שתף קטע נבחר

 

בלי פקקים וצפיפות: ירדן בונה "עמאן חדשה"

אחרי מצרים וסעודיה, גם ירדן מציגה פרויקט שאפתני לבניית עיר מתקדמת: "עמאן החדשה", שבנייתה צפויה להסתיים בשנת 2050, תוקם במרחק 30 ק"מ מהבירה. המטרה: הפחתת צפיפות האוכלוסין בעמאן ויצירת הזדמנויות השקעה להקפצת הכלכלה במדינה. צפו ב"יא אללה"

 

"עמאן החדשה"    (צילום: אלי סגל)

"עמאן החדשה"    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פקקים וצפיפות הפכו למאפייניה העיקריים של עמאן בירת ירדן - והממשלה הירדנית רוצה לשנות זאת. ממשלת ירדן הכריזה בימים האחרונים באופן רשמי על הקמת עיר חדשה, כ-30 קילומטרים מהבירה, שתיקרא "עמאן החדשה".

 

"העיר החדשה" אמורה להפחית את העומס מעמאן, שבה מתגוררים כחמישה מיליון בני אדם, כמחצית מאוכלוסיית ירדן כולה. לפי חזון הממשלה, העיר תהיה "חכמה" ומתקדמת, תעניק לתושביה שירותים ציבוריים משופרים, תפתח אופקי פיתוח ותזמן הזדמנויות השקעה מקומיות, אזוריות ובינלאומיות. הפרויקט השאפתני צפוי להסתיים בשנת 2050 - אותה השנה שבה, על פי הערכות, מספר התושבים בעמאן ובעיר הסמוכה א-זרקאא' יעמוד על מספר בלתי אפשרי של עשרה מיליון.

 

הפרויקט, שיכלול חמישה שלבים, נמצא בראשיתו - השלב הראשון כולל מחקרים ותכנונים. שטחו ההתחלתי של העיר מוערך ב-39 קמ"ר, שטח שאמור להוות עשרה אחוזים בלבד מהעיר הסופית שתעמוד לרשות הציבור ב-2050. העיר תוקם כולה על שטחים השייכים למדינה, אך גורמים הן מהמגזר הפרטי והן מהמגזר הציבורי יישאו בעלויות. 

מלבד פקקי התנועה שהפכו לבלתי נסבלים בעמאן, הממשלה צופה שהעיר החדשה תוכל גם לסייע לאזרחים לשאת בנטל הכלכלי במדינה, שכלכלתה נחשבת לקטנה במזרח התיכון, ושמצבה הכלכלי אף הוחמר בשנים האחרונות בשל קליטת מיליוני פליטים מסוריה.

 

לפני החשיפה הרשמית של הפרויקט, מיקומה של העיר המתוכננת לא היה ידוע - והתקשורת והרשתות החברתיות בירדן היו כמרקחה. אחד הגורמים לסערה הייתה התבטאות של שר ההסברה הירדני, מוחמד אל-מומני, שאמר כי רק חמישה אנשים ברי סמכא יודעים היכן בדיוק הפרויקט.

הפקקים בירדן. הבעיה תיפתר? ()
הפקקים בירדן. הבעיה תיפתר?

אך לא כולם מתרגשים מהפרויקט. אזרחים רבים תהו מאין יגיע המימון של הפרויקט, איך הוא ישפיע על התקציב והאם האזרח יושפע מכך. "העיר חדשה, הקופה ישנה", נכתב בקריקטורה ברשתות החברתיות - שהציגה את החשש שהמימון יילקח מכיס האזרח. תוכנית סאטירה אינטרנטית בירדן לעגה לפרויקט, וניבאה שהמצב בעיר החדשה יהיה זהה למצב הקיים בעיר הישנה.

  

ירדן היא לא הראשונה ליזום עיר חדשה - גם מצרים, ולאחרונה סעודיה, הודיעו על פרויקטים דומים. ממשלתו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי הכריזה על פרויקט "הבירה המנהלית", שתוקם במרחק של 45 ק"מ מקהיר. העיר נועדה לשפר את המצב הכלכלי במדינה ולהפחית את העומס והצפיפות בקהיר, שנחשבת למטרופולין הגדול ביותר במזרח התיכון ובאפריקה. מלבד מגורים, בעיר ייבנו מבני פרלמנט, נשיאות ומשרדי ממשלה. ב-2015 נמסר כי בניית העיר תושלם תוך שבע שנים, וההשקעות ההתחלתיות בפרויקט נאמדות ב-45 מיליארד דולר.

 

בחודש שעבר הודיעה גם סעודיה על עיר חדשה ומתקדמת משלה. יורש העצר השאפתן והנועז, מוחמד בן סלמאן, השיק במסגרת ועידת השקעות בריאד הבירה את הפרויקט - עיר העתיד שמכונה "ניום". שמה מהווה שילוב של המילה New, חדש באנגלית, והמילה מוסתקבל, עתיד בערבית. ניום תיבנה בצפון-מערב סעודיה ואף תגלוש לשטחים של ירדן ומצרים, בעלות בריתה של הממלכה, וכולם יוכלו ליהנות מפירותיה.

 

ההשקעות בניום מוערכות ב-500 מיליארד דולר ושטחה אמור להשתרע על 26,500 קמ"ר. הפרויקט השאפתני הוא עוד נדבך במסגרת חזון 2030 שהכריז עליו יורש העצר, במטרה להצעיד את הכלכלה הסעודית לנתיב אחר שמנותק מתלות הכלכלה בנפט.


פורסם לראשונה 10/11/2017 13:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים