זהירות, חאפר: עקיצות של מתקיני דשא סינתטי
מהם שלבי ההתקנה של דשא סינתטי, מה חשוב לוודא שבעל המקצוע עושה ומה ייחשב להתקנה 'חאפרית'? אתר "המקצוענים" עם המדריך
כשאתם מזמינים מהגנן דשא סינתטי, נראה שההתקנה פשוטה יחסית: פיזור המרבדים וחיבור שלהם לקרקע בעזרת מסמרים. אך זו טעות לחשוב כך מפני שיש להכין את הקרקע, לדאוג לשיפועים נכונים, לרסס מפני קוטלי עשבים, לדאוג לניקוז תקין של המים ולהשתמש במסמרים מגלוונים שלא יחלידו ויהיו באורך תקני שלא יגרום להם להתנתק מהקרקע ולסכן את שלומם של ילדים קטנים ובעלי-חיים.
בנוסף, יריעות דשא שאינן מותקנות כמו שצריך יכולות לגרום לשלוליות ענק בגינה בבוא הגשמים, ולחייב אתכם להחליף אותן. אם שטח הגינה גדול יחסית, ההפסד יכול להגיע לכמה אלפי שקלים, לפגוע בשאר הצמחייה בגינה, להוות מפגע תברואתי ולגרום לעוגמת נפש מיותרת. אז בין אם הזמנתם התקנה מהיצרן או מהגנן ובין אם אתם מבצעים את ההתקנה בעצמכם – הנה השלבים שחייבים להקפיד עליהם כדי שההתקנה תהיה מקצועית.
עוד כתבות בנושא:
חידוש והקמת גינה בבניין משותף: 4 טיפים להצלחה
שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקהנפרדנו כך: כשאין ברירה וחייבים לכרות את העץ
לא מיישרים את הקרקע ולא מרססים אותה
השלב הראשון שיש לדאוג לו הוא הכנת המשטח: "השלב הראשוני הוא שלב הריסוס", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "שלב זה חשוב מאוד במצבים שבהם קיים דשא או עשבייה בשטח המיועד להתקנה. יש לרסס את המשטח בקוטל עשבים ולהמתין כשבוע עד עשרה ימים בטרם ממשיכים בהתקנה".
"לעתים, יהיה צורך להוציא אדמה עודפת על מנת ליישר את קו הקרקע, ולהשוות בין הגובה של הדשא לגובה המשטח שעמו הוא גובל – למשל ריצוף, דק עץ, פרקט וכו'", אומר טל סוכר מחברת דשא קבוע. "חשוב להקפיד שהאדמה תהיה יבשה לחלוטין לפני הנחת התשתית. יש לנקות את השטח באופן יסודי מאבנים, מעשבייה ומשורשים ולתחום את השטח באמצעות תוחמי דשא, אשר ימנעו זליגה של חצץ לצדדים".
מה יעשה חאפר? לא ירסס קוטלי עשבים, לא יישר את הקרקע או לא יניח תוחמי דשא. "במצב כזה, ההתקנה לא תהיה מקצועית, תחזוקת הדשא הסינתטית תעלה ביוקר ולעתים לא יהיה מנוס אלא לפרק אותו ולהתקין מחדש", אומרים במוקד השירות.
לא דואגים לשיפוע הקרקע ולניקוז תקין של המים
על חשיבות יצירת התשתית: "יש לפזר שכבת חצץ (שומשום) בגובה של כ-5 ס"מ בממוצע, וליצור שיפוע של כ-1% לכיוון החלק החיצוני של הגינה, על מנת שיתאפשר ניקוז של המים", מסביר סוכר. "לפני שמהדקים את החצץ, יש להרטיב אותו ורק אז לפלס אותו בעזרת מהדקת. לאחר מכן, יש לפזר יריעה גיאו-טכנית אוורירית שתהיה חדירה למים, ותעניק שכבה נוספת שתמנע צמיחה של עשבים שוטים".
מה יעשה חאפר? חאפר יוותר על פרישת היריעה או יתקין יריעה שאינה מנקזת מים. סוכר: "ויתור על התקנת יריעה יכול להיות מטעמי חיסכון בחומרים, בזמן עבודה או פשוט מחוסר מקצועיות. במצב כזה, יכולים לצמוח עשבים מתחת לדשא הסינתטי. המצב היחיד שבו ניתן לוותר על פרישת היריעה היא כשמתקינים את הדשא הסינתטי על משטח מרוצף או משטח מבטון".
מוקד השירות: "הבעיה עם התקנת יריעה שאין בה פתחי ניקוז תקינים חמורה אף יותר, שכן היא יכולה לגרום להיווצרות של מים עומדים למשך זמן, אשר מהווים מפגע תברואתי, מעבר לנזק שהם גורמים לדשא הסינתטי".
