לא מאהבת ישראל, אלא משנאת איראן: מלחמת סעודיה בחיזבאללה
ההתפטרות של ראש ממשלת לבנון חרירי והטיל שנורה לעבר ריאד: לאחר היעלמות "המפלצת השחורה" דאעש מהאזור תבלוט "המפלצת הצהובה" חיזבאללה כארגון הטרור האיסלאמי הגדול ביותר והמסוכן ביותר בעולם, שמי שמושך בחוטיו הוא המשטר בטהרן - ואת זה סעודיה לא מוכנה לקבל
סעודיה מכריזה מלחמה על חיזבאללה - לא מאהבת ישראל אלא משנאת איראן. בחודשים האחרונים לא עובר יום מבלי שהעיתונות הסעודית מתקיפה את חיזבאללה ואת מנהיגה חסן נסראללה. השבוע נחצה קו אדום מבחינתה של סעודיה - טיל של המורדים החות'ים בתימן נורה על בירתה ריאד. אולם מהו הקשר בין חיזבאללה לבין החות'ים? לחיזבאללה בלבנון אין גבול עם סעודיה והארגון השיעי מאיים על ישראל, לא על הממלכה הסעודית. אם כן, מדוע נחושה סעודיה כל כך לחסל את הארגון הלבנוני?
חיזבאללה בכל מקום בסוריה
אם חשבנו שחיזבאללה פרוס בעיקר במערב סוריה על מנת להגן על גבולה של לבנון, הרי שתמונות מהבוקר (יום ה') מספרות את הסיפור האמיתי מאחורי המלחמה בסוריה: העיתון "אל-מיאדין" פרסם תמונות "משמחות" של לוחמים עיראקים וסורים הנפגשים בגבול בין המדינות, אחרי כיבוש העיירה אל-בוכמאל במחוז דיר א-זור. הכותרת של המאמר "השבת הגבולות למה שהיה לפני דאעש" מטעה, ואין זה המצב כלל. הלוחמים בתמונה אינם חיילים בצבאות סוריה ועיראק. הם מניפים דגלים של חיזבאללה ושל "אל-חשד א-שעבי" (הריכוז העממי) השיעי העיראקי. כלומר, הלוחמים שנפגשים וחוגגים את "הניצחון" אינם אלא שתי מיליציות הנשלטות על ידי איראן.
זו המציאות שעמה מתמודד כעת העולם הערבי הסוני. מי שמובילה את המאבק הסוני בהשתלטות האיראנית על המזרח התיכון היא הממלכה הסעודית, שהיא כיום המדינה הערבית החזקה ביותר כלכלית וצבאית.
חיזבאללה בתימן וטיל על בירת סעודיה
סעודיה הכריזה לפני כשנה וחצי מלחמה נגד החות'ים השיעים בתימן הנתמכים על ידי איראן, בעקבות ניסיונם להשתלט על המדינה. סעודיה טוענת כי היא מגנה בכך על מעברי הספינות בנמלי תימן על מנת למנוע מאיראן לשלוט באמצעות החות'ים על עשרה אחוזים מהסחר העולמי העובר דרך עדן ובאב אל-מנדב.
לפני כשנה חשפו מקורות סעודיים וקטאריים (לפני הסכסוך שלהם עם סעודיה) כי חיזבאללה לא רק תומך אידיאולוגית ותקשורתית בחות'ים בתימן, אלא גם מסייע להם על ידי ייעוץ ואימונים של אנשי חיזבאללה. לפני כמה ימים הוכיחו החות'ים כי הם הגדילו את טווח הטילים שלהם כששיגרו טיל לעבר ריאד, בירת סעודיה. לפני כשנה ירו החות'ים טיל על המקום הקדוש ביותר לאיסלאם - מכה. בסרטון הירי על הבירה קוראים המשגרים את סיסמת החות'ים: "מוות ליהודים, ניצחון לאיסלאם".
