בדרך לטרק הגדול במזרח? כללי הברזל שאתם חייבים להכיר
נופים מהממים, פעילות בטבע והכרות מקרוב עם התרבות המקומית – אלו החוויות שהמטיילים הישראלים רוצים לחוות ב"טרק" בחו"ל, אך לעיתים התוכנית משתבשת ולא פעם מטיילים נקלעים למצוקה ונזקקים לחילוץ. כיצד להימנע מסכנה בטיול? וגם, הצצה אל הפעילות של המחלצים
בשיתוף הראל ביטוח ופיננסים
כל מי שיוצא לטרק בחו"ל רוצה ליהנות מהנופים, לחוות את השטח ולצבור חוויות חד-פעמיות. אך יותר מכל, אנחנו רוצים לסיים את הטיול בשלום.
מדי שנה מאות ישראלים שנקלעו למצבי מצוקה בכל רחבי העולם, נזקקים לחילוץ. מלבד הצורך לרכוש ביטוח נסיעות מתאים, חשוב להכיר את הטיפים שיעזרו לכם לטייל בצורה בטוחה.
"הדבר שהייתי אומר למטייל להצטייד איתו זה קודם כל הוא עצמו", אומר יוחאי ליליאור מפקד צוות החילוץ "הראל 669" של חברת הביטוח הראל. "דע את עצמך, דע את המקום שאתה הולך אליו. תפחית מעצמך, מהבחינה הזאת שעדיף תמיד לקחת מדריך, איש מקומי, מישהו שמכיר, להתרחק מהגורמים המסכנים. יכול להיות אדם רע, יכולה להיות רוח קשה, יכול להיות גובה, אבל מה הגורם שמסכן אותי ישירות? אל תטייל לבד ולעולם אל תתנתק. אם אתה מטייל בזוג, גם אם אנחנו נריב ואנחנו לא נסכים אז עדיף לגמור את הטרק אבל לא להיפרד".
תכנון מוקדם והכנה מראש
הרבה לפני שיוצאים לדרך, חשוב מאוד לתכנן את הטרק מראש, ולהכין את עצמנו לגורמי הסיכון הפוטנציאליים. בימינו קיים שפע של מידע על כל מסלול וטרק בעולם, דרך האינטרנט ולכן כדאי להכין את עצמכם לא רק לנפלאות הטבע הצפויות לכם, אלא גם לצדדים הפחות נעימים של הטבע. לאחר התכנון המדויק, חשוב גם לפעול על פי התכנון ולא לסטות ממנו.
"אנחנו הישראלים טיילים מצוינים, ואנחנו מדהימים במצבי מצוקה", אומר ליליאור, "אבל יש לנו גם חסרונות: אנחנו לא מכירים הרים, כי אין לנו בישראל. אנחנו לא מכירים ג'ונגלים, כי פשוט אין לנו כאלו. ישראלים הם פחות מנוסים בטבע שהוא יותר קשוח". זכרו, גם החיילים המשוחררים הכי קרביים שיש, יתקשו להתמודד עם מצב מצוקה בתנאי שטח קשוחים ולא מוכרים.
עדכנו על התכנון ועל המיקום שלכם
תכנון מוקדם הוא השלב הבסיסי, אך חשוב מאוד גם לשתף את התכנון עם כל מי שיכול לעזור אחר-כך: הגסטהאוס ממנו יצאתם לדרך, הגסטהאוס אליו אתם מתכננים להגיע, המשפחה בבית, ומטיילים אחרים שאתם נתקלים בהם במסלול. ככל שיהיו יותר אנשים שיודעים איפה אתם אמורים להיות, כך יהיה קל יותר לאתר ולחלץ אתכם בעת צרה.
שמירה על אמצעים ליצירת קשר
אחד מהאמצעים החיוניים ביותר ליציאה לטרק, אומר ליליאור, הוא אמצעי ליצירת קשר. "למרבה המזל, כיום יש אמצעים מתקדמים ונוחים ליצירת קשר. אם יש משהו אחד שיוכל לעזור לכם בשעת מצוקה, זה טלפון, עם סוללה נוספת, עם סים ניתן לאיתור. למקומות בלי קליטה סלולרית – ניתן להשכיר טלפון לווייני או משואה לאיתור לווייני".
תמיד לטייל ביחד – ועדיף גם עם מדריך מקומי
אחת מהעצות הידועות אך המועילות ביותר כשיוצאים לטרקים, היא לטייל ביחד עם עוד מישהו אחד לפחות. אל תיקחו סיכון ותצאו לבד לטרק, גם אם הוא לא מסוכן במיוחד. טיול ביחד הוא גם רשת ביטחון לשעת חירום, וגם עוד שיקול דעת כשצצות החלטות חשובות כשנראה שהסכנה מתקרבת. "גם אם יצאתם עם חבר לטרק ורבתם באמצע- השלימו את הטרק ביחד ואל תתפצלו ותטיילו לבד. אל תתנתקו רק בגלל ויכוח - ההישרדות שלכם חשובה יותר", אומר ליליאור.
