הנשיא ריבלין בארמון המלוכה בספרד: "אתם מדינה אחת עבורנו"
בניגוד לתגובה הרפה של משרד החוץ לאירועים בקטלוניה, התייצב הנשיא בנחרצות למען אחדות ספרד בארוחת ערב חגיגית בארמונו של המלך פליפה והמלכה לטיסיה. המלך בירך את משלחת הנשיא בעברית: "ברוכים הבאים"
נשיא המדינה ראובן ריבלין התייצב אמש (ב') באופן נחרץ לימין התומכים באחדות ספרד בארוחת ערב חגיגית אצל פליפה מלך ספרד והמלכה לטיסיה בארמון במדריד: "ספרד היא מדינה אחת עבורנו, ואתה המלך מסמל את אותה אחדות. כל אזרחי ספרד יקרים לנו ואנו מקווים ומתפללים שכל מחלוקת תיפתר בדרכי שלום", אמר ריבלין.
משרד החוץ פרסם בשבוע שעבר תגובה לאירועים בקטלוניה אחרי שתיקה של חודש. בתגובה שנחשבה רפה למדי נמנעה ישראל מלגנות את הכרזת העצמאות הקטלאנית כפי שדרשו הספרדים ."למדינת ישראל ולספרד יחסי ידידות איתנה ארוכי שנים, שבמוקדם מורשת היסטורית וערכים דמוקרטיים משותפים. ישראל מקווה שהמשבר הפנימי בספרד ייפתר במהרה ובאמצעים של שלום ובהסכמה לאומית רחבה", נאמר בהודעה רשמית שפרסם משרד החוץ הישראלי.
בארוחה החגיגית למשלחת בראשות הנשיא, העלה על נס המלך הספרדי את הקשרים עם ישראל, ולאחר שבירך את הנוכחים "ברוכים הבאים" בעברית צחה, אמר: "אנו מכירים את שאיפותיה הלגיטימיות של ישראל לשלום וביטחון, ומייחלים שארצכם תחיה בהרמוניה עם שכנותיה ותפתח את קשריה עם האיחוד האירופי. ישראל תמצא בספרד שותפה, בעלת ברית, ידידה נאמנה ומחויבת".
ריבלין, שהגיע עם רעייתו נחמה, אמר: "כל אזרחי ספרד יקרים לנו ואנו מקווים ומתפללים שכל מחלוקת תיפתר בדרכי שלום. מעבר למשמעות ההיסטורית של הביקור קיבלתם אותנו כאן בחום, בנדיבות, בתשומת לב לפרטים הקטנים ולתמונה הגדולה גם יחד. זכינו לאירוח מלכותי באמת, אירוח חלומי. ועל כך אני מבקש לומר תודה מקרב לב".
"מפת הזיכרון הצרובה בתוכי הייתה תמיד ישראלית, ירושלמית וספרדית בעת ובעונה אחת", המשיך הנשיא, "אינני מיוחד בכך. ספרד היא שורשים, ספרד היא זיכרון אהוב וכואב גם יחד. הביקור כאן, הוא כביקור בבית. כפי שאמר אביו של הוד מלכותו בנאומו ההיסטורי: 'ספרד אינה נוסטלגיה כי אם בית, מקום שלא צריך לומר בו שהיהודים ירגישו בבית'. ספרד היא אבן יסוד בזהות שלנו ודווקא בגלל זה אסור לה לספרד שתהיה רק עבר, מורשת ונוסטלגיה. הברית בין ישראל וספרד חייבת להיות ברית של ההווה, ברית של העתיד".
"עודני זוכר את ביקורכם הראשון בישראל, הוד מעלתכם, בשנת 2011 כיורש עצר. שנים ספורות לאחר מכן, חתם הוד מלכותו על חוק הלאומיות המאפשר לצאצאי היהודים הספרדים לבקש אזרחות ספרדית. בכך הבעת את הערכתך לאחד הגשרים החשובים בין ישראל לספרד כיום וזוהי הקהילה היהודית של ספרד בימינו".
