לפני ההתפטרות: "סוכל ניסיון התנקשות בר"מ לבנון"
רשת אל-ערבייה מדווחת כי לפני כמה ימים היה ניסיון להתנקש בחייו של סעד אל-חרירי, שהודיע היום בסעודיה על התפטרותו בשל מעורבות איראן וחיזבאללה במדינה. הפעולה הייתה אמורה להתרחש באזור נמל התעופה בביירות. בטהרן האשימו: "טראמפ וסעודיה ארגנו את המהלך כדי ליצור מתיחות"
האם זה הרקע לדרמה בלבנון? רשת אל-ערביה דיווחה אחר הצהריים (שבת) שלפני כמה ימים סוכל ניסיון התנקשות בראש הממשלה סעד אל-חרירי, שהודיע מוקדם יותר על התפטרותו בשל התערבות איראן וחיזבאללה במדינה.
לפי הדיווח באל-ערבייה, ההתנקשות הייתה אמורה לצאת לפועל בביירות, לפני יציאתו של אל-חרירי מהמדינה. "המתכננים שיבשו את התקשורת במגדלי הפיקוח בזמן ששיירתו של אל-חרירי עברה באזור נמל התעופה", אמרו גורמים לרשת הערבית. מנגנוני ביטחון הפנים בלבנון הכחישו את הדיווח: "מה שהופץ על כך שסיכלנו ניסיון התנקשות באל-חרירי לא פורסם מטעמנו ואין לנו נתונים על כך".
בהודעת ההתפטרות שלו רמז אל-חרירי שהוא חושש שיחוסל. "על הלבנונים השתלטו קבוצות שלא רוצות בטובתם ושנתמכות בידי גורמים זרים", הזהיר. אביו, רפיק אל-חרירי, כיהן גם הוא בתפקיד ונרצח בפיצוץ מכונית ב-2005. שמותיהם של בכירים בחיזבאללה ושל גורמים סורים ואיראנים נקשר אז בחיסול.
בינתיים הגיעה גם תגובה איראנית להודעת ההתפטרות. חוסיין שייח אל-איסלאם, יועצו של שר החוץ האיראני מוחמד זריף, האשים היום את ארה"ב וסעודיה בקנוניה עקב החלטתו של אל-חרירי להתפטר. "נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ארגנו את ההתפטרות כדי ליצור מתיחות בלבנון ובאזור", טען היועץ הבכיר. "ההתפטרות נועדה לפצות על ההפסדים של ארה"ב אחרי התבוסה של דאעש".
גם דובר משרד החוץ האיראני הגיב בזעם: "ההתפטרות היא חלק ממזימה ומשאלת לב של מי שרוצה ליצור מתיחות בין המדינות המוסלמיות", אמר הדובר בהראם קאסמי. יועצו של יו"ר מועצת השורא באיראן, חוסיין אמיר עבד א-להיאן, אמר בתגובה להתפטרות אל-חרירי כי "מדובר בצעד פזיז ומפתיע. ההתפטרות שלו מגיעה בעת התבוסה של דאעש, התבוסה לחלוקת האזור והתבוסות של ארצות הברית וישראל. ההתפטרותו של אל-חרירי תיצור ואקום פוליטי תשרת את האינטרס של ישראל".
נשיא לבנון מישל עון, שבניגוד לאל-חרירי מיודד עם ארגון חיזבאללה, אמר לאחר התפטרותו של ראש הממשלה כי הוא "ממתין לחזרתו כדי להבין את הסיבות להתפטרותו". שר המשפטים של לבנון, סלים ג'ריסאתי, אמר לרשת "אל-מיאדין" המזוהה עם חיזבאללה כי הוא הופתע מהמהלך.
"זה מפתיע ומנוגד לאווירה שהוא עדכן אותנו לגביה אחרי ביקורו הראשון בסעודיה", אמר שר המשפטים הלבנוני. ב"אל-מיאדין" טענו כי לפי מקורות הערוץ הפעילו גורמים סעודיים לחץ כבד על אל-חרירי להתפטר. עוד דווח כי לשכת הנשיאות הלבנונית תבקש מממשלתו של אל-חרירי להמשיך לתפקד כממשלת מעבר מיד כשהתפטרותו תתקבל באופן רשמי.
תגובה נוספת הגיעה מוואליד ג'ונבלאט, מנהיג הדרוזים בלבנון, שאמר כי ההתפטרות של אל-חרירי יכולה לערער מאוד את המדינה, שנמצאת גם כך תחת מתיחות גבוהה מאוד. יו"ר הפרלמנט נביה ברי החליט לקצר את ביקורו במצרים ולשוב לביירות עקב הטלטלה הפוליטית.
נשיא לבנון לשעבר מישל סלימאן שיבח את אל-חרירי על החלטתו. "אף מדינה לא יכולה לבנות עוד מדינה בתוך לבנון. לא ייתכן שיהיו שני צבאות", אמר סלימאן. "על חיזבאללה לסגת מסוריה. ההשלכות להתפטרותו של אל-חרירי יהיו חיוביות".
בהודעת ההתפטרות שמסר בעת ביקורו בסעודיה תקף אל-חרירי בחריפות את איראן בשל ההתערבות הגסה שלהן בניהול ענייניה של לבנון: "איראן עוקפת את השלטון הלבנוני בניסיון לכפות מציאות בשטח. ידיה באזור ייגדעו. לא נסכים שלבנון תהיה נקודת מוצא לאיום על ביטחון האזור. היכן שאיראן נמצאת יש מלחמות אחים וחורבן. היא רוצה להרוס את העולם הערבי, והרשע שהיא מפציה יחזור אליה".
ראש הממשלה המתפטר תקף ישירות גם את ארגונו של חסן נסראללה ואמר כי הוא - אל-חרירי - מתנגד לשימוש של הארגון בנשק נגד הסורים והלבנונים: "חיזבאללה הצליח לכפות מציאות בשטח בלבנון באמצעות כוח הנשק. המעורבות של חיזבאללה גרמה לנו בעיות רבות עם מדינות באזור. אנחנו מסרבים לקיומו של נשק שאינו בידיהן של רשויות השלטון הלגיטימי בלבנון".