מחקר מצא קשר בין נטילת תוספי תזונה והפחתת אוטיזם
חוקרים שבדקו עשרות אלפי אמהות וילדים, מצאו קשר הפוך בין צריכת מולטי ויטמינים לשכיחות אוטיזם: אמהות שצרכו את תוספי התזונה היו בשכיחות נמוכה ללדת ילד אוטיסט. לא נמצא קשר בין חומצה פולית או תוסף ברזל
האם ויטמינים מגנים בפני הספקטרום האוטיסטי? חוקרים שבדקו עשרות אלפי נשים וילדים בשוודיה מצאו הפחתה בסיכון לילד אוטיסט לאחר נטילה של מולטי ויטמינים. הממצאים פורסמו בגליון האחרון של כתב העת BMJ.
החוקרים ממכון קרולינסקה בשוודיה, אוניברסיטת דרקסל בפילדלפיה ואוניברסיטת בריסטול בבריטניה בדקו את נתוניהם של 273,107 זוגות של אמהות וילדיהם מהרישום הלאומי בשוודיה.
המידע נגע לילדים בגילאי 4 עד 15 שנים, שנולדו בין השנים 1996 עד 2007. במחקר נבדקו אבחנות האוטיזם של הילדים, ודיווחי האמהות על נטילת תוספי תזונה.
קראו עוד:
- אוטיזם: סימנים מקדימים שכדאי להכיר
- "לא הבנתי שלילד שלי יש אוטיזם"
- יכול להיות שהילד שלי אוטיסט? מדריך
הנבדקים חולקו למספר קבוצות בהתאם לנטילת תוספי התזונה: קבוצת אמהות שנטלו מולטי ויטמינים במהלך ההריון, קבוצה שנטלה חומצה פולית, אלה שנטלו ברזל, ואלה שלא נטלו כלל תוספי מזון.
מהמחקר עלה בקבוצת הנשים שנטלו מולטי ויטמינים במהלך ההריון, שכיחות מקרי אוטיזם ועיכוב התפתחות המוח בקרב הילדים עמד על 0.26% (158 מקרים מתוך 61,934 בקבוצה זו). שכיחות האוטיזם עמדה על 0.48% (430 מקרים מתוך 90,480) בקבוצת הנשים שלא נטלו תוספים כלל.
לחוקרים עדיין לא ברור מהו הקשר בין נטילת המולטי ויטמינים לבין הפחתה בשכיחות האוטיזם, אולם ייתכן כי קיימת השפעה של הוויטמינים על התפתחות המוח. מחקרים קודמים כבר הראו ליקויים בפעילות המוח אצל אוטיסטים ו"כיבוי" של אזורים הקשורים באינטראקציות חברתיות.
אוטיזם היא תסמונת המשתייכת להפרעות שמאופיינות בקושי בשלושה תחומי תפקוד: חברתי, תקשורתי והתנהגותי. לקות זו פוגעת ביכולתו של האדם להבין מסרים מהזולת ולפתח קשרים הדדיים תקינים. היא נגרמת בשל ליקוי בפעילות המוח ואינה עוברת לעולם.
שכיחות התופעה היא 1 ל-160 עד 200 לידות. בישראל מאובחנים מדי שנה כ-1,200 ילדים על הספקטרום האוטיסטי, הכולל דרגות שונות של אוטיזם, מבידוד חברתי מוחלט ועד יכולת מסוימת ליצור אינטראקציה עם החברה שמסביב.
המחקר על האוטיזם עדיין נמשך, אולם ממה שעולה עד כה קיימת אצלם הפרעה גנטית המשבשת את פעילות המעביר העצבי סרוטונין. הדמיות מוחיות הראו גם כי מוחם של אוטיסטים מעט גדול מהנורמה.
עוד נמצא כי אצל אוטיסטים קיימת רגישות יתר לשמיעה, עד כדי כך שבסביבה רועשת הם נכנסים במהירות למצב של חרדה. שמיעה זו, הקרויה היפראקוסטית, יצרה ככל הנראה לא מעט אוטיסטים שהם גם מוסיקאים מחוננים.
כאמור מתבטאת ההפרעה בשורת ליקויים באינטראקציה חברתית, הדדית ורגשית. הסובלים מההפרעה מתקשים להבין ולהגיב לרגשותיהם של אחרים, והם בעלי טווח מצומצם של תחומי עניין.
הם נוטים להתבודד ומגלים פחד וחרדה מזרים. בנוסף סובלים האוטיסטים מליקוי בהתפתחות השפה, מתקשים ביצירת קשר עין ומתקשים גם בהסתגלות לשינויים. איבחון האוטיזם מתבצע רק לאחר גיל שנתיים, אולם במרבית המקרים ניתן להבחין בסימנים ראשונים כבר בגיל שנה ואף למטה מזה.
צפו: כך רואה אוטיסט את העולם