שתף קטע נבחר

 

ישראל מתייחסת לראשונה למשבר קטלוניה - ולא בוחרת צד

למרות שממשלת ספרד דרשה לגנות את הכרזת העצמאות של קטלוניה, ישראל פרסמה הודעה רפה: "מקווים שהמשבר הפנימי ייפתר במהרה". על רקע ההודעה: הנשיא ריבלין ימריא לביקור בספרד בשבוע הבא

 

שגריר ספרד בישראל על העצמאות הקטאלנית באולפן ynet    (צילום: חגי דקל)

שגריר ספרד בישראל על העצמאות הקטאלנית באולפן ynet    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לראשונה מאז פרוץ המשבר בספרד על רקע הכרזת העצמאות של קטלוניה, ישראל שוברת שתיקה. לאחר ההכרזה בברצלונה, ממשלת ספרד דרשה מישראל לגנות את הכרזת העצמאות הקטלאנית, אך משרד החוץ בירושלים פרסם היום (ד') הודעה לא מחייבת שלא מצודדת באף אחד מהצדדים. 

 

"למדינת ישראל ולספרד יחסי ידידות איתנה ארוכי שנים, שבמוקדם מורשת היסטורית וערכים דמוקרטיים משותפים", נכתב בהודעה. "ישראל מקווה שהמשבר הפנימי בספרד ייפתר במהרה ובאמצעים של שלום ובהסכמה לאומית רחבה". 

 

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין צפוי לצאת בשבוע הבא לביקור ממלכתי בן ארבעה ימים בספרד, כאורחו של מלך ספרד פיליפה השישי.  זהו ביקור ממלכתי ראשון של נשיא מדינת ישראל בספרד מזה 25 שנה. הביקור הקודם היה של הנשיא חיים הרצוג בשנת 1992, לציון 500 שנה לגירוש ספרד. 

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי(צילום: AFP)

הנשיא ריבלין יערוך ביקור בספרד (צילום: יואב דודקביץ) (צילום: יואב דודקביץ)
הנשיא ריבלין יערוך ביקור בספרד(צילום: יואב דודקביץ)
 

 

על רקע נסיעתו של ריבלין, במשרד החוץ ובמועצה לביטחון לאומי התלבטו מאוד כיצד לפעול - ולבסוף הוחלט שנכון לשבת על הגדר, בשל כמה סיבות: מצד אחד לישראל יחסים היסטוריים טובים מאוד עם קטלוניה. הקטלאנים רואים בישראל מודל לחיקוי כעם שהצליח להגיע להגדרה עצמית. תנועת החרם BDS חלשה בקטלוניה בהשוואה לכלל ספרד. רוב הישראלים שמבקרים בספרד מגיעים לברצלונה, כ-300 אלף בשנה, ורבים מהם גם אוהדים את קבוצת הכדורגל שלה.

 

מאידך, בישראל היה חשש שעצמאות קטלאנית תיצור תקדים מסוכן שישליך על הסוגיה הפלסטינית. בנוסף ישראל חששה שהדבר יעודד עוד קבוצות בדלניות באירופה לדרוש עצמאות - מה שיפגע ביציבות היבשת. בישראל גם חששו שתמיכה ישראלית, אפילו מרומזת, בעצמאות קטלאנית תפגע ביחסים המעולים שיש לה עם ממשלת ספרד בראשותו של מריאנו ראחוי.

 

אחרי הרבה שנים שבהם שלטה בספרד ממשלה סוציאליסטית שהובילה קו עוין נגד ישראל באיחוד האירופי, כיום שולטת בספרד ממשלה שמרנית פרו-ישראלית, ולראשונה מזה הרבה זמן שתי המדינות מסכימות בנוגע לשורת נושאים, בהם מלחמה בטרור, ביטחון אזרחי, ביטחון המולדת, כלכלה ומסחר ועוד. 

דגל קטלוניה בכניסה לבניין הממשלה בברצלונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דגל קטלוניה בכניסה לבניין הממשלה בברצלונה(צילום: AFP)
  

חגיגות אחרי ההצבעה על העצמאות בברצלונה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חגיגות אחרי ההצבעה על העצמאות בברצלונה(צילום: MCT)

קטאלונים מפגינים נגד הכרזת העצמאות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קטאלונים מפגינים נגד הכרזת העצמאות(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בישראל רואים בהזמנתו של הנשיא ריבלין לביקור ממלכתי ראשון מזה 25 שנה הוכחה לקירבה בין העמים והתרבויות. ראייה נוספת לחשיבות שהספרדים מייחסים לביקור היא העובדה שלראשונה הנשיא ריבלין יישא נאום בפני שני בתי הנבחרים במדריד – כבוד שניתן למתי מעט.

 

הנשיא ריבלין ייפגש במהלך הביקור עם ראש הממשלה ראחוי, יתארח לארוחת ערב ממלכתית בארמון וייפגש עם שרי ממשלה. כמו כן ייפגש הנשיא עם הקהילה היהודית במדריד, שחוגגת 100 שנה לחזרתה לספרד, יסייר באתרים היהודיים בטולדו ויבקר באצטדיון של ריאל מדריד. לנשיא תתלווה משלחת של למעלה מ-50 אנשי עסקים בראשותו של נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש. בעת האחרונה ספרד יוצאת מהשפל הכלכלי שאפיין את הכלכלה הספרדית בשנים האחרונות, וקיימות הזדמנויות עסקיות לחברות ישראליות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דגל ספרד ודגל קטלוניה
צילום: רויטרס
מומלצים