התגלה תא חבוי בפירמידה הגדולה של גיזה
צוות בינלאומי של חוקרים טוען שהתא נמצא בעומק של כ-30 מטרים בתוך הפירמידה. המדענים גילו את התא הסודי באמצעות שימוש בטומוגרפיית מיואון. הפירמידה היא העתיקה בשבעת פלאי תבל והיחידה ששרדה עד ימינו אנו
מדענים גילו תא חבוי בתוך הפירמידה הגדולה של גיזה שלא היה מוכר בעבר. מדובר בתגלית משמעותית ראשונה במקום מאז המאה ה-19. הפירמידה הגדולה של גיזה היא העתיקה בשבעת פלאי תבל והיחידה ששרדה עד ימינו.
במאמר שפורסם בכתב העת Nature היום (ה') נכתב כי צוות בינלאומי של חוקרים, חלקם מיפן ומצרפת, טוען שהתא נמצא בעומק של כ-30 מטרים בתוך הפירמידה. המדענים גילו את התא הסודי באמצעות שימוש בטומוגרפיית מיואון (MuonTomography) - המתעדת את החלקיקים התת-אטומיים הקרויים מיואונים, החודרים אל האבן. למעשה מדובר בטכנולוגיה דומה לזו של קרני רנטגן - אלא שהיא פועלת בשכבות עמוקות יותר.
אחד החוקרים, מהדי טיובי, אמר: "אנחנו לא יודעים אם החלל הגדול הזה הוא אופקי או נוטה לצד, אנחנו לא יודעים אם החלל הזה הוא מבנה אחד או כמה מבנים רצופים". טיובי הוסיף: "מה שאנחנו בטוחים הוא שהחלל הגדול הזה נמצא שם, שהוא מרשים, ועד כמה שאני יודע, שום תיאוריה לא חזתה את הדבר הזה. החדשות הטובות הן שהחלל נמצא שם ושהוא מאוד גדול".
הפירמידה הגדולה של גיזה ידועה גם בשם פירמידת חופו, על שם הפרעה שבתקופתו נבנתה, בין השנים 2,580 ל-2,560 לפני הספירה. בשנת 820 לספירה החלו לחפור מנהרות לתוך קירות המבנה העצום, בניסיון לחשוף את סודותיו. במאה ה-19, כעבור יותר מאלף שנים, השתמשו בדינמיט כדי לפוצץ חללים בפירמידה.
לפירמידה הגדולה של גיזה יש שלושה תאים ידועים, ובדומה לפירמידות האחרות במצרים שימש המבנה מקום קבורה למלך.
התא התגלה במסגרת פרויקט "סקירת הפירמידות", שהחל באוקטובר בשנה שעברה, ומטרתו לאתר חדרים נסתרים בפירמידה הגדולה ובשכנותיה בגיזה ובדחשור. במסגרת הפרויקט נעשה שימוש משולב של דימות תרמי, הדמיית רדיוגרפיה ושחזור תלת-ממדי. החוקרים גורסים כי כל השיטות הללו אינן פולשניות ואינן פוגעות במבנה.
חוקרים אמרו בתחילת הפרויקט כי "חיישנים שהוצבו במקומות אסטרטגיים, למשל בתוך הפירמידה ומתחת לחלל שעשוי להיות לא מוכר, יכולים להבחין בחללים ריקים גם באזורים צפופים מאוד - ולתעד אותם".