סרט זר בלב מדבר: המלצות לפסטיבל הקולנוע בערבה
הנציג האיסלנדי לאוסקר, יצירת מופת אוסטרלית מ-1975, סרט מסע ארגנטינאי ומערבון אוסטרלי עכשווי - ארבע המלצות לסרטים שלא כדאי לפספס בפסטיבל הקולנוע בערבה
פסטיבל ערבה השישי במספרו יפתח בסוף השבוע הקרוב ויציע למבקרים חוויה קולנועית ייחודית תחת כיפת השמיים באמצע המדבר. הפסטיבל יציג כמה מן הסרטים המדוברים שיצאו השנה - בינם הקרנת בכורה לסרטו החדש של מיכאל האנקה "סוף טוב", הסרט המדובר "אהבה חסרה" של אנדריי זוויאגינצב הרוסי, היצירה הכמעט דוקומנטרית "הרוכב", סרטו האחרון (והנוגע ללב) של הארי דין סטנסטון "לאקי" ועוד. לצד הסרטים האלה (שכולם חוץ מ"לאקי" יזכו להפצה קולנועית), ישנן כמה יצירות ייחודיות שלא יוצגו בבתי הקולנוע המסחריים, ועל כן שווה להתייחס אליהן.
"ארץ מתוקה"
מערבון בבימויו של אחד היוצרים המעניינים בקולנוע האוסטרלי היום, וורוויק ת'ורנטון, ש"סמסון ודליילה" המצוין שלו זכה בפרס מצלמת הזהב המוענק לסרט ביכורים, בפסטיבל קאן של 2009. העלילה מתרחשת בשלהי שנות העשרים של המאה הקודמת, ודרך הסיפור על גבר אבוריג'יני שנמלט עם אשתו אחרי שירה למוות בפסיכופט לבן – חושפת מתחים גזעיים ופוליטיים שנדמה כי טרם נעלמו מהיבשת.
בריאן בראון, אורח הפסטיבל ואחד השחקנים המזוהים עם הקולנוע האוסטרלי, מגלם את דמותו של איש חוק המוביל חוליית מרדף, וכוכב אוסטרלי ותיק אחר, סם ניל, מעצב איש דת טוב לב ובעליו של האבוריג'יני המבוקש. שניהם מצוינים. אבל כוחו ויופיו של הסרט שייכים לשחקניו הילידים, רובם נטולי ניסיון מקצועי, ובראשם המילטון מוריס כנמלט, ולנופים הבראשיתיים שישתלבו היטב מן הסתם במראות הערבה שלנו (הבמאי, ת'ורנטון, הוא גם הצלם של סרטיו). העריכה המתוחכמת, שמשלבת בסיפור הפשוט מעברים אחורה וקדימה בזמן, מדגישה את היבטיה הפטליסטיים והטרגיים של הדרמה היפה והמרגשת הזו.
"פיקניק בצל ההר"
אחת מיצירות המופת של הקולנוע האוסטרלי. סרטו של פיטר וויר ("העד", "המופע של טרומן") מ-1975 מבוסס על ספר מאת ג'ואן לינדזי המתיימר להביא סיפור אמיתי שהתרחש ב-1900 (ובפועל, מעולם לא קרה). העלילה מתמקדת בחיפושים אחר קבוצת תלמידות בית ספר ומורתן שנעלמות במהלך הבילוי הכיתתי שבכותרת, והטראומה הקולקטיבית שמעוררת התעלומה.
תמות של מיניות מודחקת, היסטריה נשית, קולוניאליזם והכחשות לאומיות – כולן עולות כאן, ומעצימות את המסתורין המפתה של הסרט. על מה הוא, בעצם, ומה עלה בגורלן של הנערות? הסרט הזה הוא חידה שטופת אור שמש שתוציא אתכם עם יותר סימני שאלה ורמזים עדינים מאשר תשובות מפורשות.
"מתחת לעץ"
"מתחת לעץ", נציג איסלנד לאוסקר, לכאורה עוסק בסכסוך שכנים סביב עץ שמטיל צל. מצד אחד - זוג שצל העץ משתלט על גינתו ומונע מהאישה להשתזף במדינה שגם ככה סובלת ממחסור בשמש; מהצד השני - השכנים שהעץ שייך להם ואינם מעוניינים לגזום או לקטוע אותו. הסכסוך שמתחיל בטונים רגועים יחסית ובמעשי קונדס והקנטות משני הצדדים, מחריף במהרה עד תוצאות הרסניות, קטלניות ואלימות, וחושף סיפור משפחתי מורכב ומודחק.
בנוסף לזוג, העלילה מתמקדת גם בבנם של השכנים (מהצד ששומר על העץ) שעובר תהליך פרידה מאשתו, וכמו הוריו, חושף צדדים אלימים ומטרידים למדי. בסופו של דבר מתקבלת יצירה מותחת ומסקרנת, שמראה צד אחר של איסלנד שלא הכרנו.
"כלת המדבר"
לפעמים כל מה שצריך בפסטיבל קולנוע הוא סרט קטן שייגע לך בלב. כזה הוא "כלת המדבר", סרט מסע של שתי יוצרות ארגנטיאות המגולל את סיפורה של תרזה, משרתת שעובדת בביתה של משפחה צ'יליאנית אמידה כמעט כל חייה, ונשלחת לעזור לקרובי המשפחה בעיירה רחוקה אחרת. זוהי הפעם הראשונה שתרזה יוצאת מחוץ לעיר שבה היא חיה וכצפוי, המסע מלחיץ אותה. כבר בהתחלה האוטובוס שלה מתקלקל והיא נאלצת לעצור בעיירה קטנה, שם היא מאבדת את תיקה ויוצאת למסע להשיבו ביחד עם אחד הסוחרים בעיר, המכונה "אל גרינגו". קשר חם נרקם בין השניים ובזכותו תרזה נפתחת ויוצאת מאזור הנוחות שלה.
מדובר בסרט קצר (באורך 79 דקות) שמצליח לגעת בצופים בעיקר בזכות פשטותו, וככזה שמתנהל תחת נופיה היפים של דרום אמריקה - מתאים במיוחד לצפייה באווירה המדברית.