ריבלין ציין כי "ב-31 שנות היחסים הדיפלומטיים בינינו הלכו ונבנו יחסים בילטרליים איתנים ורחבים, המקיפים שורה ארוכה של תחומים ונושאים מתיירות וסחר, דרך מדע ותרבות, ועד ביטחון ושיטור. ביקורנו הנוכחי הינו ביטוי לכך שהמחויבות לקשרים החזקים בין מדינותינו היא הדדית. איתנו יחד מגיעה משלחת עסקית נרחבת המורכבת מחברות ישראליות מובילות המציגות טכנולוגיות מתקדמות, טכנולוגיות שמטרתן לשפר את העולם ואשר רואות בספרד שוק חשוב וידידותי. כמו כן, אנו מתכוונים לחתום על הסכמים חדשים לשיתוף פעולה יחד עם ראש ממשלתכם".
"אני רואה את פוטנציאל הגדילה והצמיחה של שיתוף הפעולה בינינו ולכן חשוב כל כך להעמיק את החיבורים שיובילו לשותפויות מניבות: אמר הנשיא וחתם את נאומו בפתגם בלדינו: "לדרכנו המשותפת עבר מפואר, ועתיד שיכול להיות מסעיר, מרתק ומפואר לא פחות. או כמו שאומרים בלדינו: אֵיל דְייוֹ קֵי מוֹס דֵי בִ'ידָאס פּוֹר בֵ'יר לָאס מָארָאבִ'יאָס! שהאל ייתן לנו חיים כדי שנזכה לראות בנפלאות".
המלך: "התגעגתי לעם היהודי-ספרדי"
המלך אמר כי "המסורת הקושרת אותנו זה לזה גדולה מאתנו בעומקה ובמשמעותה. זוהי מורשת יהודי ספרד, המייצגת את תור הזהב של התרבות היהודית תרבות שנשתמרה מאות שנים בשפה ובמנהגים של יהודים ספרדים כה רבים ברחבי העולם. ספרד הדמוקרטית שלנו, המושתת על מורשת של גיוון תרבותי, חוזרת היום אל קשריה ההיסטוריים עם העם היהודי. בעניין זה, לא נשכח לעולם את הטקס החגיגי בארמון המלוכה שאנו עומדים בו היום, לפני שנתיים, לרגל אישור החוק המעניק אזרחות ספרדית ליהודים יוצאי ספרד והמפגש ההיסטורי המחודש שהתאשר כתוצאה מכך. כפי שאמרתי אז, 'כמה התגעגעתי אליכם', לעם היהודי-ספרדי, לעם היהודי ידידנו".
"ידוע לנו, אדוני הנשיא, שאתה מבקש לחזק באומה הישראלית הנהדרת את הזהות הפלורליסטית הזו, שאתם מגלמים באופן מופתי ומעורר הערצה. בעניין זה, ברצוני לברך באופן מיוחד את הרבנים החשובים המשתתפים במשלחת שלכם ונמצאים כאן היום, כי נוכחותם מספקת אישור לערכינו ומעידה על השאיפה המשותפת לכל באי עולם לחיים בצוותא ולאנושיות. במובן זה, אני מדגיש בגאווה גם את עמידתה של ספרד בחוד החנית במאבק נגד אנטישמיות, הכוללת יוזמות חשובות של דיפלומטיה ציבורית, כמו מרכז ספרד-ישראל, הישגים פוליטיים חשובים כמו 'יום השואה ומניעת פשעים נגד האנושות', המצוין מדי שנה, וכן הדגשת הנושא היהודי במערכת החינוך שלנו, והישגים חקיקתיים כמו הגדרה בחוק של פשעי שנאה".
במהלך הארוחה נשאו הנשיא והמלך דברי ברכה ונוגנו המנוני שתי המדינות. בין חברי המשלחת הישראלית: השרה גילה גמליאל, הראשון לציון הרב יצחק יוסף, הרב הראשי לישראל ונשיא בית הדין הרבני הגדול, יו"ר איגוד אנשי הדת המוסלמים בישראל השייח מוחמד כיוואן, מנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית בישראל, מוואפק טריף, ראש הכנסייה היוונית קתולית בישראל ויו"ר מועצת הבישופים הקתולים בישראל, ארכבישוף ג'ורג' בקעוני, כלת פרס נובל פרופ' עדה יונת, נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי עמוס ידלין וח"כ רויטל סוויד מהמחנה הציוני.