מצד שני, אל תצאו לטרק עם מישהו שהכרתם רגע לפני היציאה לדרך, ואתם בכלל לא יודעים עליו כלום. חשוב להכיר קודם, לתאם ציפיות ולתכנן יחד דרכי פעולה לשעת חירום, כדי לא להיקלע למצבי מצוקה עם זר מוחלט.
באשר לשיקול האם לקחת מדריך מקומי, ליליאור אומר כי "כדאי לכם לדעת מי אתם. להפחית מעצמכם ולא לחשוב שאתם חזקים מהטבע". לכן, הוא ממליץ לקחת מדריך מקומי שילווה אתכם לאורך המסלול. "קח מישהו מקומי, מנוסה, שסך החוויות והצלקות שלו יפחית את הצלקות שלכם. אמנם יש מרכיב של גילוי בטיול, אבל צריך שהוא יהיה כיף וגם בטיחותי".
להקפיד על ציוד מתאים
צויד מתאים בעת טיול יכול לעזור לכם בשעת חירום וגם להגן עליכם מהסכנות הצפויות: הבגדים צריכים להתאים למזג האוויר הצפוי (ולשינויים בלתי צפויים במזג האוויר), מזון ושתייה בכמות גדולה ממה שאתם צפויים לצרוך, ערכת עזרה ראשונה מקיפה, טבליות לטיהור מים, מצית אש (שלא פועל על גז), סוללות נוספות לפנס, ועד דברים קטנים כמו חומר דוחה יתושים, קרם הגנה מהשמש, גפרורים, פותחן, משקפת ועוד.
אל תיקחו סיכונים מיותרים
רגע לפני שיוצאים לטרק, אם התחזיות של המקומיים הן לשינוי קיצוני במזג אוויר במסלול – אל תצאו. תמיד כדאי להתעכב קצת ולא להכניס את עצמכם לעין הסערה.
בזמן הטרק, אל תנסו לחרוג מהשבילים המסומנים, או מתוואי הדרך המתוכנן. בכל מקרה, אם נתקלתם במצוקה, עצרו ונסו להבין האם אתם יכולים לחזור על עקבותיכם לנקודה המוכרת האחרונה.
"עשו ככל שביכולתכם כדי לשמור על עצמכם, גם אם הוזעק חילוץ ואל תשליכו כל יהבכם על מסוק חילוץ שהוקפץ."מדגיש ליליאור."גם אם יש לכם אמצעי תקשורת לווייני ואתם בקשר עם צוות החירום, אין הדבר מבטיח שניתן יהיה להוציא חילוץ רגלי או מוסק למקום בו אתם נמצאים וזאת בהתאם לתנאים בשטח, לדוגמא- מזג אוויר קשה, סופת שלג, חושך וכד'".
והעיקר - להפעיל שיקול דעת בזמן אמת
"אחת הבעיות הקשות ביותר בזמן טרק היא להבין את עצמנו, לדעת מתי אנחנו נכנסים למצב מצוקה", אומר ליליאור. לדבריו, הכלי החזק ביותר בעת סכנה, הוא המטייל עצמו. "צורת החשיבה, שיקול דעת - הם מה שייקבע בזמן אמת אם נצליח להיחלץ מהסכנה".
"אנחנו צריכים לזכור את המהות ומה שחשוב באמת. הרבה מטיילים רוצים להגיע בכל מחיר לסוף של הטרק, לתה, לשינה. אבל כשהסכנה מתקרבת, צריך להבין שזה עניין של הישרדות – המטרה היא לא לסיים את המסלול אלא לשרוד. ברגעים כאלו צריך להתרחק מהגורמים הרעים – יכול להיות אדם רע, רוח קשה, או גובה. להבין מה הגורם המסכן אותי ישירות ברגעים אלו".
בהקשר זה, הידע המוקדם על גורמי הסיכון עוזר, "משום שאנחנו יודעים ממה לפחד, והפחד הוא חשוב, כדי לא לסכן את עצמנו לחינם".
לסיכום, מציין ליליאור כי "החיבור הין ידע להקשבה- הוא מציל חיים. 80% מהחילוצים המוצלחים שעשינו, היו כשהאדם הצליח לחלץ את עצמו מהסכנה לאחר שהבין שהוא במצב מצוקתי, וקיבל את ההחלטות הנכונות".
בשיתוף הראל ביטוח ופיננסים