שתף קטע נבחר

בגלל הסוכרת: ישראל מפסידה 8.5 מיליארד שקל בשנה

מחלת הסוכרת, שכבר הפכה למגפה בעולם המערבי וגם בישראל, עולה לנו בבריאות, אבל לא רק. המעמסה השנתית הכוללת על המשק, שנגרמת בגלל המחלה, מגיעה לכדי 8.5 מיליארד שקלים, כך על פי נתונים שמתפרסמים היום במחקר חדש

לרגל חודש המודעות למחלת הסוכרת שחל בנובמבר, מפרסם היום (ג') מכון המחקר של שירותי בריאות כללית והביטוח הלאומי מחקר ראשון מסוגו בישראל שחישב את העלות הכוללת של טיפול במחלה בישראל.

 

החוקרים בנו בסיס נתונים משותף של קופת חולים "כללית" וביטוח לאומי על אודות חולי סוכרת בישראל בשנת 2013. בשנה זו כ-13% מהמבוטחים הבוגרים בכללית אובחנו עם מחלת הסוכרת. במחקר בוצעה הערכת העלות הכוללת, הישירה והעקיפה, של הטיפול במחלה, ועלותה למשק הישראלי בהיבטים הנוגעים לפריון ולתעסוקה. המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות.

 

עוד כתבות בנושא: 

נתונים מדאיגים: כ-35% מחולי הסוכרת - בסיכון פי 3 לתאונת דרכים

סוכרתיים? 6 סיבות בריאות לשתות תה ירוק

בדקו עצמכם: האם אתם עתידים לפתח סוכרת?

המחקר התבסס על השוואה בין מדגם של 150,000 מטופלים בכללית עם אבחנת סוכרת לבין מדגם של 150,000 מטופלים ללא אבחנה של סוכרת עם מאפיינים דומים בגיל, מין ומגזר.

 

גם המטופלים עצמם מרוויחים פחות. סוכרת  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם המטופלים עצמם מרוויחים פחות. סוכרת (צילום: shutterstock)
 

תוצאות המחקר העלו כי הפגיעה הכלכלית השנתית הכוללת, שמקורה בתחלואה בסוכרת, הייתה כ-8.5 מיליארד שקל. סכום זה מורכב מהוצאה על שירותי בריאות וטיפולים ופגיעה בתעסוקה ובפריון העבודה כתוצאה מהמחלה.

 

על בסיס רשם הסוכרת הלאומי, בישראל חיים קרוב ל-550 אלף איש החולים בסוכרת, ומספר דומה (כ-550 אלף אנשים), מוגדרים בשלב טרום מחלה.

 

הנתונים העלו כי ההוצאה העודפת על שירותי בריאות וטיפולים עבור חולי הסוכרת עמדה על כ-3.5 מיליארד שקל. עוד נמצא כי העלות הממוצעת עבור שירותי בריאות שצורך חולה סוכרת הייתה גדולה פי 1.75 מההוצאה על מטופל דומה שאינו חולה בסוכרת. על פי החוקרים, ניתן היה לחסוך 14% מהיקף ההוצאה על שירותי בריאות וטיפולים אילו הייתה נמנעת התחלואה בסוכרת.

 

עוד עלה מהמחקר כי הפגיעה השנתית הכוללת בתוצר הלאומי בשל התחלואה בסוכרת היא של כ-5 מיליארד שקל. שיעור חולי הסוכרת שאינם עובדים בגיל העבודה (עד גיל 65) עומד על 45% בהשוואה ל-35% בקרב אנשים שאינם חולים בסוכרת. מהמחקר עולה כי כתוצאה מאי-השתתפות בכוח העבודה בשל נכות, מאבד המשק כ-1.9 מיליארד שקל.

 

 

מחלת הסוכרת לא רק פוגעת במשק, אלא גם בהכנסות של החולים עצמם: ההכנסה השנתית הממוצעת של חולה סוכרת נמוכה בכ-10% מההכנסה השנתית הממוצעת של עובד שאינו חולה בסוכרת. נתון זה מבטא פער הכנסה של כ-12,000 שקלים לשנה בממוצע. בנוסף, מעידים הנתונים על פגיעה בתוצר הלאומי בשווי של כ-800 מיליון שקל בשל תמותה מוקדמת כתוצאה מהמחלה.

 

"להרחיב את המחקר הכלכלי לסוגי מחלות נוספים"

"מחקרים מסוג זה, אם יורחבו ויבוצעו גם בתחומים נוספים, יכולים להוות בסיס להפעלת תוכניות כלכליות-חברתיות חדשניות למניעה והתמודדות עם מחלות נוספות, אשר כמו מחלת הסוכרת, הנזק מהן בראיית כלל המשק גבוהה משמעותית מעלות המניעה וההתמודדות עמן" אמר פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר.

 

ד"ר אורלי טמיר ממכון גרטנר, מנהלת התוכנית הלאומית לסוכרת, הוסיפה: "הסוכרת מהווה אתגר גדול במערכת הבריאות, ומזה כשנתיים נמצאת במוקד העשייה הלאומית, עם תוכנית פעולה רב תחומית. ממצאי המחקר מדגישים את הצורך במניעת המחלה, ויתרמו לקבלת החלטות ברמה הלאומית של הקצאת המשאבים המתאימים לטיפול בחולים והתערבויות יזומות".

 

נועז בר ניר, מנכ"ל שירותי בריאות כללית: "סוכרת היא מחלה כרונית ששכיחותה ממשיכה לעלות והיא יוצרת נטל משמעותי על המטופל בכל תחומי החיים. המחקר מדגים באופן חד כי מחלת הסוכרת אינה אתגר בלעדי של מערכת הבריאות וכי יש לקיים מאמץ לאומי משותף כדי להתמודד עם מניעת המחלה והטיפול בה וצמצום הפגיעה בתוצר הלאומי. לאור הזדקנות האוכלוסייה המואצת בשנים הקרובות יש לקיים מאמץ כולל של כל הגורמים הרלבנטיים תוך הקמת צוות משימה לאומי."

 

רמי גראור, מ"מ מנכ"ל הביטוח הלאומי הוסיף: "לאור הנטל הכלכלי הכבד אשר מוטל על מערכות הרווחה והבריאות כתוצאה ממחלת הסוכרת אנו יחד עם שגופים נוספים כמו כללית פועלים למתן טיפול מניעתי אפקטיבי לצמצום התחלואה בסוכרת בקרב אנשים בעלי סיכון גבוה לחלות במחלה, באמצעות שינוי באורח החיים. מימון הפרויקט יתאפשר על ידי הסכומים הגבוהים שייחסכו לגופים השונים ויאפשרו לנו להעניק שירות חדשני נוסף לאזרחי ישראל".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כולנו מפסידים. סוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים