שמה לעצמה רגל: קריסתה של ג'מימה סאמגונג
"מחוץ לרדאר": היא הפכה לגיבורה לאומית בקניה אחרי שהייתה לאלופה האולימפית הראשונה מהמדינה בריצת המרתון. השבוע הגאווה התחלפה בחרפה כשהושעתה לארבע שנים על שימוש בחומרים אסורים, והכי מדאיג - זה ממש לא המקרה הראשון במעצמת האתלטיקה הקנייתית
די מוזר אבל עד לפני קצת יותר משנה לא הייתה לקניה, אחת ממעצמות הריצות הארוכות החזקות בעולם, אלופה אולימפית במרתון. בכל הקשור למרתון האולימפי – הרצות הקנייתיות סבלו מנאחס של ממש. בכל אחד מארבעת המרתונים האולימפיים לנשים בשנים 2000-2012 הייתה נציגות קנייתית על הפודיום, אך באף אחד מהמקרים הללו לא על המדרגה הגבוהה ביותר. הגדילה לעשות, או אולי מוטב להגיד הגדילה להתנחס, קתרין אנדרבה שסיימה פעמיים ברציפות במקום השני באתונה 2004 ובבייג'ינג 2008.
רצף הכמעטים הזה מסביר מדוע התרגשות גדולה אחזה בקניה ב-13 באוגוסט 2016 כשהרצה המקומית ג'מימה סאמגונג חצתה ראשונה את קו הסיום במרתון האולימפי בריו והביאה למדינתה סוף-סוף מדליית זהב אולימפית ראשונה במרתון לנשים. הניצחון היה מתוק במיוחד שכן תשע שניות אחריה סיימה רצה קנייתית, אבל כזו שעברה לייצג את בחריין. נסו לדמיין מה היו חשים הקנייתים המסכנים, לו היו מפספסים שוב את הזהב ועוד בגלל אחת משלהם, לשעבר.
"אני לא יודעת מה להגיד. זה לא ייאמן", אמרה סאמגונג הנרגשת בסיום אותה ריצה. "ביקשתי מאלוהים לפני המרוץ לעזור לי להשיג תוצאה טובה ואני שמחה שהתפילות שלי נענו".
גם אנדרבה, כאמור הרצה שסיימה פעמיים במקום השני, מיהרה לברך על תקרת הזכוכית שרוסקה: "זו הרגשה נהדרת, אני הגעתי מאוד רחוק וסוף-סוף מישהי לקחה ממני את המקל והשיגה משהו שאני לא השגתי".
בקניה, שהשלימה בהמשך דאבל במרתון עם ניצחונו של אליוד קיפצ'וגה בריצת הגברים, סאמגונג זכתה לכבוד של מלכים. הצבא הקנייתי אליו התגייסה סאמגונג שבע שנים קודם לכן כשלקחה הפסקה קצרה מריצה, ערך לה טקס חגיגי בבסיס חיל האוויר אליו הופיעה במדים ועם כומתה כחולה על ראשה, והעלה אותה בדרגה.
"ניסתה להונות את הוועדה"
כל הטוב הזה התפוצץ לכולם בפרצוף בחודש אפריל האחרון. התאחדות האתלטיקה הבינלאומית הודיעה כי סאמגונג נכשלה בבדיקת פתע שנערכה לה מחוץ לתחרות אחרי שבגופה נמצא החומר האסור EPO.
EPO, או בשמו המדעי אריתרופויאטין הוא אחד מהחומרים האסורים הידועים ביותר בספורט בעיקר בעקבות השימוש הנרחב שביצע בו רוכב האופניים לאנס ארמסטרונג. ההורמון שמשמש לטיפול באנמיה, מסייע בהובלת החמצן לשרירים, מה שמעלה את רמת הסיבולת של ספורטאים בענפים הדורשים מאמץ עילאי כמו רכיבה ארוכה על אופניים או ריצת מרתון למשל.
סאמגונג שהושעתה מיד עד לפסיקה בעניינה טענה לחפותה והבהירה כי ההצלחה שלה נובעת אך ורק מעבודה קשה: "אני מתאמנת קשה מאוד, זו הדרך היחידה להצליח באתלטיקה".
החדשות על סאמגונג עוררו הדים בעולם לא רק בגלל מעמדה כאלופה אולימפית מכהנת, אלא גם בגלל העיתוי – שישה ימים לפני מרתון לונדון היוקרתי, בו הייתה מתוכננת להגן על תארה מ-2016.
ההסתבכות הנוכחית לא הייתה הפעם הראשונה ששמה של סאמגונג נקשר עם חומרים אסורים. עוד ב-2012 היא הושעתה לשנתיים לאחר שבבדיקה שנערכה לה במרתון בוסטון נמצא החומר האסור פרדניסולון. במקרה ההוא שמה נוקה אחרי הערעור שהגישה ובו נפסק כי השימוש בחומר נעשה באופן מקומי לטיפול בפציעה ובאופן שמותר בתקנון. ההשעיה אז בוטלה וסאמגונג חזרה להתחרות.
הפעם, המצב שונה לחלוטין. הוועדה שדנה בעניינה של סאמגונג לא רק הרשיעה אותה והרחיקה אותה לארבע שנים מאתלטיקה, אלא גם הטילה דופי רב באמינותה ובגרסה שהציגה. סאמגונג טענה בפני הוועדה כי עברה היריון חוץ רחמי, מצב פתולוגי בעל סיכון שבו ההיריון מתפתח שלא בחלל הרחם. שישה ימים לפני הבדיקה הפסולה, כך לטענתה, היא חוותה כאבי בטן עזים בעקבותיהם התאשפזה בבית חולים בניירובי. היא סיפרה שעברה שם עירוי דם שממנו הגיע ככל הנראה ה-EPO לגופה.
הוועדה של הסוכנות למניעת סימום בספורט בקניה דחתה את הטענות הללו על הסף. סאמגונג לא הצליחה לנקוב בשמו של הרופא שביצע בה את הטיפול ולטענת בית החולים הציגה מסמכים מזויפים. בנוסף, כשעברה את בדיקת הסמים סאמגונג לא הזכירה את הטיפול הרפואי שעברה לכאורה. כשנשאלה לאחר מכן מדוע הסתירה את המידע הרלוונטי הזה, היא אמרה שהיריון חוץ רחמי הוא טאבו בקהילה בה היא חיה ושחששה שבעלה יגלה על כך.
הוועדה כאמור לא קיבלה את הטענות הללו והשתמשה במילים קשות כשהחליטה להרשיע את סאמגונג: "הגרסה שלה הייתה לא עקבית במקרה הטוב. אפשר אפילו להרחיק לכת ולהגיד שהיא ניסתה להונות את הוועדה". סאמגונג כאמור הורחקה לארבע שנים מכל פעילות כשהמשמעות העיקרית היא שלא תוכל להגן על הזהב האולימפי שלה באולימפיאדת טוקיו 2020. נחמה מסוימת היא יכולה למצוא בכך שאת המדליה מריו היא לא נדרשה להחזיר.
הכסף הגדול קורץ לרמאים
המקרה של סאמגונג הוא לא הפעם הראשונה שעננת הסמים מטילה את צלה על האתלטיקה הקנייתית. ב-2014 נמצא EPO בגופה של ריטה ג'פטו, אחת מרצות המרתון הטובות בעולם דאז. ג'פטו שניצחה במרתון בוסטון שלוש פעמים ברציפות, הושעתה לשנתיים ולאחר ערעור שהגישה התאחדות האתלטיקה הבינלאומית על קלות העונש, הוא הוחמר לארבע שנים.
לא מפתיע שהמקרים החמורים הללו מגיעים דווקא מרצות מרתון. מעבר למאמץ הפיזי ולסיבולת הנחוצים בריצה המפרכת הזו, המרתונים הגדולים בעולם מציעים כיום גם פיתוי כספי רב. סאמגונג, למשל, הובילה לפני השעייתה בדירוג של סבב המרתונים הגדולים. אם לא הייתה נתפסת והייתה מסיימת בסופו של דבר ראשונה בסבב, הייתה נהנית מפרס כספי שמן בסך חצי מיליון דולר, וזה כמובן בנוסף לפרסים הספציפיים על כל מרתון ומרתון. בלונדון, למשל, הוענק למנצח ולמנצחת 55 אלף דולר כל-אחד. במרתון דובאי הקרוב מובטח למנצח 200 אלף דולר ו-250 אלף דולר נוספים אם ישבור את שיא העולם. במקום בו יש כסף רב, לצערנו תמיד יהיו כאלו שינסו להשיגו במרמה.
עבור האתלטיקה הקנייתית, ההשעיה של סאמגונג היא מכה קשה לא רק בגלל האובדן של ספורטאית מצטיינת אלא גם ובעיקר בגלל הנזק התדמיתי הכבד שנעשה לענף המצליח במדינה. אחרי אולימפיאדה ואליפות עולם מעולות במהלכן אספו הספורטאים המקומיים 24 מדליות (11 מזהב, שניים רק לארצות הברית), האתלטיקה הקנייתית שוב צריכה להשיב על השאלות הקשות שעלו בשנים האחרונות לגבי האמינות של הישגיה.
בין 2011 ל-2016 נתפסו בסך הכל מעל ל-40 אתלטים קנייתים על שימוש בחומרים אסורים. הנתונים המדאיגים הללו והטיפול הלקוי של המדינה בתופעה הובילו את הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט להכריז בשנה שעברה על קניה כעל מדינה שלא עומדת בתקנים שהוצבו למניעת סימום.
תחקיר משותף של "סאנדיי טיימס" הבריטי וערוץ הטלוויזיה הגרמני ARD העלה בזמנו טענות חמורות על צריכת חומרים אסורים במרכז האימונים בעיירה איטן, שם מתאמנים האתלטים הקנייתים הבכירים. כתגובה על אותו תחקיר, הודיעה האתלטיקה הקנייתית על יוזמה למיגור תופעת הסימום באמצעות מעקב צמוד יותר על ידי רופאים מטעם ההתאחדות המקומית וההתאחדות הבינלאומית. באופן אירוני, סאמגונג הייתה אחת מאלו שבירכו על היוזמה ההיא. "הפרויקט יקל על הקשר שלנו עם רופאים לפני שאנחנו לוקחים תרופה שעלולה להתגלות כבעייתית", אמרה בזמנו.
הרצה האירית סוניה אוסאליבן שזכתה ב-1995 באליפות העולם ב-5,000 מטר פרסמה טור חריף לאחר שסאמגונג נכשלה בבדיקת סמים והזכירה אותה בהקשר של תופעה רחבה יותר בקניה: "הרקורד של קניה בכל הקשור לחומרים אסורים הוא כל כך מדאיג שהתאחדות האתלטיקה צריכה לשקול להשעות את המדינה כולה, כפי שנעשה עם רוסיה. עם זאת, אני לא בטוחה שזה הפיתרון. ההשעיה של רוסיה מחקה מדינה אחת מהבעיה, אבל אנחנו לא יודעים עוד כמה מדינות כאלו יש, שמצליחות בשקט להקדים את הבודקים".
מובכים מהפרשה הכואבת, בקניה מבטיחים לעשות את הכול כדי לתקן את המצב הלקוי.
בשבוע שעבר ערכה התאחדות האתלטיקה הקנייתית השקה מתוקשרת לאמנה חדשה עליה יחויבו האתלטים הקנייתים לחתום ובה הם מתחייבים להימנע משימוש בחומרים אסורים ולהשמיע את קולם נגד השימוש בחומרים הללו. לא בטוח עד כמה אמנה כזו תבטיח שינוי אמיתי במצב, אבל נראה כי לקנייתים נמאס מהחרפה שהמיטו עליהם כל פרשות הסמים האחרונות. "בכל פעם שאתלט קנייתי נכשל בבדיקת סמים אני חש מבוכה", אמר שיאן העולם והאלוף האולימפי ב-800 מטר וככל הנראה האתלט הקנייתי המפורסם ביותר כיום, דייויד רודישה. "אבא שלי רץ נקי ואני לא מוכן שהמורשת של אבותינו המייסדים פשוט תמות".