שתף קטע נבחר
 

סימנס ישראל הורשעה בקשירת קשר לפשע, תשלם 63 מיליון שקל

ההרשעה התקבלה בעקבות הסדר טיעון בין הענקית הגרמנית לפרקליטות בפרשת השוחד בחברת החשמל, במסגרתו נמחקו מכתב האישום עבירות השוחד, המרמה והלבנת ההון

פרשת השוחד בחברת החשמל: הפרקליטות וחברת סימנס ישראל, חברה־בת בבעלות מלאה של הקונצרן הגרמני סימנס, הגיעו להסדר טיעון שיסיים את ההליכים הפליליים נגד החברה.

 

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון-גונן, הרשיעה הבוקר (ב') את סימנס ישראל בעבירה של קשירת קשר לביצוע פשע, וזאת על פי הודאתה במסגרת הסדר הטיעון. לפי ההסדר הודתה סימנס ישראל בביצוע עבירה של קשירת קשר לביצוע פשע, וכן הסכימה לשלם קנס של 63 מיליון שקל לקופת המדינה. כמו כן יוארך בשנה מינויו של המפקח החיצוני שמונה לחברה במסגרת ההסדר שנחתם עם הקונצרן הגרמני. 

 

פרשת סימנס: עונשי מאסר בפועל לבכירים לשעבר בחברת החשמל

פרשת סימנס: בכירים לשעבר בחברת חשמל הורשעו בשוחד

  

ההודאה בביצוע עבירה של קשירת קשר לביצוע פשע במקום עבירות של מתן שוחד, מרמה, הפרת אמונים והלבנת הון שיוחסו לה בכתב האישום המקורי, תאפשר לסימנס ישראל להמשיך לגשת למכרזים ממשלתיים. מדובר בנושא שהיה בליבת המגעים בין הצדדים, משום שהרשעה פלילית בעבירת שוחד, שהיתה מונעת מסימנס ישראל לזכות במכרזים שמפרסמת המדינה, היתה פוגעת בעסקיה בישראל באופן משמעותי.

 

הקנס שתשלם סימנס ישראל לקופת המדינה כדי לסיים את הפרשה יתווסף לקנס ששילמה החברה האם שלה בחודש מאי 2016 בסכום של 160 מיליון שקל. זאת תוך שהחברה האם הודתה בהעברת תשלומי שוחד בהיקף של 2.5 מיליון דולר לבכירים בחברת החשמל בתמורה למידע והטיית מכרזים בהיקף של כ־700 מיליון יורו בין השנים 2001-2005.

 

בנוסף שילמה סימנס הגרמנית 90 מיליון שקל לחברת החשמל כדי ליישב תביעה אזרחית שהגישה נגדה בפרשה במקביל להליך הפלילי. מכאן שסימנס תשלם בישראל סך של 310 מיליון שקל בעקבות הפרשה.

 

חמשת הבכירים 

הליך הגישור הפלילי בין סימנס ישראל לפרקליטות החל בסמוך להגשת כתב האישום בפרשה - מאי 2016. זמן קצר אחרי הגשת כתב האישום הודו והורשעו חמישה מהבכירים בחברת החשמל בקבלת שוחד, עבירות מרמה והפרת אמונים והלבנת הון.

 

על פי כתב האישום, שהטיוטה שלו נחשפה לראשונה ב"כלכליסט", בין השנים 1999-2005 יצרה סימנס קשרים עם בכירים בחברת החשמל, במסגרתם נתנה להם טובות הנאה שונות ובכלל זאת שילמה להם סכומי כסף ניכרים, בהיקף של מיליוני דולרים לחשבונות שנפתחו בשוויץ או במזומן, על מנת שאלה יתמכו בקידום האינטרסים של סימנס בהתקשרויותיה מול חברת החשמל.

