שתף קטע נבחר

הרופאים ממליצים: במקום גלולות - התקן לנערות שמקיימות יחסים

נייר עמדה חדש של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה קובע כי התקן תוך-רחמי בטוח לשימוש במתבגרות ועשוי לחסוך תופעות לוואי אופייניות לגלולות וגם את הצורך לזכור ליטול אותן - וממליץ להתקינו לכל הנערות שפעילות מינית. מומחה: "עם ההתקן יש משמעותית פחות הריונות בלתי רצויים בבנות נוער"

 

 

התקן תוך-רחמי לנערות מתבגרות מינית: כך ממליץ נייר עמדה חדש של האיגוד הישראלי לגינקולוגיה, שמבהיר עוד כי שיעור ההריונות הבלתי רצויים צונח משמעותית אצל נערות הנושאות את ההתקן בהשוואה לנערות שנוטלות גלולות.

 

התקן תוך-רחמי קיים כבר מתחילת המאה, אך הפופולריות שלו גברה בשנות השבעים. יש שני סוגי התקן עיקריים: הוותיק הוא התקן עשוי נחושת הגורם לתהליך דלקתי ברחם ובכך מונע השרשת העובר ברחם והיריון. החדש יותר הוא התקן תוך-רחמי הורמונלי המפריש הורמון הדומה לפרוגסטרון, שמונע את ההיריון.

 

קראו עוד על אמצעי מניעה:

שינוי מדיניות: המלצות להתקן תוך רחמי לנשים צעירות

הכירו: אמצעי המניעה היעיל ביותר שאתם לא מכירים

במקום גלולות: אמצעי מניעה קבועים למניעת הריון

 

החדרת ההתקן התוך-רחמי אורכת כשתי דקות במרפאת הגינקולוג, והיא אינה נמצאת בסל התרופות לכן היא כרוכה בתשלום פרטי מלא. ההתקן מונע היריון ביותר מ-98% מהמשתמשות, אולם במקרים נדירים עלול ההתקן לגרום לדלקת באגן, ניקוב הרחם והיריון חוץ-רחמי. כמו כן ההתקן עלול להיפלט מבלי משים, מה שיוביל להיריון בלתי רצוי.

 

מדי שנה מתבצעות בישראל כ-20 אלף הפסקות היריון - כאלף מהן בקרב נערות עד גיל 20, רובן חילוניות שאינן מהמגזר הערבי או הדתי.

 

על נייר העמדה החדש מטעם ההסתדרות הרפואית בישראל, הגוף הרפואי המדעי האחראי על הפצתן של הנחיות והמלצות רפואיות, חתומים 12 מומחים בכירים לגינקולוגיה מבתי החולים בארץ. בפתח הדברים קובעים המומחים כי התקן תוך-רחמי הוא אמצעי מניעה ארוך טווח יעיל ובטוח.

 

 ( ) ( )

 

רופאים: להשתמש בהתקן בלי קשר לגיל

התקן נחושת, קובע נייר העמדה, מומלץ לתקופה של חמש שנים, אך ניתן להשאירו בבטחה גם תקופות ארוכות הרבה יותר. התקן מפריש הורמונים (ההורמון הנשי לבונורגסטרל) מיועד לשלוש או חמש שנים, לפי הסוג.

 

המומחים קובעים כי ניתן להמליץ על שימוש בהתקן לסוגיו השונים לאישה ללא תלות בגילה או בעובדה אם ילדה או לא. החידוש הוא קביעת המומחים כי ההתקן הוא אמצעי בטוח ויעיל גם למתבגרות ונשים בגיל העשרה שטרם ילדו וזקוקות להגנה ארוכת טווח, כלומר שהן פעילות מינית.

 

"ההתקן מומלץ לכל הנערות בקו ההמלצות הראשון עם הגלולות", אומר ל-ynet ד"ר אריה ישעיה, יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית ומנהל השירות הגינקולוגי לילדות ומתבגרות בבית החולים שניידר ובית החולים בילינסון. "לאחר קבלת נתונים מצטברים אנחנו ממליצים בקו הראשון לכל נערה התקן תוך-רחמי למניעת היריון".

 

במסמך מציינים המומחים כי ניתן להתקין התקן במהלך כל החודש, כל עוד נשללה האפשרות שהאישה בהיריון. אין צורך לתת טיפול אנטיביוטי מונע לפני הכנסת ההתקן או אחריה מחשש לכאורה מפני זיהום.

 

המומחים מציינים עוד כי התקן תוך-רחמי מנחושת הוא האמצעי היעיל ביותר במצבי חירום, כלומר השגת הגנה נגד היריון לאחר חשיפה ליחסי מין לא מוגנים, בתנאי שהוא מוחדר בתוך חמישה ימים מקיום המגע המיני. המומחים מדגישים כי ההתקן אינו מגן מפני מחלות המועברות ביחסי מין.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התקן תוך-רחמי. עכשיו גם לנערות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים