניים כי עלייה בתחלואה נרשמת גם באירופה, חרף שיעור ההתחסנות הגבוה, מה שמעיד ככל הנראה על כך שהחיסון כבר אינו יעיל נגד וירוס החזרת, וייתכן שיש צורך בחיסון חדש או במנת דחף נוספת (חיסון הניתן תקופה לאחר החיסון הראשוני, במטרה להעלות את רמת הנוגדנים לכזו שתעניק את ההגנה המקסימלית נגד אותו וירוס).

 

"בסיכון מוגבר נמצאים תלמידי ישיבה, ואלה המתגוררים במעונות סטודנטים, שם סכנת התפשטות הנגיף היא הגבוהה ביותר", מזהירים גרוטו ואניס. "זן חדש של נגיפים החל לצוץ, ויש לשקול מתן חיסון דחף נוסף לאוכלוסיות בסיכון אלה".

 

סיבות אלה הביאו בסוף השבוע האחרון להביא את ה-CDC מהמרכז לבקרת מחלות בארה"ב, להמליץ על מתן חיסונים בעת התפרצויות לאוכלוסיות בסיכון הכוללות בני נוער המתגוררים במעונות סטודנטים או בדירות עם שותפים רבים, או סטודנטים המתגוררים בצפיפות או כאלה שנמצאים בסיכון תחלואה גבוהה בשל חולים נוספים סביבם.

 

לאלה המליץ ה-CDC לגשת להתחסן. משרד הבריאות הישראלי שוקל כעת להורות על מתן חיסון שלישי בקרב הצעירים, להעלאת רמת הנוגדנים של המחלה, רמה שלא הועלתה מאז החיסון האחרון בגיל שנה אותו קיבלו הילדים בטיפת חלב.

 

תסמינים דמויי שפעת. עלייה בתחלואה בחזרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תסמינים דמויי שפעת. עלייה בתחלואה בחזרת(צילום: shutterstock)

 

חזרת: מחלה ויראלית שעלולה להיות מסוכנת מאוד

מחלת החזרת נגרמת על ידי נגיף ממשפחת הפראמיקסווירוסים, שקיים בבני אדם בלבד. הווירוס מופרש דרך נוזלי גוף – רוק, חלב אם, דם, שתן ונוזל שדרה. אדם שנדבק בווירוס מחוסן לכל חייו. במרבית המקרים, ההדבקה מתבצעת באמצעות חשיפה טיפתית – רסיסי רוק משיעול, עיטוש או נשיקה, או שימוש בכלי אוכל משותפים.

 

הנגיף חודר למערכת הנשימה ולבלוטות הלימפה, שם הוא מתרבה בתוך 12 עד 25 יום, אז הוא פורץ לזרם הדם ומתחיל להדביק איברים נוספים בגוף. במרבית המקרים תסמיני המחלה כוללים סימפטומים דמויי שפעת, בהם כאבי שרירים, כאבי ראש, נזלת, ירידה בתיאבון ועליית חום הגוף.

 

אצל 30 עד 40 אחוזים מהחולים תתרחש דלקת של בלוטות הרוק, לרוב בצד אחד של הלסת שתיראה נפוחה, מלווה בכאבי אוזניים או כאבים בזווית הלסת התחתונה. במקרים נדירים עלולה להתרחש דלקת מוחית, חירשות, דלקת באשכים העלולה לגרום לעקרות או דלקת של הלבלב. בכרבע ממקרי ההדבקה של נשים הרות, תחלואה בחזרת בטרימסטר הראשון תגרום להפלה.

 

"חזרת היא מחלה לא פשוטה שעלולה להוביל גם לפגיעה מוחית ואפילו לעקרות", אומר פרופ' דני מירון, מנהל היחידה למחלות זיהומיות ילדים במרכז הרפואי העמק, "ייתכן שנוצרים תתי זנים חדשים, אך ההדבקה נובעת גם משיעור התחסנות לא גבוה באוכלוסיות מסוימות. הדרך הטובה ביותר להתגונן היא להביא לכיסוי מלא של החיסונים, והשלמת חיסון למי שטרם התחסן".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות ממליץ שמבוגרים צעירים יהיו מחוסנים בשתי מנות של MMR עם המנה הראשונה אחרי גיל 12 חודשים והשנייה לפחות 28 ימים אחרי הראשונה.

 

"יש לשמור את פנקס החיסונים במקום נגיש לעת הצורך. אנשים אשר לא קיבלו שתי מנות של החיסון נגד חצבת-חזרת-אדמת בעבר יכולים להשלים מנות אלו במרפאת חיסונים של לשכות הבריאות, עם קביעת תור מראש. במתאר של התפרצות נשקול מנה שלישית".

 

מי שבכל זאת מעוניין להתחסן, יכול לעשות זאת באופן פרטי במרפאות המטיילים ברחבי הארץ, תחת החיסון המשולש MMR המגן בפני חצבת, חזרת ואדמת

 

צפו בעימות הדרמטי מול מתנגדי החיסון המשולש נגד חזרת

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מבוגרים יחוסנו מחזרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים