הקיבוץ שמייצר אקזיטים
אחרי אקזיטים בשווי 600 מיליון שקל שבוצעו בשנים האחרונות, חברי קיבוץ מענית שעד שנת 1995 נחשב לקיבוץ עני, יכולים לישון בשקט. אז מה הסוד של הקיבוץ שהפנסיונרים שחיים בו נהנים מ–9,000 שקל בחודש?
הדרך לעושר החלה ב־2014, אז הקיבוץ הנפיק בנאסד"ק את מניות חברת הסטארט־אפ "אנזימוטק", מפתחת תוספי מזון עליה הימר בעבר, וגרף לכיסו 150 מיליון שקל. לפני שנה מכר את מפעל "גלעם" שהקים לפני 70 שנה לקרן ההשקעות "פימי" בראשות ישי דוידי, תמורת 315 מיליון שקל. ואתמול, כאמור, חתם על מכירת שארית אחזקותיו באנזימוטק (14%) תמורת 140 מיליון שקל לחברת "פרוטרום". בכך מכר הקיבוץ את כל אחזקותיו בפעילות תעשייתית.
ביטחון לוותיקים
יעקב בכר, חבר הקיבוץ ויו"ר "גלעם אחזקות", החברה שבאמצעותה החזיק הקיבוץ את מניותיו ב"גלעם" וב"אנזימוטק", היה מי שחתם על שני הסכמי המכר האחרונים. בשיחה עם "ממון" הוא מסביר כי "הסוד שלנו הוא הידע והיכולת להשתנות, ובזמן, תוך הסכמה של כל החברים".
מענית הוא קיבוץ קטן שהשכיל לאורך השנים לאמץ שיטות ניהול וארגון שלא מביישות שום גוף כלכלי מהמובילים במשק, אומר בכר בענווה. "האקזיטים נעשו לפי רצון החברים ומיועדים לחיזוק הביטחון הסוציאלי שלהם, כמו גם מעטפת ביטחון לוותיקים. כל קרנות הערבות ההדדית שלנו מלאות, יש לנו בקרן מעל 20 מיליון שקל. פנסיונר בעל ותק מקסימלי (כולל ביטוח לאומי) מקבל פנסיה המתקרבת ל־9,000 שקל בחודש".
מענית, קיבוץ קטן יחסית עם 165 חברים, נוסד ב־1942 על ידי חברי תנועת "השומר הצעיר", רובם עולים מצ'כיה. מפאת גילו של הקיבוץ, עשרות מחבריו הם פנסיונרים שעברו את גיל 70 וזוכרים תקופות אחרות: עד 1995 היה זה קיבוץ עני שעבר משבר חברתי קשה וחבריו חיו בדוחק. את חובותיו שילם הקיבוץ במסגרת הסדר הקיבוצים עד 2013.
מעוני לדרך המלך
לצד הסדר החובות, מה שהעלה את הקיבוץ על דרך המלך לפני כ־13 שנה היה שינוי הפעילות של מפעל גלעם, שעבר מייצור קורנפלור לייצור ממתיקים מסוג פרוקטוז וגלוקוז, רובם ליצוא ליצרניות המזון והמשקאות הגדולות בעולם. בדרך ביצע הקיבוץ גם השקעה קטנה בסטארט־אפ שצמח בחממה בנצרת בשם "אנזימוטק" שפיתח טכנולוגיה לייצור תוספי מזון שמיועדים כיום בעיקר למזון תינוקות, ומייחסים להם יכולות לשפר את פעילות המוח. ההשקעה השתלמה.
לצד האקזיטים והתעשייה שנמכרה, הקיבוץ מחזיק באחד ממשקי הרבייה לעופות הבולטים בארץ. בנוסף הוא מחזיק ברפת, במטעי אבוקדו, ועוד.
ומה לגבי בני הקיבוץ שרוצים לחזור אליו עכשיו, כשהוא עשיר? במענית נערכים לקליטת 60 בני משפחות הבנים, וחלק מכספי האקזיטים יושקעו גם בבניית שכונה של 28 יחידות דיור לשבים.
הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של עיתון "ידיעות אחרונות"