נולדו לאחר רצח רבין: "אסור שתהיה הסתה"
בעצרת במלאת 22 שנים לרצח ראש הממשלה רבין השתתפו גם צעירים שנולדו לאחר 1995. "יש בינינו גם מימין וגם שמאל של המפה הפוליטית. אפשר לא להסכים אבל אפשר להיות חברים, לדעת להקשיב ולשמוע. אנחנו מתנגדים לאלימות"
לעצרת שנערכה אמש (שבת) לציון 22 שנה לרצח ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין הגיעו עשרות אלפי משתתפים, בהם גם כאלה שעדיין לא נולדו ביום הרצח. "אני עדיין לא יודעת מה הדעה הפוליטית שלי, ימין או שמאל, אבל לרצוח ראש ממשלה בגלל הדעה הפוליטית שלו זה לא משהו שאפשר להסכים עליו. הגעתי לכאן כדי להגיד שזה לא בסדר", אומרת יעל פרנק מרמת הגולן, שנולדה לאחר 1995, השנה שבה נרצח רבין.
בין המשתתפים בהפגנה היו אנשים מכל גווני הקשת הפוליטית, כולל מעט חובשי כיפות וחרדים. ביניהם היו חניכים מתנועת "החלוץ" שעושים שנת שירות בקיבוץ ניצנים, ואף הם נולדו אחרי הרצח. "הגענו כדי להזדהות ולהגיד שאנחנו זוכרים שהיה רצח פוליטי", אמר גל מבת חפר. "הוצאנו סטיקר שאנחנו מתנגדים להסתה ולאלימות ובאנו להזדהות עם אמירה שאסור שתהיה הסתה". חברו עידו אברמסקו מקיבוץ אפק הוסיף: "אנחנו חברים טובים ויש בינינו גם ימין וגם שמאל של המפה הפוליטית. אפשר לא להסכים אבל אפשר להיות חברים, לדעת להקשיב ולשמוע".
נועה מתל אביב, הייתה בת שלוש בליל הרצח: "הגעתי כי אני עדיין מגבשת את הזהות הפוליטית שלי וזה נראה לי הגוש הפוליטי שלי", הסבירה. "היה לי חשוב לבוא. אחרי שסיימתי ללמוד עבודה סוציאלית התחלתי לשאול את עצמי שאלות. בשנים שהתחלתי לפתח מודעות פוליטית התחלתי לחשוב על זה ולרצות להיות חלק מזה. חבל לי שזאת רק עצרת בלי יותר מידי מהות, ביום שזה יהיה משמעותי יותר ארצה להיות חלק מזה".
מרב ברקוביץ' מקיבוץ מעגן מיכאל הגיעה לעצרת כשהיא מחופשת ליונת שלום. "אני כאן כי התקווה לשלום לא אבדה", אמרה. "המסר שלי הוא שצריך לשאוף לשלום. הדרך של רבין הייתה לשלום". דורית, שהגיעה עם שלט "מחכה לשלום", אמרה: "אני מחכה לשלום ונלחמת על הדרך. השלום זה הדבר הכי חשוב. אני מגיעה כל שנה לכאן וגם לכל המקומות שבהם אפשר לקרוא לשלום, זו הדרך היחידה".
עשרות אלפי בני אדם הגיעו אמש לעצרת לזכר ראש הממשלה יצחק רבין, שנרצח ב-4 בנובמבר 1995 על ידי יגאל עמיר, בתום הפגנת תמיכה בהסכמי אוסלו. את העצרת ארגנו עמותות "מפקדים למען ביטחון ישראל" ו"דרכנו", והיא נערכה השנה תחת הסיסמה "זוכרים, אנחנו עם אחד". בהתאם, בין המשתתפים בעצרת היו גם אנשי ימין.
אחד מהם היה ראש מועצת אפרת עודד רביבי שספג קריאות בוז מהקהל. בנאומו אמר רביבי: "אני נרעש מכיוון שבמקום הזה עמד ראש ממשלת ישראל דקות לפני שנרצח על ידי בן עוולה בשעה שרצה להגשים את תפילת 'עושה שלום במרומיו, הוא יעשה שלום עלינו ועל כל עמו ישראל'. באתי היום מאפרת, בירת גוש עציון, מלב הרי יהודה, וגם שם אנשים, נשים וטף מתפללים לפחות שלוש פעמים ביום לשלום ולא לאלימות. אני גם נפחד כי בדרכי לכאן שמעתי את הקולות הקוראים למחנאות ולחרמות, קולות אשר מתוך הרצון לחדד מסרים מביאים לפילוג.
"הרצח של ראש הממשלה הוא פשע נורא שאנחנו מגנים ומוקיעים וזיכרון המעשה יהיה לדראון עולם. יחד עם זאת עלינו לשאול, כיצד שומרים על אחדות ונמנעים ממחנאות בחברה שחיים בה אנשים המחזיקים בדעות שונות ומגוונות? יש אנשים שסוברים שאחדות היא ההפך מקיטוב אך אני חולק על כך. אחדות אין פירושה הסכמה אידיאולוגית, אלא דווקא היכולת - גם בלהט הוויכוח - להמשיך ולהיפגש, להקשיב ולשוחח, לשכנע ולהשתכנע. אם אנחנו רוצים להביא את השלום, בואו נתחיל בללכת אחד לקראת השני. הערב צריכה לצאת מכאן קריאה להפסיק לחפש את המפריד והשונה בינינו ולהתחיל לחפש את המשותף והמאחד".
גם שר החקלאות אורי אריאל (הבית היהודי) הגיע ואמר ל-ynet: "הכותרת של אחדות - זה מה שהביא אותי הפעם לפה. אני מקווה מאוד שאכן כולנו נפנים שהרצח המתועב הזה ראוי לכל גינוי וראוי לזכור אותו. אנחנו זוכרים רצח אחרי 2000 שנה של גדליה וצמים עליו, וזה לצערנו הרב קרה עוד פעם. אנחנו צריכים לעשות את כל המאמצים ביחד כדי שדבר כזה לא יוכל לקרות. ויכוח - כן. ויכוח קשה - כן, מתוך כבוד. אנחנו מעדיפים אהבת חינם על שנאת חינם. אני מקווה שהעצרת הזאת תעבור בסימן אחדות".
ח"כ יהודה גליק (הליכוד) הוסיף: "לפני 22 שנים נרצח ראש ממשלת ישראל ואנחנו כאן כדי לדאוג שזה לא יקרה שוב. אין לנו פריבילגיה לאפשר לשונאים לנצח. אני רוצה להאמין שהשתנינו מאז".