"להציל את אמנה": הסרטון המסתורי של הסעודית שנעלמה
אמנה מוחמד אל-ג'עוויד סיפרה בסרטון שאביה מתעלל בה ומאיים לפגוע בה אם לא תינשא לגבר המיועד לה. "הערבות היחידה לחיי היא הקול שלי שיוצא באמצעותכם", אמרה - לפני שנעלמה. ההערכות הן שהיא נעצרה, והרשת מוצפת במחאת "איפה אמנה". צפו ב"יא אללה"
"איפה אמנה?": השבוע הודיעה הממשלה הסעודית כי לראשונה תאפשר כניסת נשים לשלושה אצטדיוני ספורט נבחרים, החל מ-2018. צעד זה, שיאפשר למשפחות ללכת יחד לאירועי ספורט, מהווה אבן דרך משמעותית עבור המדינה השמרנית. עם זאת, בימים האחרונים הופץ סרטון ברשת שמראה כי עוד ארוכה דרכן של נשות סעודיה לשוויון זכויות. צפו ב"יא אללה" - ובסיפור הקשה של אמנה מוחמד אל-ג'עוויד.
אל-ג'עוויד הסעודית העלתה לרשתות החברתיות סרטון ובו היא מספרת שאביה מתעלל בה. היא אמרה כי איים לכלוא אותה ולבטל את לימודיה האקדמאיים אם לא תינשא לגבר המיועד לה. "אני מקליטה את הסרטון הזה היום כיוון שזה עלול להיות הסרטון האחרון בחיים שלי", היא אומרת בסרטון, שהופץ בליווי כתוביות באנגלית.
"עליכם לדעת שאני אמיתית ואני כאן. אני לא יודעת מה יקרה לי, או שאיהרג או שאכנס לכלא בשם 'דאר אל-רעאיה' לשנים רבות. אין לי אופציה אחרת חוץ מהקול שלי. הערבות היחידה לחיים שלי היא הקול שלי שיוצא באמצעותכם". בסיום הסרטון טענה האישה כי אם הסרטון יופץ - הדבר מעיד כי חייה בסכנה.
מאז אותו סרטון מסתורי נעלמו עקבותיה של אל-ג'עוויד, מה שעורר גל תגובות ברשתות החברתיות. ההאשטגים המובילים ברשת - "איפה אמנה?" בערבית, "להציל את אמנה" באנגלית, צברו תאוצה רבה. גם ארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch נרתם לטובתה של אל-ג'עוויד, והפציר בשלטונות בסעודיה לחקור באופן מיידי את היעלמותה ולהבטיח את ביטחונה.
ההערכות הרווחות הן שאל-ג'עוויד כנראה נמלטה, שאביה הגיש נגדה תלונה - ומנגנוני הביטחון עצרו אותה. בימים האחרונים פורסם בחשבון טוויטר תחת שמה כי הגיע מידע מפי מקורות לפיו היא נעצרה או נלקחה למקלט נשים, והיא אינה מורשית לעזוב ללא היתר מאביה או משפחתה.
סיפורה של אל-ג'עוויד הביא לקריאה נרחבת לשים קץ לפיקוח הגברי על הנשים בסעודיה, כפי שמעוגן בחוקי הממלכה. מנגד, יש אלה המפקפקים באמינות סיפורה וטוענים כי הוא פוברק על ידי גורמים שמנסים לעורר מהומה בחברה הסעודית. גולש סעודי אמר ל-ynet כי הוא מעריך שהסיפור דווקא נכון, וציין את הפופולריות של ההאטשאגים בנושא. סעודי אחר אמר: "זה מצער, אנחנו בתקופת מעבר ממדינה דתית למדינה חילונית".
במקביל לסערה ברשת - נכון לעכשיו אין זכר לסיפור בכלי התקשורת הסעודיים והוא מתפרסם בכלי תקשורת המתנגדים לסעודיה, על רקע המשבר עם קטאר - בהם רשת אל-ג'זירה הקטארית, העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" ועוד.
הפער בין סעודיה למדינה חילונית גדול מאוד, אבל הסיפור של אל-ג'עוויד מתפרסם בתקופה שבה נושבות רוחות חדשות בממלכה השמרנית בניצוחו של יורש העצר הסעודי והאיש החזק בריאד, הנסיך מוחמד בן סלמאן. רק בימים האחרונים אמר בן סלמאן כי ארצו מתנתקת מהאיסלאם הקיצוני ועוברת לאיסלאם מתון - אחרי עשרות שנים. רחות השינוי משפיעות גם על הנשים, ומלבד ההיתר להיכנס למגרשי ספורט, בעיתון הסעודי הממסדי "אל-ווטן" התפרסמה השבוע כתבה שבה נטען כי בעתיד יתירו לנשים לעבוד כנהגות רכבת, ולא רק לנהוג ברכבן הפרטי.