שתף קטע נבחר

 

מלחמות ש"ס: דרעי והקרב על "השלום הספרדי"

4 שנים אחרי מות מרן הגיעו מאבקי השליטה בש"ס לשיא. במוקד עומדים היו"ר דרעי וראש מועצת החכמים הרב שלום כהן, שבלמו את חזרת אלי ישי והרב מאיר מאזוז. אלא שאז נכנס לתמונה הבן יעקב כהן, שהתקרב לישי וטרף את הקלפים. הקלטת השיחה שלו עם דרעי הוסיפה שמן למדורה

 

מימין: היו"ר אריה דרעי, ראש מועצת החכמים שלום כהן, והבן יעקב כהן (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מימין: היו"ר אריה דרעי, ראש מועצת החכמים שלום כהן, והבן יעקב כהן(צילום: אוהד צויגנברג)

הבוקר (יום ג'), כשהאדמה בש"ס רעדה סביב משבר חמור נוסף בהנהגת התנועה, השתתפו היו"ר אריה דרעי והמנכ"ל חיים ביטון בסיור שטח בדרום הארץ כשהם מחויכים מתמיד. בשעה שהוא מנהל קרב בלימה מבית נגד מה שהגדיר "ניסיון הפיכה", ובמקביל מתמודד עם חקירת משטרה מבחוץ, שידר השר דרעי עסקים כרגיל ומצב רוח מרומם, ובחר לפתוח את יומו בביקור בנתיבות אצל הרב יעקב איפרגן, "הרנטגן". בחוגי ש"ס כבר היה מי שהפגין חוש הומור אפילו בבוקר הזה, ואמר שהיו"ר הלך לאדמו"ר בעל הכוחות המיוחדים כדי שיסיר ממנו את הכישוף – אותה קללה שאוחזת בו ובמפלגה.

 

עם כל הכבוד לחקירות שבהן מעורבים דרעי ובני משפחתו, כאב הראש המטריד יותר מבחינתו שלו הוא הערעור על מנהיגותו בתוך ש"ס. אם בעבר הלא רחוק אתגרו אותו בעיקר אלי ישי ורבניו, שמפלגתם "יחד" לא עברה את אחוז החסימה, הרי שלאחרונה נראה כי היו"ר איבד את השליטה המוחלטת שהייתה לו במוסד העליון המנהיג את התנועה – מועצת חכמי התורה.

 

במוקד הסערה הנוכחית עומד "השלום הספרדי" - יוזמה לפיוס בין הרבנים הבכירים של הציבור החרדי-מזרחי משני המחנות. בצד האחד ניצב נשיא המועצה, הרב שלום כהן, שהפך ל"מרן של ש"ס" לאחר פטירת הרב עובדיה יוסף. מנגד עומד הרב מאיר מאזוז, מנהיגה הרוחני של "יחד".

 

שני שחקני מפתח נוספים הם הרב הראשי יצחק יוסף, שדרעי נהנה מתמיכתו, וקודמו בתפקיד, הרב שלמה משה עמאר, כיום רבה של ירושלים, שמגבה את ישי. שני הרבנים עוטי גלימת הראשון-לציון (שהם גם מחותנים זה של זה) נושאים תפקידים ממלכתיים ולכן מנועים מהתייצבות פומבית לימין מי מהנצים, אבל מאחורי הקלעים יש להם משקל רב.

רוצים לחזור מ"יחד": הרב מאיר מאזוז ואלי ישי ()
רוצים לחזור מ"יחד": הרב מאיר מאזוז ואלי ישי

מה שהחל ערב בחירות 2015 כפיצול פוליטי בש"ס הפך בשלוש שנים האחרונות לקרע של ממש בציבור החרדי הספרדי - ובעיקר בין רבניו. ישי, שחולם להתחזק ולהיבחר לכנסת הבאה במסגרת "יחד", מתנה את חזרתו למפלגת האם בכך שתנועתו תישאר עצמאית והאיחוד יהיה טכני בלבד, עם ייצוג שוויוני לשני המחנות על פי שיטת ה"ריצ'רץ'".

 

דרעי, שקיבל לידיו את המושכות בש"ס אחרי הנהגה משולשת ב-2013, מסרב לכל הצעת פשרה שתחזיר הביתה את היו"ר לשעבר. אלא שאת ההכרעה בעניין - לכל הפחות פורמלית - אמורה לקבל מועצת חכמי התורה, ושם מתנהל הקרב הקשה ביותר.

 

אלי ישי וכהן הבן טורפים את הקלפים

עד לאחרונה נחשב דרעי לאיש החזק גם בביתו של הרב שלום כהן, וזכה לתמיכתו המוחלטת כמעט ללא תנאי. אבל אז החל הבן יעקב כהן לפעול לאחדות עם אלי ישי - וטרף את הקלפים.

