ריבלין לראש ממשלת ספרד: "ה-BDS חייב להיפסק"
בפגישה שנערכה על רקע ציון 30 שנה לכינון היחסים בין המדינות, קרא ריבלין למריאנו ראחוי לשנות את דפוס ההצבעות של ספרד בפורומים הבינלאומיים: "שימו לב כי אינכם לוקחים חלק בהחלטות שנובעות ממאבקים פוליטיים לא ענייניים"
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נועד היום (ג') עם ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי בארמון ראש הממשלה במדריד. "סוד היחסים בינינו נשען על קשר אמיץ לא רק בין מדינות, אלא גם בין העמים. שורשיהם המשפחתיים ההיסטוריים של ישראלים רבים נטועים כאן", אמר הנשיא לראש הממשלה.
השניים ניפגשו על רקע ציון 30 שנה לכינון היחסים בין ישראל וספרד. ריבלין הדגיש כי לישראל מעוניינת לשמר ולהעמיק את הקשרים הקיימים בתחומי הביטחון והכלכלה. עם זאת, הנשיא ביקש כי ספרד תשנה את דפוס ההצבעות שלה בפורומים הבינלאומיים - באופן שיבטא את הקשרים הטובים בין המדינות. "ישנן החלטות המתקבלות בפורומים בינלאומיים המהוות פגיעה ביושרה ובמחשבה האינטליגנטית", אמר ריבלין. "אני מבקש להזכיר לך, כי מלך ספרד מכונה גם מלך ירושלים ולהגיע לאונסק"ו ולומר שאין קשר בין ירושלים והעם היהודי - זו לא רק בורות, זו פגיעה ביושר האינטלקטואלי. לכן אני מבקש מכם לשים לב כי אינכם לוקחים חלק בהחלטות שנובעות ממאבקים פוליטיים לא ענייניים".
ריבלין הוסיף והעלה בפני ראחוי את התנגדותה של ישראל לקמפיין החרם נגד ישראל BDS, וביקש מראש הממשלה לקדם חקיקה על מנת למנוע צעדים דומים בעתיד. "ה-BDS חייב להיפסק", אמר ריבלין. גם הבוקר קרא ריבלין בנאום בפני הסנאט בספרד לפעול נגד החרם. "אני מצפה מספרד להמשיך ולהיות קול שמתנגד לחרמות. גם בבית הזה יש כאלה המבקרים, לעיתים בלשון חריפה, את המדיניות הישראלית. אבל חייבים להעמיד חיץ בין ביקורת לחרם", אמר הבוקר.
ראחוי אמר הערב לכתבים ישראלים כי הוא "מאוד מרוצה מנאומו של הנשיא ריבלין בפני הסנאט. זה טוב שישראל עומדת מאחורי ספרד. זה היה נאום טוב באופן כללי".
שני המנהיגים דנו היום גם במצב האזורי במזרח התיכון, וריבלין הדגיש כי איראן היא גורם חתרני המוביל את התבססות הציר השיעי בסוריה ובמזרח התיכון כולו, מתוך ניסיון לנצל את המשברים באזור. "מדינת ישראל עוקבת מקרוב אחר הנוכחות האיראנית המתגברת בסוריה ופועלת על פי הקווים האדומים הברורים שהגדרנו. הטרור שאיראן מייצאת הוא איום לעולם כולו". ריבלין הסביר כי האחיזה האיראנית גם בתימן על ידי החות'ים ובאמצעותם, יכולה להוביל לפגיעה בנתיבי הסחר הבינלאומיים, דבר שעלול לפגוע מאוד גם באירופה.
באשר להסכם הגרעין אמר הנשיא לראש הממשלה כי ישראל והעולם המערבי לא יכולים להרשות שמדינה כמו איראן התומכת בטרור וקוראת מעל במת האו"ם להשמדת ישראל, תהיה בעלת יכולות גרעיניות. "עלינו לפעול יחד על מנת למנוע זאת בכל מחיר. ההסכם הקיים אינו מיטיב הן עם ישראל והן עם אירופה ואף מסכן את ביטחון ויציבות האזור". הנשיא ציין כי במידה וההסכם לא ישתנה, "יש לוודא הקפדה הדוקה על כל סעיפיו של ההסכם ואף לנסות לשפרו לצד הערכות ליום שאחרי פקיעתו".
"ישראל תדע להגן על עצמה", הבהיר ריבלין. "אבל כל מי שתמך בהסכם מול איראן חייב לוודא כי מנהיגיה מקבלים את האזהרות הנדרשות הן באמצעות סנקציות והן בצעדים נוספים".
השניים שוחחו על המצב בלבנון, וריבלין הדגיש כי חיזבאללה, "שלוחה של איראן", עושה שימוש במסווה אזרחי סביבתי תוך סיכון האוכלוסייה המקומית. עוד הבהיר כי חיזבאללה מפר בעקביות את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם ומחזק את אחיזתו ושיתוף הפעולה שלו עם צבא לבנון. הנשיא התייחס לתשתית ייצור הנשק המדויק בלבנון והבהיר כי המצב הנוכחי לא יוכל להמשיך ואף ימיט אסון על לבנון באם לא ייעצר.
בנוסף שוחחו המנהיגים על התפטרותו של ראש ממשלת לבנון והנשיא הגדיר את המעשה כ"המשך ישיר של ההשתלטות האיראנית על מוסדות המדינה הלבנונית, אשר ראוי שיטריד את אירופה והעולם החופשי כולו לא פחות מאשר את מדינת ישראל".
השניים דנו גם ביחסים בין ישראל והרשות הפלסטינית ובמצב בעזה. הנשיא הדגיש כי מדינת ישראל מצפה להשבתם של חללי צה"ל והאזרחים הישראלים המוחזקים ברצועה. "חמאס בעזה מפר את הריבונות הישראלית באמצעות בניית מנהרות התקפיות החוצות לשטח ישראל במטרה לפגוע באזרחים ישראלים בצורה שישראל לא תוכל לעבור עליה בשתיקה", אמר הנשיא והבהיר כי לצד זה פועלת ישראל למניעת משבר הומניטרי ברצועה - אך חמאס מפנה משאבים המיועדים לשיקום הרצועה לטובת התעצמות צבאית ועושה שימוש ציני באזרחים לטובת פעילות טרור. הנשיא הביע תנחומים על הטרור שהכה בספרד באוגוסט האחרון והדגיש כי על העולם החופשי כולו לשלב זרועות על מנת להבטיח את מיגור הטרור.
לאחר הפגישה נחתם בנוכחותם של ריבלין וראחוי הסכם שיתוף פעולה המחדש את ההסכם ההיסטורי שנחתם בין המדינות לראשונה ב-1987. ההסכם נחתם על ידי השגרירים הישראלי והספרדי, והוא כולל שיתופי פעולה בתחומים שונים והכרה הדדית בנושאים של חינוך, מדע ותרבות, כמו גם מלגות הדדיות לסטודנטים ומרצים. עוד בהסכם הצהרת כוונות לעבודה משותפת בנושא חינוך נגד גזענות ואנטישמיות וכן חינוך בנושא השואה.