נסראללה אמר לגבי טווח הטילים של חיזבאללה: "בעד בעד חיפה" (אחרי אחרי חיפה). עכשיו יכולים החות'ים לומר "בעד בעד ריאד". הקשר בין חיזבאללה לבין החות'ים טקטי, דתי ואידיאולוגי. שניהם מהווים זרועות של איראן וקיים ביניהם שיתוף פעולה. לטענת סעודיה, חיזבאללה גם משתף פעולה עם "אל-חשד א-שעבי" העיראקי ועם ארגונים שיעים חתרניים אחרים בעולם הערבי, כגון האופוזיציה השיעית בבחריין (שם מהווים השיעים 60 אחוזים מהאוכלוסייה והמשטר בכלל סוני ופרו-סעודי).
האיום של חיזבאללה על ישראל אינו מעניין את הסעודים. העוינות הסעודית לארגון קשורה לחשש מפני התבססותו של חיזבאללה במרחב הסורי-לבנוני. ב-2015 היה המשטר הסורי על סף התמוטטות בזכות התמיכה הסעודית והקטארית בארגוני האופוזיציה הסונית, אולם ההתערבות הרוסית באותה שנה הפכה את הקערה על פיה. אחרי חיסול המורדים המתונים וג'בהת א-נוסרה במערבה של סוריה והצטמקותה המשמעותית של "המדינה האיסלאמית" (דאעש) במזרחה, תופסים את החלל שנוצר צבאו של בשאר אסד, תומכי המשטר הסורי, אך גם המיליציות השיעיות של איראן המסייעות למשטר אסד ובראשן חיזבאללה.
הזירה המדאיגה ביותר לגבי ישראל היא רמת הגולן, שם מתאמצים האיראנים גם לגייס את הדרוזים והנוצרים (לדוגמא חוליות מוע'ניה וקונטאר שחוסלו בשנים האחרונות). אך את הסעודים מטרידה יותר התמונה הגדולה של השתלטות הארגון על האזור כולו.
חרירי אומר את האמת הקשה
הודעת ההתפטרות של ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי ביום שבת, בעת שהותו בסעודיה, הפתיעה את הלבנונים. מה שהפתיע בעיקר את הלבנונים היה עצם ההצהרה הפומבית של חרירי, שאמר את מה שכל הלבנונים חושבים ולא מעיזים לומר: חיזבאללה שולט בלבנון ותפקידם של ראש הממשלה והפרלמנט ריקים מתוכן. במילים אחרות - לבנון היא מדינה תחת כיבוש איראני.
חרירי, בדומה לעמיתו הדרוזי וליד ג'ונבלאט, החזיק בבטן את העלבון במשך שנים רבות. הוא נאלץ ללחוץ את ידם של אנשי חיזבאללה המגואלות בדמו של אביו רפיק אל-חרירי, על מנת לשרוד ולשוב ולתפוס את משרת ראש הממשלה. גם ג'ונבלאט נאלץ לפני כמה עשורים לנסוע לדמשק ללחוץ את ידו של חאפז אסד, רוצחו של אביו כמאל ג'ונבלאט, על מנת להגן על מעמדה של העדה הדרוזית בלבנון.
רוב הפרשנים הערבים סבורים כי עיתוי התפטרות של חרירי קשור למידע שקיבל ראש הממשלה הלבנוני בסעודיה - לא רק על התמיכה של הממלכה בו ובעדה הסונית בלבנון, אלא גם בנושא פעולות שעומדת סעודיה לבצע נגד חיזבאללה בזמן הקרוב.
חמאס יהפוך לחיזבאללה של עזה?
לא במקרה יצא יושב ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) לסעודיה מיד אחרי ביקורו של ראש הממשלה המתפטר של לבנון. אבו מאזן יצא ככל הנראה לקבל סיוע כלכלי מסעודיה ולדון בסכנת הפיכת חמאס ל"חיזבאללה של הפלסטינים". לאחרונה חלה התקרבות בין חמאס לבין איראן ונשקלה מחדש האפשרות לסיוע איראני לארגון. קשר זה מדאיג את הסעודים כי חמאס עלול להפוך לזרוע נוספת של איראן לגבולה של מצרים, בעלת בריתה של ריאד. אותה הסיסמה נשמעת כעת מפיהם של חיזבאללה וחמאס: "אין לגעת בנשק המֻקַאוַּמַה (ההתנגדות)".