 

יש אומרים שכוונתו לשם שמים: הוא לא יכול לשאת את המבוכה שאחזה בקרב "בני התורה", הרואים את גדולי הדור במחלוקת מכוערת ביניהם. אחרים טוענים שהמוטיבציה שלו היא פוליטית-פרגמטית: הוא לא מסוגל לעמוד מנגד כאשר שתי המפלגות מדשדשות בסקרים, כל אחת בנפרד, סביב אחוז החסימה.

 

מתנגדיו של כהן הבן משוכנעים שכראש מוסדות תורניים הוא מונע מאינטרסים אישיים זרים, בהם חיבור למוקדי כוח רבניים וכלכליים. כך או כך, האיש הצליח לרתום את אביו ליוזמת "השלום הספרדי" בניגוד גמור לעמדתו של אריה דרעי. השיא היה פסגה משותפת שנערכה לפני כחודש וחצי, בהשתתפות הרב כהן מצד אחד והרבנים מאזוז ועמאר מצד שני, ובפגישה נוספת בין מנהיגי ש"ס ויחד שבועיים לאחר מכן.

דרעי על הרב עמאר: "משעמם לו כל היום" (צילום: ירון ברנר ) (צילום: ירון ברנר )
דרעי על הרב עמאר: "משעמם לו כל היום"(צילום: ירון ברנר )

כלפי חוץ נאלץ דרעי לברך על הצעד המשמעותי ביותר שנעשה עד היום בדרך לאחדות, אבל בפנים הוא רתח, כפי שמוכיחה שיחת טלפון שקיים באחרונה עם יעקב כהן ופורסמה אמש ב"חדשות 2". ביום רביעי שעבר, בנאומו בכנס פתיחת מערכת הבחירות של המפלגה לרשויות המקומיות, עוד הזכיר דרעי בלשון עבר את מה שהוא מגדיר "ניסיון הפיכה" ואמר שהוא מאחוריו, אך ההקלטה שפורסמה מרעידה מחדש את אמות הספים בש"ס.

 

"אמרתי לך כבר 50 פעם, אני לא טיפש", נשמע דרעי בשיחה. "אני יודע כמה עמאר יכול להוסיף לנו, אבל אני יודע גם שבאותו יום אני סגרתי את ש"ס. אמיתית, ובונה ש"ס חדשה, כיוון שהוא עמאר רוצה לשלוט. אין לו משהו אחר. הוא משעמם לו כל היום, הוא חייב לשלוט, הוא צריך את הכוח, את מה שאביך בורח (הכבוד, ק"נ) הוא הפוך בדיוק. הוא חייב כל היום להיות בכותרות, שהתייעצו איתו, ולהיות מעורב בכל דבר וזה מה שהוא רוצה. אין משהו אחר שהוא רוצה".

 

יום שידורים מיוחד

תוכן הדברים אינו מפתיע, שהרי המחלוקת הפוליטית – כולל בין הרבנים – אינה דבר חדש. במונחי הציבור החרדי, אפוא, חטאו העיקרי של דרעי הוא בסגנון הבוטה שהוא מאמץ נגד מי שהיה הרב הראשי לישראל, תוך שהוא מתייחס אליו כאדם מן השורה, ללא תואר הרבנות. כשמדובר בראש תנועה ש"דעת תורה" ו"אמונת חכמים" נחשבים בה לערכים עליונים,

זה צורם שבעתיים.

 

בהמשך השיחה לעג דרעי לרב עמאר ורמז שהוא למעשה פוליטיקאי. "הוא הכי מתאים להיות יושב ראש תנועת ש"ס", אמר, " אבל לשים אותו מנהיג רוחני שלנו, לקרב אותו ולתת לו את העוצמה הזו? אם אתה תיתן להם אצבע הכי קטנה הם ייקחו לך את כל היד. זה לא יעזור. הם הרבה יותר מתוחכמים, אין להם מחסומים אין להם שום גבולות שבעולם".

 

האם פרסום ההקלטה יפגע בדרעי, או שמא - בהפוך-על-הפוך - דווקא ברב שלמה עמאר? כשמדובר בש"ס קשה לדעת. מי שבכל זאת מחפש רמז יוכל למצוא אותו בכלי התקשורת החרדים: אתרי האינטרנט ותחנות הרדיו המזוהים עם אריה דרעי התעלמו כמעט לחלוטין מסיקור הפרשה המסעירה את המגזר. מי שגלש והאזין לעיתונאים התומכים בישי קיבל את כל המידע בכותרות הראשיות. יום שידורים מיוחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקב כהן, אפי שריר
הרב שלום כהן יו"ר ש"ס אריה דרעי
צילום: יעקב כהן, אפי שריר
מומלצים