הרשות לניירות ערך: תשתית ראייתית נגד החשודים המרכזיים בפרשת בזק
הרשות לניירות ערך סיימה את חקירת הפרשה, והמליצה להעמיד לדין בכירים ובהם בעל השליטה ויו"ר בזק, שאול אלוביץ' ומנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר. החשדות: קבלת כספים במרמה וקידום אינטרסים של בזק במשרד התקשורת
הרשות לניירות ערך הודיעה הבוקר (יום ב') כי סיימה את חקירתה בפרשת בזק, ומצאה תשתית ראייתית לגבי מעורבים בפרשה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", במרכז הפרשה נמצא בעל השליטה ויו"ר בזק, שאול אלוביץ' ומנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר. חשודים מרכזיים נוספים הם בנו של אלוביץ' אור; מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר; מנכ"ל yes, רון אילון; סמנכ"ל הכספים של yes, מיקי ניימן ומזכירת בזק, לינור יוכלמן. ממצאי החקירה הועברו לפרקליטות, וזו תחליט אם להגיש כתב אישום נגדם.
החקירה הגלויה בתיק נפתחה בהוראת יו"ר הרשות ביוני 2017, לאחר חקירה סמויה. במהלך החקירה נבדק חשד לביצוע עבירות פליליות ובכללן עבירות דיווח, קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות שיבוש מהלכי משפט. החקירה נגעה להתנהלות חשודה של בכירים בחברות בזק, יס וחלל, וכן של כמה עובדי מדינה הקשורים מתוקף תפקידם בממשקי עבודה מול חברת בזק.
קבלת כספים במרמה – במסגרת פרשיה זו נמצאה תשתית ראייתית לכאורה לביצוע עבירות פליליות של נושאי משרה בחברות YES ובזק, שהיו אמורים לזכות שלא כדין את בעל השליטה בחברת בזק בכ-170 מיליון שקל. זכאותו לכאורה של בעל השליטה לסכומים אלה נגזרה מהוראות הסכם עסקת בזק-יס, שהתנה תשלומים אלה בעמידת חברת יס ביעדים פיננסיים שנקבעו. מהחקירה עלה כי דיווחי החברה בדבר עמידה ביעדים אלה הושגו לאחר שורה ארוכה ושיטתית של פעולות מלאכותיות במערך התשלומים, הרכישות וההשקעות של החברה שכל תכליתן על פי החשד - להעשיר את קופת בעל השליטה.
הדלפת חומרי הוועדה הבלתי תלויה לבעל השליטה בחברה ומקורביו – במסגרת פרשיה זו נמצאה תשתית ראייתית, לכאורה, לביצוע עבירות פליליות של נושאי משרה בחברת בזק. תשתית ראייתית הנוגעת להדלפות מתמשכות ושיטתיות של דיוני הוועדות הבלתי תלויות של בזק, שנדרשו לבחינת עסקאות בזק-יס ובזק-חלל. מדובר בעסקאות עם בעל שליטה שבמסגרתן התחייבה בזק לשלם לבעל השליטה בה סך מצטבר של כשני מיליארד שקל.
במסגרת פרשיה זו נמצאה תשתית ראייתית להעברת מידע מהותי וחסוי מתוך דיוני הוועדה, שהיה בו כדי לחשוף בפני בעל השליטה ומקורביו את עמדות הוועדה ביחס לשלבי המו"מ השונים. עוד עולה מהחקירה כי לעתים הנחו בעל השליטה ומקורביו את הגורמים המדליפים מתוך דיוני הוועדה לפעול בקרב חבריה על מנת לקדם או לסכל עניינים בהתאם לאינטרסים שלהם בעסקה.
קידום אינטרסים של בזק במשרד התקשורת תוך ביצוע עבירות על חוק העונשין וחוק ניירות ערך – במסגרת פרשה זו נמצאה תשתית ראייתית לכאורה לביצוע פעילות מרמתית, מתמשכת ומכוונת מצד מנכ"ל משרד התקשורת וכן נושאי משרה ועובדים נוספים בבזק, שפעלו בצורה שיטתית לקידום האינטרסים של חברת בזק. פעילות זו התבצעה לא פעם תוך הסתרתה מהגורמים המקצועיים ובכלל זה המשפטיים במשרד התקשורת ומגורמים רלוונטיים במשרדי ממשלה אחרים.
פעילות זו כללה בין היתר העברה שיטתית של מסמכים מסווגים, ניירות עמדה פנימיים, תכתובת ומסמכים מדיונים בין-משרדיים, לרבות כאלה אשר טרם נדונו בפורומים המוסמכים. במסגרת זו נהגו גורמים בחברת בזק לעבור על המסמכים המודלפים, לתת את הערותיהם עליהם, לנסחם ולעיתים אף לכתוב אותם בכללותם והכל בהתאם לצרכיהם האסטרטגיים, הטקטיים והעסקיים.
החשד: פילבר קידם אינטרסים של בזק במשרד התקשורת
בתחילת החקירה דווח כי החשדות נגד מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, נגעו לעבירת דיווח, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות נוספות. החשד הוא כי פילבר פעל במסגרת תפקידו בדרכי מרמה לקידום אינטרסים של בזק במשרד התקשורת. עוד נטען כי פעל בצורה שיטתית, מכוונת ומתמשכת, תוך שהסתיר עובדות מגורמים משפטיים ומקצועיים של משרדו, ופעל להעברת מסמכים מסווגים וניירות עמדה פנימיים, תכתובות ועוד, לחברת בזק. אלה העבירו לו חזרה את עמדתם עם תיקונים כאלו ואחרים, והתקבלו כך ששירתו את טובת בזק והאינטרסים של החשודים.
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, אמר: "אני מודה לחוקרי הרשות על העבודה המקצועית והמאומצת שנעשתה לילות כימים על מנת להשלים את החקירה ולהעביר את התיק לפרקליטות בהקדם האפשרי. מדובר בחקירה מהמורכבות והמסועפות שהתקיימו ברשות, שכללה פעולות חקירה רבות ושימוש בטכנולוגיות מהמתקדמות בעולם. החקירה התקיימה במישור הסמוי ולאחר מכן במישור הגלוי בניהולו של מנהל המחלקה, עו"ד אלי לוי, באופן מוקפד, בלתי מתפשר וללא משוא פנים".
את החקירה ניהלה מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך, וליוותה אותה מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה).
באי כוחו של שאול אלוביץ', ז'ק חן ומיכל רוזן עוזר, מסרו: "משהועבר התיק לפרקליטות, נכון יהיה להתאזר בסבלנות ולהמתין שהאמת תצא לאור. אין לנו צל צילו של ספק שלא בוצעה כל עבירה". פילבר מסר תגובה באמצעות עו"ד דרור ארד איילון: "אחרי ארבעה חודשי חקירה מתברר שאין כל ראיה לשחיתות, לקבלת טובת הנאה או לניגוד עניינים, או אפילו מניע זר של מנכ"ל משרד התקשורת, מר פילבר. פילבר טען בעקביות שכל פעולתו כוונה לקידום מדיניות הממשלה לטובת הציבור והשוק. על המאמץ החקירתי העצום הרשות לא מצביעה אפילו על החלטה אחת של פילבר שהיטיבה עם בזק שלא כדין, או בכלל.
"הודעת הסיכום של הרשות לני"ע בוחנת באופן חסר תקדים הליכי ניהול רגילים במשקפיים פליליים ויש לקוות שלאחר עיון תחליט הפרקליטות לסגור את התיק".