מחלוקת השירות המשותף: הרמטכ"ל ייפגש עם רבנים וארגוני נשים
הפקודה שמסדירה את שילוב הבנות והבנים בצה"ל תעמוד במרכז פגישת איזנקוט ובכירי הציונות הדתית, שם מזהירים ממצב שבו "תלמידינו יחשבו פעמיים אם להתגייס". לפני כן הוא יוועד עם שדולת הנשים
על רקע אזהרות הרבנים כי תלמידיהם "יחשבו פעמיים האם להתגייס", ייפגשו נציגות שדולת הנשים בישראל, ויצ"ו, נעמת ופורום דבורה עם הרמטכ"ל ויטענו כי בצה"ל קיימת דווקא תופעה של הדרת נשים – בחסות פקודת השירות המשותף.
"יש בידינו עשרות עדויות על פרשנויות מרחיבות ומעוותות של הפקודה", אמרה מנכ"לית השדולה, מיכל גרא מרגליות, "לא מדובר במקרים פרטיים אלא בתופעה הולכת ומתרחבת". לדבריה, התוצאה היא כי במקום שיתוף - תכלית הפקודה – יש "הפרדה והדרה", באופן הגורם לפגיעה חמורה בחיילות ומעורר את חששן של מלש"ביות ביחס למעמדן בצה"ל.
מנגד, הרבנים ידרשו מהרמטכ"ל שלא לחייב עוד חיילים וחיילות לשרת ביחידות משותפות לגברים ונשים באופן הנוגד את ההלכה, ולקראת הפגישה הדגישו: "פקודת השירות המשותף במתכונתה הנוכחית חייבת להשתנות". כן הם דורשים להקפיד כי תישמר ההפרדה המגדרית המחויבת גם כיום – למשל במגורים, במקלחות ובתאי השירותים.
לטענת הרבנים, העירוב המוגזם בין המינים מעורר דילמות הלכתיות קשות, עד ש"הצבא מעמיד את החיילים הדתיים במצב בלתי אפשרי, שבו הם צריכים לבחור בין אמונתם לבין מדינתם". הם גם שיגרו איום מרומז, כשהוסיפו: "אנחנו לא רוצים להגיע למצב בו תלמידינו יחשבו פעמיים אם להתגייס. אם זה יקרה, אנו נעמוד בפני בעיה הרבה יותר גדולה".
"אין בכוונתנו להגיע למצב בו החיילים והחיילות הדתיים לא יוכלו להתקדם לתפקידי קצונה, אולם אם ישנם חיילים שיחששו ללכת לקורסי קצינים בשל הפחד שישולבו בגדודים מעורבים אז כולנו בבעיה", אמרו הרבנים, "אנו מקווים שהרמטכ"ל יבין שיש לקבל את הצרכים הבסיסיים שיעלו מחר בפגישה, ולאור תוצאותיה נצטרך לקבל את ההחלטות הנכונות יחד עם תלמידינו".
המשבר מול צה"ל מצליח לאחד בכירים מהזרמים השונים בציונות הדתית, ובפגישה עם הרמטכ"ל, שתיערך בבסיס הקריה בתל-אביב, ישתתפו באופן חריג רבנים בולטים מהמחנה השמרני לצד כאלה המזוהים כליברלים-יחסית - מה שמעיד על חשיבות הנושא מבחינתם. "יש בכך אמירה", ציינו.
עם זאת הדגישו בפורום כי המטרה אינה "לשבור את הכלים" אלא רק "להגיע לאיזון הנכון והראוי" שיאפשר לתלמידיהם להמשיך לשרת. "הצבא צריך את החיילים הדתיים וכאן המקום הוא למצוא את הדרך בה הם יוכלו להמשיך ולשרת את מדינתם", אמרו.
נציגות הרבנים כוללת בין היתר את הרב חיים דרוקמן - ממנהיגי הציונות הדתית, הרב אלי סדן - ראש המכינה הקדם צבאית בעלי, ראש מדרשת אור תורה לינדנבאום, הרב אוהד טהרלב, ראש מכינת "צהלי", הרבנית מיכל נגן, העוסקים בהכנת בנות דתיות לשירות צבאי, ראש ישיבת ההסדר היוקרתית "הר עציון", הרב יעקב מדן, ויו"ר ארגון "בית הלל", הרב מאיר נהוראי.
הרבנים הודו כי בכל הנגוע ליישום הסעיפים המקובלים עליהם בפקודה החדשה חל שיפור בשטח, למשל בהפרדה במקלחות ובשירותים, אך "ישנם נושאים בוערים רבים וסוגיות שטרם נפתרו" – בעיקר המגורים המשותפים והגדודים המעורבים (ובהם גם קורסי הכשרה).
הם דחו את הטענה כי המניע הנסתר של מאבקם הוא התנגדות עקרונית לקידום מעמד האישה בצבא, וציינו כי חלקם מלמדים ומלווים בנות לפני הגיוס לצה"ל ובמהלך השירות. "אין בבקשתם סתירה לשירות חיילות בצבא", הדגישו, "אלא בקשה לעזור לכל אותן הבנות - דתיות וחילוניות כאחד".