שתף קטע נבחר

 

צו חדש נגד מעשנים: בתי חולים וגני שעשועים מחוץ לתחום

צו של שר הבריאות מבקש להרחיב את המגבלות על המעשנים גם למקומות ציבוריים פתוחים שעד כה נחשבו כאזורי עישון. בין המקומות האסורים החדשים: מגרשי ספורט, חניונים תת-קרקעיים וגני חיות

בשורה טובה לסובלים מעשן הסיגריות, בשורה פחות טובה לאלה שבוחרים לעשן למרות כל האזהרות: שר הבריאות יעקב ליצמן פנה היום (יום ג') לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בבקשה לאשר צו חדש למניעת עישון במקומות ציבוריים.

כללים חדשים, לרווחת הסובלים מעישון כפוי ()
כללים חדשים, לרווחת הסובלים מעישון כפוי
 

 

הצו נועד להבטיח את הזכות לאוויר נקי מעישון במקומות ציבוריים שונים, בעיקר במרחבים ציבוריים תחת כיפת השמיים. כיום מקובל שבמקומות פתוחים רבים מתייחסים אל כל האזור החיצוני הפתוח כאל אזור עישון. בזאת נפגעת זכותם של ציבור הלא-מעשנים, שהם כ-80% מהאוכלוסייה, לשהות במקום מבלי להיחשף לעישון כפוי, שהוא מפגע בריאותי חמור נוסף על מטרד הריח.

הופעה? המעשנים ייאלצו להסתפק בהדלקת מצית בפזמון (צילום: AP) (צילום: AP)
הופעה? המעשנים ייאלצו להסתפק בהדלקת מצית בפזמון(צילום: AP)

 

על-פי הצו ייאסר העישון במקומות שבהם מתקיימות הופעות תחת כיפת השמים, שמאופיינות לרוב בצפיפות רבה, ובבתי חולים ייאסר העישון בכל שטח בית החולים, אך יותר למנהל בית החולים להקצות אזורי עישון. העישון ייאסר גם במקומות המשמשים לפעילות גופנית, כגון מגרשי ספורט, גני שעשועים, חניונים מקורים או תת-קרקעיים וכן בגני חיות, אך יותר להנהלת גן החיות להקצות אזורי עישון בתנאים מסוימים.

 

בנוסף, איסור העישון שכבר תקף במבנים ובשטח של משרדי ממשלה וגני ילדים יורחב לטווח של 10 מטר מהכניסה למקומות אלו, בדומה לאיסור במוסדות חינוך. זאת כדי למנוע התגודדות מעשנים בכניסות ויצירת מפגע לאלו המבקשים להיכנס למקום או לצאת ממנו. בשטח משרדי ממשלה יותר להגדיר אזורי עישון בתנאים המוגדרים בחוק. במשרד הבריאות טוענים כי פעולות אלה הן לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי וכמקובל בעולם המערבי כדי להגן על הציבור מפני חשיפה לעישון כפוי.

שר הבריאות, יעקב ליצמן (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
שר הבריאות, יעקב ליצמן(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

עישון הוא גורם סיכון משמעותי לחלות בסרטן. מחקרים מצאו כי עישון גורם לכרבע מכל מקרי הסרטן בעולם. בישראל 40% ממקרי הסרטן המאובחנים הם גידולים שקשורים לעישון סיגריות. למרות שלל העדויות שהצטברו ב-50 השנים האחרונות להשלכות הבריאותיות השליליות של העישון, כחמישית מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל עדיין מעשנת.

 

בדו"ח של משרד הבריאות על העישון לשנת 2016, שפורסם במאי האחרון, העריך המשרד כי בשנה זו נפטרו עקב תחלואה שנגרמה מעישון כ-8,000 ישראלים, והטיפול במחלות הקשורות בעישון וההוצאות הנלוות אליהן היו כרוכים בעלות של לפחות כ-3.7 מיליארד שקל. בתחום הגמילה מעישון נרשם שיא בפונים לגמילה בקופות החולים, אך עדיין מדובר בשיעור קטן: כ-2.2% מכלל המעשנים. אחוז המעשנים בישראל בשנת 2016 בקרב בני 18 ומעלה עמד על 22.7%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזכות לאוויר נקי
צילום: shutterstock
מומלצים