שתף קטע נבחר

 

הלהבה שגרמה לבהלה בחיפה: "חיי אדם הפכו להפקר"

יום אחרי התקלה במפעל כרמל אולפינים, שהוביל לשימוש חריג בלפיד, הדגיש המנהל כי "לא היו חריגות". פעילה סביבתית טוענת מנגד כי חל גידול בכמות המזהמים, ותושבים בעיר מסרבים להירגע: "לא מאמינים שיחול שינוי"

 

 

תיעוד מטריד: להבה חריגה בלפיד בתי הזיקוק    (צילום : עומר כרפס ו ולדיק חונונוב)

תיעוד מטריד: להבה חריגה בלפיד בתי הזיקוק    (צילום : עומר כרפס ו ולדיק חונונוב)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בבוקר שאחרי ממשיכים תושבי חיפה לתהות אלו חומרים התפזרו אמש (יום ד') לחלל האוויר, בעקבות השימוש החריג בלפיד במפעל כרמל אולפינים. בחברה אמרו כי הלפיד הופעל בשל תקלה במתקן האתילן (מונומרים), וכי הפעלת הלפיד נועדה למנוע פליטה של מזהמים, אולם הבערה אמש לוותה בעשן כבד והתושבים דיווחו גם על ריחות קשים. בחברה אומרים כי לא נפלטו חומרים מזהמים אלא מים ודו תחמוצת הפחמן.

 

מנהל חברת כרמל אולפינים מקבוצת בזן, אסף אלמגור, אמר הבוקר כי התקלה במפעל המונומרים התחילה סמוך לשעה 22:00 והסתיימה כשעתיים לאחר מכן. "בשל גודלו, החזרת המתקן לפעילות מלאה ארכה עוד כארבע שעות", אמר. הוא הוסיף כי החומר שהוזרם ללפיד היה אתילן. "החומר נשרף בלפיד שריפה כמעט מלאה ומה שנותר בסופו של דבר ונפלט לחלל האוויר הם מים ו-CO2", אמר. "אנשי המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות סביבה היו פה כל הזמן הזה ואישרו לנו, שלא רק שלא היו חריגות בפליטת מזהמים, אלא שלא הייתה גם עלייה בכלל. וידוע שהאזור הזה הוא המנוטר ביותר".

 

בניגוד לדברים אלה, טוענת הפעילה הסביבתית אלה נווה, אפידמיולוגית סביבתית ומרכזת פורום "אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות", כי עיון בנתוני תחנות הניטור מגלה גידול בכמות המזהמים, וכי לא מדובר באירוע יחיד אלא במספר אירועים שהיו בשבועות האחרונים. בין השאר היא מצביעה על גידול בפליטת האוקסילן, טולואן, חלקיקי PM2.5, גופרית דו חמצנית ועוד.

 (צילום: רזון מרדכי) (צילום: רזון מרדכי)
(צילום: רזון מרדכי)

תיעוד פליטת טולואן. "גידול בכמות המזהמים" ()
תיעוד פליטת טולואן. "גידול בכמות המזהמים"

תיעוד פליטת אוקסילן" ()
תיעוד פליטת אוקסילן"

בעיריית חיפה הזהירו הבוקר כי הפיכת האזור למועצה תעשייתית, מהלך שמקדם משרד הפנים, יגרום להחלשת האכיפה. "זוהי עדות נוספת וחיזוק נוסף למאבקנו לצמצום גורמי הסיכון במפרץ חיפה, והוכחה ניצחת, לכך שאסור להעביר את מתחם בזן למועצה תעשייתית שתקטין את הרגולציה והפיקוח על המזהמים במפרץ ותאפשר להם לחמוק, ללא דין וללא דיין. בדעתנו לנקוט יד ברזל נגד חריגות, רשלנות ואי עמידה בתקנים", הזהירו בעירייה.

 

מאיגוד ערים לאיכות סביבה במפרץ אמרו כי אנשיהם היו במהלך הלילה במעקב אחרי האירוע במפעל כרמל אולפינים. "כונני האיגוד היו בשטח ועקבו אחר האירוע. הנתונים מנותחים בשעות אלו. ועידכונים הועברו למשרד להגנת הסביבה".

 

"שגרה, לא תקלה חריגה" 

התושבים עצמם כועסים ובעיקר כבר אינם מאמינים כי יתרחש שינוי. עומר כרפס, תושב חיפה ואחד המתעדים של האירוע, אמר הבוקר כי "מה שראינו אתמול זה שגרה - לא תקלה חריגה. רק בשבוע האחרון פרסמה בזן מספר תקלות שונות שהביאו בחלקן לעלייה בפליטות, וחלקן לעלייה בניטור המזהמים. כמו שזה נראה עכשיו - מה שהיה הוא שיהיה".

 

יאיר גבע, יועץ תקשורת בן 34 מקריית מוצקין, הוסיף גם הוא כי התקלות החוזרות ונשנות הפכו למרבה הצער להרגל. "הדבר העצוב ביותר הוא שהפסקנו להזדעזע. תקלות חוזרות ונשנות בתעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה הפכו להיות שגרה. הזיהום שיוצרים המפעלים מפחיד, בעיקר בגלל שזה משהו שאתה לא רואה והתוצאות שלו מתגלות רק אחרי עשרות שנים. חיי אדם הפכו להפקר, במיוחד לבעלי המפעלים, שרואים את שורת הרווח ולא מתגוררים כאן, וגם לממשלת ישראל, שלא מרימה את הכפפה ובונה תוכנית לאומית לפינוי המפעלים לאזור מבודד מאוכלוסייה.

 

"למרות זאת, הסגירה של מפעל חיפה כימיקלים היא משהו שלא התרחש מעולם, וכולנו בקריות מקווים שתהיה פה התחלה של אפקט דומינו, שיגרום לפינוי הקריה הכימית, שיושבת פה כמו עצם בגרון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טלי גריקשטס
הלהבה המטרידה
צילום: טלי גריקשטס
מומלצים