גאוות אום אל פאחם / "המגזר הספורטיבי"
הכירו את האחים אסעד וחמאדה ג'אברין: האחד הוא שופט כדורגל מבטיח שכבר הטביע את חותמו העונה בליגת העל וחולם לשפוט את בית"ר ירושלים, האחר החליט לעזוב לאחרונה את הקבוצה המקומית שבה תפקד כקפטן ועכשיו מתחננים שיחזור
המשפחה מונה שש נפשות. האם, סחר, היא עקרת בית והאב אנואר הוא קבלן שיפוצים בתל אביב, ששיחק בעברו בקבוצה מהעיר. לזוג שלושה בנים ובת שהיא עורכת דין במקצועה. שניים מהבנים הלכו בדרכו של האב אל ענף הכדורגל.
אסעד, שחקן עבר, שואף להגיע רחוק עם המשרוקית: "היעד הוא להתבסס בליגת העל, והחלום הוא לשפוט את הפועל תל אביב מול בית"ר ירושלים. זה מה שאני מציב לעצמי בשלב זה. אחר כך כמובן שארצה לשפוט גם משחקים באירופה".
אמרת בית"ר ירושלים? טעות קטנה בטדי ומה יקרה לך?
"שפטתי כבר את בית"ר כשופט רביעי. אולי יש קומץ של אוהדים שהוא אנטי, אבל לצד זה יש גם קהל טוב שם. על בית"ר יש סטיגמה מפני שאין להם שחקנים מהמגזר אבל ההתנהלות של המועדון נהדרת. יש שם אנשים מקסימים שקיבלו אותי בצורה הכי יפה שיש. מבחינתי זה אותו הדבר כמו לשפוט את סכנין. בטח יקללו ויצעקו גם שם. זה הכדורגל ובתור שופט אני לא מתייחס לקהל, כך התחנכתי באיגוד השופטים. המטרה המרכזית שלי היא לשפוט ולנהל את המשחק הכי טוב שאפשר עם כמה שפחות טעויות, ובהצלחה".
הרבה זמן לא ראינו במשחק מרכזי שופט ראשי מהמגזר הערבי. למה בעצם?
"בעבר היו לא מעט שופטים בולטים מהמגזר. כרגע אנחנו שלושה שופטים מהמגזר שמתמודדים על עלייה לליגת העל. אנחנו רוצים את הייצוג שלנו. גם בעיר שלי רוצים את זה ולא מרפים ממני. מכנים אותי פה 'השגריר' וזה סוג של תיק, כי אני רוצה לייצג אותם על הצד הטוב. כמובן שאשמח בעתיד לתפקד כשגריר של כל המגזר ולא רק של אום אל פאחם".
אסעד לא מתפרנס רק מכדורגל ולא מסתמך רק עליו. ביום-יום הוא עובד סוציאלי (למד והשלים את התואר בירדן) בעיריית אום אל פאחם כמנהל מרכז למשפחה. המשרד שבו הוא יושב סמוך לבית הוריו, וגם שם הוא נחשב לעובד מצטיין. "אסעד הוא ברכה לענף וגאווה למגזר", סיפר גורם בעירייה, "הוא אחראי על תנועות נוער ופרויקטים בשכונות לקידום הכלכלה בעיר. הוא בן אדם מיוחד ומוערך שעושה ותורם לעיר המון, מתוקף תפקידו וגם בסתר".
גם ראש העיר חאלד אגבריה עוקב אחרי הצלחתו של השופט העולה ולא מזמן שלח לו מכתב הוקרה, בו כתב בין היתר: "אתה גאווה גדולה לעיר". המכתב, אגב, מוסגר ונתלה לצד הגביעים ושאר העיטורים בוויטרינה הממוקמת בסלון בית משפחת ג'אברין.
הנציג השני לבית משפחת ג'אברין בעולם הכדורגל הוא חמאדה (27), עד לאחרונה חלוץ וקפטן הפועל אום אל פאחם. במקצועו הוא מורה לחינוך גופני (למד בשכם) ומלמד בחטיבת בית ספר אורט ברמלה, אבל כאן זה לא נגמר. אותו ג'אברין גם מאמן במקביל שתי קבוצות ילדים במחלקת הנוער של אום אל פאחם, כוכב כדורגל חופים ועובד כטבח במסעדה נחשבת בחיפה.
"בעבר, כששיחקתי בנוער, הייתי מסיים לפעמים משמרת בארבע לפנות בוקר, חוזר הביתה לנוח קצת ומיד אחר כך מגיע לאימון או למשחק", נזכר חמאדה, שמנסה להסביר את המניע למגוון העיסוקים שלו: "אני לא יכול לוותר על שום דבר. אני לא עושה את זה בשביל הפרנסה, שבאופן כללי מספיקה לי, אלא כי אני אוהב שהזמן שלי מלא. בינתיים אנחנו צעירים, יש אנרגיה, אז למה לא לנצל את זה?"
אם לא די בכך, יש לציין שבזמנו הפנוי הוא גם מדגמן בהתנדבות לחנויות ספורט בעיר: "הם חשבו שאני ואחי אסעד מתאימים ופוטוגניים, אז הסכמנו. למה לא? היו לנו כמה הצעות לדגמן, אבל התמקדנו בחנות ספורט אחת".
חמאדה, שעבר פציעה קשה בפניו במהלך משחק, סיים לא מכבר את תקופת ההחלמה מוקדם מהצפוי: "היו לי הרבה הזדמנויות להתקדם לקבוצות גדולות יותר אבל למדתי בשכם וזה עצר אותי. אם הייתי בארץ באותה תקופה, אין ספק שהייתי מתקדם לליגות הבכירות יותר". ביום ראשון הוא הודיע במפתיע כי הוא עוזב את המועדון: "הייתה לי הגאווה להיות קפטן הקבוצה, אני עצוב מאוד שאני עוזב, אבל עוד אחזור לקבוצת הילדות שלי". חמאדה, שהוצף בבקשות שיחזור, סיפר כי הוא מאוכזב מהיחס אליו.
מה דעתך על מעמד השחקן הערבי בכדורגל הישראלי?
"לא הכי טוב, למרות שבתקופה האחרונה יש הרבה ייצוג. אנחנו רואים שחקנים מהמגזר שסוחבים את הקבוצות שלהם, כמו דיא סבע ומואנס דאבור שקשה להתעלם ממנו, גם אם אלישע לוי התעלם ממנו. יש הרבה שחקנים משלנו שכיף לראות אותם ואפשר בהזדמנות זו גם לשאול - למה הם לא בנבחרת?"
שני האחים הם רווקים שגרים עדיין בבית ההורים. "זה עדיין לא הזמן לאישה, כשיגיע הרגע נבנה בית", הם מסבירים בביישנות במהלך ארוחת ערב שישי המסורתית של המשפחה. "באנו ממשפחה פשוטה ולא עשירה. ההורים רצו שנגשים את החלום שלהם, שזה אומר קודם כל שנהיה בני אדם, וגם מבחינת הספורט ומבחינה חברתית. כמובן גם בלימודים, וכולנו מחזיקים בתארים אקדמיים. הם תמכו ותומכים בנו מאוד. בלעדיהם לא היינו מגיעים לאן שהגענו".
האם, סחר, גאה בילדיה - ולראיה המקרר במטבח עמוס בתמונות של הילדים ובגזרי עיתונים שבהם הם מככבים. היא מעדיפה להקפיד על צניעותה ומול המצלמה היא מסרבת בתוקף לדבר, אבל שלא בפני העדשה היא מסכימה לומר מספר מילים. "קשה להתרחק מאימא", היא מצהירה אחרי שהפגינה בקיאות גדולה בכדורגל ובחוקיו ובזמן שהיא מגישה ארוחת ערב מסורתית ועשירה במגוון מאכלים, "אני מבשלת ומכבסת להם, ודואגת שייראו טוב ויהיו הכי מסודרים תמיד".
סיבוב בעיר עם השניים לא משאיר ספק לגבי מעמדם. "אנחנו סוג של סלבס, מכובדים בעיר לא פחות מראש העיר. אנחנו אהובים ולא רק בגלל הכדורגל, אלא גם כי אנחנו תורמים ועושים למען העיר, ולכן אנחנו זוכים לכך ביושר", הם מסכמים את המפגש שהסתיים בכנאפה מסורתית וטעימה.