המפכ"ל: "אי אפשר לסיים חקירה בלי לסכם אותה"
בתום דיון בוועדת הפנים של הכנסת התייחס מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך להצעת החוק שתאסור על המשטרה לפרסם המלצות לכתב אישום, על אף שהיא לא עושה כך: "המשמעות היא שהפרקליטות תצטרך לנהל את החקירה"
מפכ"ל המשטרה בכנסת: ועדת הפנים התכנסה הבוקר (ג') לדיון חצי שנתי בהוצאות המשטרה ובפעילותה. ברקע הדיון: מתקפה חזיתית של ראש הממשלה על התנהלות המשטרה, נוכח הפרסומים על חידוש צפוי של החקירות בשני התיקים שבהם הוא חשוד בשוחד. ynet העביר בשידור חי את הדיון.
המפכ"ל התייחס לחוק שאוסר על המשטרה לפרסם המלצות להגשת כתבי אישום בסיום חקירה: "ככל שמדובר בהחלטת פרקליטות, המשטרה איננה מעבירה המלצות - אלא סיכום של התיק, על מה יש תשתית ראייתית ועל מה לא".
לשאלה על הצעת החוק החדשה, שתאסור עליה להעביר או לפרסם את סיכום התיק, אמר המפכ"ל: "אני לא יודע מה החוק החדש. כאשר אדע מהו, אתייחס. אני רק אומר - אי אפשר לסיים חקירה בלי לסכם אותה. המשמעות היא שהפרקליטות תצטרך לנהל את החקירה. חושבים שהפרקליטות מסוגלת לנהל את החקירות האלו בקאפסיטי שמושקע? לכן אי אפשר לתת משהו שאיננו מוצר. המוצר אומר ככה - אלו המסקנות שהגעתי אליהן".
אלשיך התייחס גם לתפקידה של המשטרה לקבוע אם יש תשתית ראייתית לתיק חקירה: "זה גם איזשהו תו תקן, להגיד שהסתיימה החקירה. הרי השאלה נשאלת עשרות פעמים במהלך החקירה. כאשר חושבים אם צריך לעשות עוד פעולה או לא צריך עוד פעולה, זו שאלה של דלות הראיות".
אחת הסוגיות שנידונה הייתה הביקוש להקמת תחנות במגזר הערבי: "יש הרבה ראשי רשויות במגזר הערבי שרוצים להקים תחנות משטרה, אבל יש חסמים לא פשוטים כי ככה זה עובד במדינת ישראל". נציג המשטרה הסביר כי מתחילים לבנות את התחנות באופן רוחבי: "המטרה היא שבתכנית רב שנתית שבחמש שנים נפרוס את כל התחנות".
אלשיך התייחס לשינוי בהתנהלות המשטרה: "המיקוד שלנו הוא רפורמת האמון. שינוי תפיסת התפקיד של המשטרה במובן של מכוונות ללקוח, כשהשיטור הקלאסי מוכוון לקהילה. יש פערי במזרח ירושלים, במגזר הערבי והחרדי".
נתניהו התייחס בעבר להתנהלות המשטרה בנוגע לחקירותיו: "כשהמפכ"ל אלשיך נכנס לתפקידו, הוא קיבל שתי החלטות חשובות, שלא יהיו יותר הדלפות מהחקירות ולא יהיו יותר המלצות של המשטרה", אמר. "מאז שהיועץ הפוליטי ליאור חורב מונה ליועץ חיצוני של המשטרה בעלות של מיליונים על חשבון משלם המסים וללא מכרז, ההדלפות הלא חוקיות הפכו לצונאמי וההחלטה להימנע מהמלצות נעלמה כלא הייתה".
בתגובה לכך פנה השר לביטחון פנים גלעד ארדן ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה שיבדוק את הטענות של נתניהו כי המשטרה מדליפה פרטים בנוגע לחקירות שבהן הוא מעורב. במקביל, היועץ הפוליטי ליאור חורב, שהיה גם הוא מושא במתקפה של נתניהו, הגיב: "לכולם ברור עיתוי הדברים וברורה המטרה הגדולה והסמויה. אני לא פרשן פוסטים של ראש הממשלה. אני עושה עבודתי נאמנה במקצועיות ובאחריות".
יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דודי אמסלם (ליכוד) גיבש הצעת חוק שלפיה על המשטרה ייאסר לפרסם המלצות לכתבי אישום, אף שהיא אינה עושה זאת בפועל גם כעת. החוק גובש למעשה על ידי מקורבי ראש הממשלה בניסיון להצר את צעדי החוקרים, לאחר שהחוק שנועד למנוע חקירות ראש ממשלה מכהן ("החוק הצרפתי")נקלע לקשיים וסיכוייו לעבור נראים קלושים.