בלבנון לא יעז שום גורם במדינה לנסות לאסוף את הנשק של חיזבאללה. גם במקרה של הפיוס הפלסטיני הוא יתפוצץ כאשר ינסה פתח לאסוף את הנשק של חמאס.
תופי המלחמה כבר נשמעים
המפלצת השחורה - דאעש - עומדת להיעלם מהמפה בקרוב, וכעת מכינה סעודיה ביחד עם בעלות בריתה את המלחמה נגד המפלצת הצהובה - חיזבאללה. לאחר היעלמות "המדינה האיסלאמית" יבלוט חיזבאללה כארגון הטרור האיסלאמי הגדול ביותר והמסוכן ביותר בעולם.
לסעודיה יהיה יותר קל לגייס את ארצות הברית בעידן של הנשיא דונלד טראמפ, הנחוש להיאבק באיראן. לארה"ב יש חשבון פתוח עם הארגון השיעי, והיא (וגם צרפת) לא שוכחת את פיגוע חיזבאללה נגד המארינס האמריקני בביירות ב-1983 שבו נהרגו 241 חיילים אמריקנים ו-58 צרפתים. כל איום על חייו של חרירי אחרי שובו ללבנון יכול להביא לפיצוץ כלל-אזורי. כזכור, רצח אביו רפיק ב-2005 הביא ללחץ בינלאומי על סוריה ולנסיגת צבאה מלבנון באותה שנה, ולחקירת הרצח שהובילה לפעילי חיזבאללה. אם כך, האם נכונה ההערכה של פרשנים בעולם הסוני כי מלחמה בלבנון קרובה?
קואליציה נגד חיזבאללה? לא בטווח הקרוב
ת'אמר א-סבהאן, שר סעודי לענייני המפרץ, העלה לפני כשבועיים את הרעיון להקים קואליציה נגד חיזבאללה, בדומה לקואליציה נגד החות'ים ונגד דאעש. העיתוי הנוכחי נוח משום שחיזבאללה עדיין שקוע במלחמה בסוריה ויצטרך להילחם בכמה חזיתות. הרעיון כנראה מתגלגל בשיחות בין סעודיה לבין ארה"ב ובין מדינות הציר הסוני המתון.
מבחינה גיאוגרפית, לבנון מוקפת בסוריה מכל כיוון מלבד הדרום הגובל לישראל. בשל היעדר קשרים דיפלומטיים בין ישראל לבין חלק מהמדינות האמורות להיות חלק מהקואליציה, סביר כי תינתן עדיפות למתקפה מכיוון הים. אולם לא רק שמדובר במבצע מורכב וקשה לביצוע, אלא שהוא עלול להיתקל בהתנגדותם של הרוסים. בנוסף, ישראל היא זו שתשלם את רוב מחיר הדמים למלחמה מעין זו כי תגובת חיזבאללה תהיה ללא ספק ירי מסיבי על ישראל.
נסראללה, שכביכול נטל לעצמו את תפקיד "המבוגר האחראי", הכריז בתקשורת כי ללבנונים אין מה לדאוג וכי יישמר השלום בלבנון (כלומר המשך הכיבוש האיראני). השלום יישמר לא בזכות נסראללה. לבנון שרדה את "האביב הערבי" משום שהדבר שמפחיד את הלבנונים יותר מכול הוא מלחמת אזרחים (אחרי שתי מלחמות אזרחים שחוותה המדינה בעבר).
גם איום חיצוני לא נראה באופק כעת לאור התבטאותו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי אתמול, שלפיה הוא מתנגד למלחמה בלבנון. מצרים אמורה להיות השותפה העיקרית לקואליציה הסעודית נגד חיזבאללה. על כן, עד שתתגבש הקואליציה, ייאלצו הסעודים להסתפק במלחמה המסורתית שבה הם מצטיינים - המאבק הכלכלי.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010