 

מדובר במכרזי ענק ובהם: רכישת 3 טורבינות בשווי כולל של 600 מיליון יורו בקירוב; רכישת מערכת לניתוב ושליטה על חלוקת החשמל בשם DMS בהיקף של 80 מיליון יורו ורכישת מסדר מפסקים מבודדי גז (GIS) עבור תחנת המיתוג בגזר בהיקף של 22 מיליון יורו.

 

בין הבכירים הנוספים שקיבלו שוחד מסימנס, ומשפטו הסתיים בהסדר טיעון בשנת 2013, נמצא השופט לשעבר דן כהן שכיהן כדירקטור בחברה. כהן נמלט מישראל לפרו עם פתיחת החקירה בשנת 2005, הוסגר לישראל והודה בקבלת שוחד של 1.1 מיליון יורו. הוא ריצה עונש של כ־4 שנות מאסר ושילם קנס של 10 מיליון שקל.

 

איש הקש והחשבונות בשוויץ 

כתב האישום, שהוגש על ידי סגנית מנהלת מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), עו"ד יהודית תירוש־גרוס ועו"ד אבי ארוניס, ייחס לסימנס ישראל מעורבות בתשלומי שוחד בהיקף של 9.5 מיליון דולר. הכסף הועבר אליה מהחברה האם סימנס, ונותב למשוחדים על ידי מנכ"ל סימנס ישראל לשעבר, עד המדינה אורן אהרונסון. העברת הכספים הוסוותה בין היתר בחוזה ייעוץ שחתמה סימנס מול איש הקש בפרשה - עד המדינה וגיסו של אהרונסון שלמה דניאל, שבאמצעות חשבונותיו בשוויץ הועברו הכספים לחשבונות סודיים שפתחו הבכירים בחברת החשמל. במסגרת הפרשה גויס עד מדינה נוסף מסימנס ישראל לשעבר, בעל מניות ובכיר בחברה בשם יצחק הירש.

 

עם פתיחת המשפט סימנס ישראל טענה שמתן חסינות למנהליה נותני השוחד, מחייבת מתן חסינות גם בעניינה. באמצעות עו"ד נדב וייסמן, היא הוסיפה וטענה שמתן חסינות למנהלים פוגעת בזכותה להליך הוגן, ובכללה זכותה לשתוק ולא להפליל עצמה. כן היא טענה שהעמדתה לדין ללא המנהלים מהווה אכיפה בררנית. השופטת מיכל אגמון־גונן דחתה לאחרונה את טענות סימנס, במה שנתן דחיפה להסדר הטיעון.

 

השופטת קבעה כי כעיקרון אין מניעה שהמדינה תתקשר בהסכמים עם מנהלים כדי שיעידו נגד החברה בה כיהנו.

 

סימנס חוזרת לעבודה מלאה בשוק הישראלי 

מבחינת סימנס, החזרה לעבודה מלאה בישראל תהווה סוף פסוק לפרשה המביכה של השוחד בחברת החשמל. בזרוע שמנוהלת בישראל על ידי שמואל פלדל כבר חגגו לפני כחודש וחצי קאמבק לרכבת ישראל ‑ זאת לאחר כעשור של היעדרות.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", סימנס חגגה זכייה במכרז לאספקת 330 קרונות חשמליים עם תחזוקה נלווית ומוסך חדש בהיקף של כ־3.83 מיליארד שקל, כאשר בקנה של החברה קיימות תוכניות להקמת שתי תחנות כוח פרטיות (האחת IPM באר טוביה, שרק לאחרונה קיבלה רישיון הפעלה מותנה, השניה עם חברת ריינדיר באזור השרון).

 

בסימנס גם יודעים שבשנה הבאה ייצאו למכרזי ענק לפחות שלושה קווי רכבת קלה עירוניים ‑ שניים בתל אביב ואחד בירושלים ‑ בהיקף כספי מצרפי שנע בין 40 ל־50 מיליארד שקל. חלק מהתוכניות של החברה כוללות גם כניסה לשוק ייצור החשמל הזעיר עם תחנות כוח שכונתיות בהספק של 5–7 מגה ואט.


פורסם לראשונה 06/11/2017 08:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים