אושרת קוטלר נחנקת בשידור חי: מה קורה בגוף שגורם לכך
בפתח מהדורת חדשות 10 נחנקה המגישה אושרת קוטלר בשידור חי. היא ניסתה להמשיך ולהקריא מהטלפרומפטר, אולם קולה היה צרוד וחנוק, והיא המשיכה להשתעל. רק לפני כשנה אירוע דומה קרה להילארי קלינטון. אז מה קרה שם, ואיך מפסיקים את החנק?
זה אחד הרגעים המביכים בשידור חי: התקף חנק ושיעול בלתי פוסק מונעים מלהמשיך לדבר, ולמעשה התחושה שעולה בראש היא של מוות קרוב. הרגע המפחיד הזה קרה כמעט לכולנו. אז מה גורם להשתוללות הזו של מערכת הנשימה, ואיך מפסיקים את זה?
צפו: אושרת קוטלר משתנקת בשידור חי
כן, אין אחד כמעט שזה לא קרה לו לפחות פעם אחת בחיים. זה מתרחש לרוב בזמן דיבור, אבל יכול לקרות כמעט בכל רגע. מבלי שהכנסתם משהו לפה, התקף השתנקות ולאחריו שיעול בלתי פוסק, אין אפשרות לנשום כראוי, והתחושה של מוות קרב ובא רק מגבירים את ההיסטריה. הסיבה לכך, כשאין מדובר בחנק מגוף זר או ממאכל, היא בליעה לא תקינה של רוק. במקום שטיפת הרוק תגיע לצינור הוושט שאמור להוביל את הרוק לקיבה, היא מוצאת את דרכה אל קנה הנשימה.
הגוף שלנו, שבנוי ממש כמו מטוס בואינג או איירבאס, על מערכות הגנה על הגנה, מיד נכנס לפעולה וחש בטיפה העושה את דרכה בקנה הנשימה. מחשש להגעת הטיפה לריאות, מופעלים קולטנים באזור מיתרי הקול וקנה הנשימה, והם נכנסים לפעולה.
מיתרי הקול מיד מתכווצים בחוזקה, כדי למנוע לכאורה מהטיפה או מטיפות נוספות להגיע אל הריאות. התכווצות זו נותנת תחושה ראשונית של חנק. בתוך כך מתחיל להיות מופעל רפלקס השיעול: שרירי הסרעפת מתכווצים בעוצמה התקפית, דוחקים את הריאות ויוצרים שיעול, שאמור לדחוף את הטיפה מעלה, בחזרה אל חלל הפה. התוצאה היא תחושת חנק, ושיעול בלתי פוסק. כל ניסיון לדבר, יצור צרידות, אותה חוותה קוטלר הערב, יחד עם קושי בהכנסת האוויר שאינו מצליח להתגבר על השיעול שדוחק את האוויר החוצה.
פתרונות מהירים
אז מה אפשר לעשות? למרבה הסתירה הלוגית לכאורה, שתיית מים אכן מקלה על התקפי שיעול כאלה. היינו אמורים לחשוב שאין קשר בין מים לבין מערכת הנשימה, שכן המים נכנסים אל הוושט והקיבה, ולא קשורים לקנה הנשימה. אבל מחקרים בבעלי חיים הראו ששתיית מים מגבירה את זרימת הדם אל מיתרי הקול שמתרפים בחזרה, ובנוסף הם משפיעים מקומית על אותם חיישנים ומשתקים את התקפי השיעול, על חשבון זרימת דם מוגברת אל הוושט הסמוכה. ככל הנראה, מערכת ההגנה של הגוף מבינה כך, שהתקף שיעול נוסף יגרום לחדירה נוספת של מים לריאות, ועל כן "יש להירגע מהשיעול".הדרך הנוספת להקל על התקף שיעול, ממש כמו בטיפול בחנק, היא באמצעות טפיחה על הגב. הטפיחה הזו, שהיא חלק מתמרון היימליך הידוע, אמורה לגרום לניתוק אותה טיפת רוק, או גוף זר אחר, מקנה הנשימה, כך שהשיעול ידחק אותו בחזרה מעלה. כך או כך, אם אתם נתקלים באדם נחנק או משתנק, או שאתם סובלים מכך בעצמכם, אלה הפעולות שיש לבצע:
תמרון היימליך עצמי:
- אם אתם נחנקים, הזעיקו עזרה בטלפון 101 ומצאו כיסא קרוב אליכם.
- הישענו קדימה כך שהחלק התחתון של בית החזה נשען על קצה משענת הגב, וידיכם נחות על המושב.
- כופפו את הידיים בדומה לכפיפות סמיכה, כך שמשען הגב לוחץ פנימה את הסרעפת עד שהגוף הזר נפלט החוצה. שימו לב כי הישענות על פינת הכיסא עלולה לגרום לפציעות, לכן יש להישען על מרכז משען הכיסא.
לדברי המומחים, השיטה לתמרון היימליך עצמי בטוחה גם לנשים בהריון, כשהיא מתבצעת בצורה נכונה מעל עצם החזה. מובן שבמצב כזה יש להיזהר שלא לבצע לחץ על הבטן ההריונית.
תמרון היימליך באדם נחנק לידכם:
- הרגיעו את האדם הנחנק עד כמה שניתן והזעיקו את מד"א בטלפון 101. הקפידו למסור את הפרטים בבירור: שם, טלפון וכתובת מלאה.
- עודדו את הנפגע להשתעל. זהו האמצעי היעיל ביותר לפליטתו של גוף זר.
- אם הגוף הזר לא נפלט והמצוקה גוברת: עמדו מאחוריו כשרגלכם האחת נמצאת בין רגליו, "חבקו" את בטנו והניחו את אגרופכם מעליה. בצעו לחיצות מהירות פנימה ומעלה מעל הטבור (כפעולה אחת) וחזרו על כך 10-6 פעמים. לאחר כל תנועה בדקו אם הגוף הזר יצא.
- חזרו על השלבים עד הגעת צוות מד"א למקום או עד שהנפגע מאבד את הכרתו. אם הנפגע איבד את הכרתו - התחילו בהחייאה.
חנק בתינוקות:
הזעיקו עזרה ראשונה בטלפון 101. מסרו את שמכם, כתובתכם ומספר הטלפון שלכם.
הפכו את התינוק על האמה ושמרו עליו מפני נפילה.
בצעו שלוש טפיחות מתונות על שכמות התינוק.
אם הגוף הזר לא סולק, הפכו את התינוק והניחו שני אגודלים על בטנו מעל איזור הטבור. בצעו לחיצות עדינות כלפי מעלה.
חזרו על פעולת הטפיחות שנית עד להוצאת הגוף הזר.
אם הגוף הזר לא חולץ והתינוק אינו נושם ואינו מגיב, יש להתחיל בהחייאה.
שתיית מים מקלה על התקפי שיעול
צילום: ערוץ 10
מומלצים