חיבור בלתי מקצועי של יריעות הדשא
פרישת המרבדים, התאמתם והדבקתם: את יריעות הדשא יש לפרוש תוך הקפדה על כך שהסיבים יפנו לאותו כיוון לכל אורך המשטח. אחרת, המראה שיתקבל לא יהיה אחיד. סוכר: "כדאי לתכנן מראש את הפרישה כדי שמספר החיבורים יהיה קטן ככל הניתן. את המרבדים חותכים לפי תוואי השטח, בעזרת סכין יפנית איכותית, בין התפרים בגב המרבד. המרבדים קיימים בשתי מידות רוחב שונות: 2 מטרים ו-4 מטרים, כדי שניתן יהיה להתאים אותם בצורה המדויקת ביותר לתנאי השטח.
"כמו כן, יש לוודא שהיריעות חופפות זו לזו בפס החיבור, ולהימנע ממצב שהמרווחים גדולים מדי או שהיריעות 'עולות' אחת על השנייה. לאחר מכן, יש לקפל את שולי היריעות ולפרוש רצועת הדבקה PVC לאורך כל השטח אותו מעוניינים לחבר. יש למרוח עליה שכבה דקה של דבק ייעודי ירוק, ולקבע אותה לקרקע עם מספר יתדות. לאחר ההדבקה יש לדרוך בעדינות על השטח המודבק, ולהמתין לייבוש הדבק במשך כ-20 דקות. אין להרטיב את המשטח בשעות הראשונות שלאחר ההתקנה".
מה יעשה חאפר? אחת הבעיות הגדולות ביותר בהתקנת דשא סינתטי היא חיבורי דשא לא מקצועיים. על המרבדים להיות צמודים בצורה מקצועית, אחרת ייווצרו בליטות בחיבורים או מרווחים בין המרבדים, שאף יסכנו את מי שדורך על המשטח. סוכר: "חיתוך בלתי מקצועי של המרבדים במשטחים שעמם הוא גובל, הוא בבחינת רמת גימור ירודה. התוצאה תהיה דשא סינתטי מדי שלא מתחבר בצורה אסתטית למשטח הסמוך אליו (ריצוף, דק או אדנית) – שיהיה קרוב מדי או רחוק מדי מקו הגבול בין המשטחים השונים".
שימוש במסמרים בלתי תקינים שיחלידו ויתנתקו מהקרקע
קיבוע והברשה: קיבוע הדשא נעשה באמצעות יתדות מגולוונים, על מנת שלא יחלידו במשך הזמן ו'יאכלו' את הדשא הסינתטי. סוכר: "את היתדות מקבעים בשטח העוקף, במרחק של 15-10 ס"מ בין יתד ליתד".
מה יעשה חאפר? ישתמש ביתדות לא מגולוונים שיחלידו במגע עם מים, וביתדות קצרים מדי. "לאורך היתדות חשיבות רבה", מסביר סוכר. "זאת מפני שאם משתמשים ביתדות באורך של כ-10 ס"מ, הם קלים לשליפה ויכולים להתנתק מהיריעות ולסכן ילדים ובעלי-חיים, ובנוסף לא לקבע את הדשא כמו שצריך למשטח".
ישנם דגמים של דשא סינתטי המצריכים מילוי חול. "בדגמים אלו יש לפזר חול סיליקט על סיבי הדשא ולהברישם עד לספיגת החול בקרקעית", אומר סוכר. "ההברשה צריכה להתבצע נגד כיוון הסיבים. בהתקנה מקצועית משתמשים במברשת חשמלית, אך גם מטאטא כביש או מברשת קשה יהיו אפקטיביים".
כמה תעלה התקנה מקצועית?
כשמדובר בשטח קטן יחסית כמו מרפסת, ייתכן שתוכלו להניח בעצמכם כמה מרבדי דשא, אבל כשמדובר בחצר גדולה, ואתם רוצים להיות בטוחים שההתקנה מקצועית, שהשיפועים והניקוז תקינים ושהחיבורים מדויקים – עדיף להשאיר את ההתקנה לגנן. מוקד השירות: "התמחור משתנה בהתאם לסוג הדשא, לנגישות לגינה, למצע עליו תניחו את המרבדים (הנחה על משטח בטון שונה מהנחה על אדמה שמחייבת עבודת הכנה מקיפה יותר) ובאופן כללי למורכבות העבודה ולשאלה האם נדרש מנוף. העלות היא 100-250 שקל למ"ר, כשהמחיר כולל את אביזרי ההתקנה".
מחפשים גנן? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"