שתף קטע נבחר

 

הנסיך שמשנה את המזרח התיכון: בן סלמאן נגד איראן

בגיל 32 מוחמד בן סלמאן הוא האיש החזק בסעודיה: זורק שייחים לכלא, מטיף לאיסלאם מתון, נותן לנשים לנהוג וחולם על שינוי כיוון. אחרי שהובס בסוריה והסתבך בתימן, הוא מנסה לשלוט בלבנון – ולהביך את איראן. פרופיל

מבצע נגד המורדים החות'ים בתימן, משבר עם קטאר, הסלמה חסרת תקדים מול איראן וחיזבאללה, קואליציה איסלאמית נגד דאעש, היתר היסטורי לנשים לנהוג, חזון כלכלי שאינו מבוסס על הנפט, מאבק בשחיתות של נסיכי הממלכה ובכיריה. זו רק רשימה חלקית של הישגיו, במירכאות ושלא במירכאות, של הנסיך הסעודי הצעיר מוחמד בן סלמאן, יורש העצר וכנראה הדמות המשפיעה ביותר באזור בימים אלה.

למי קראת טירון פוליטי? בן סלמאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
למי קראת טירון פוליטי? בן סלמאן(צילום: AFP)

 

ד"ר מיכל יערי על השינויים בסעודיה    (צילום: אלי סגל עידו ארז)

ד"ר מיכל יערי על השינויים בסעודיה    (צילום: אלי סגל עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


בן סלמאן, שהשנה מלאו לו 32, היה עד לפני פחות משלוש שנים בסך הכול "עוד" נסיך בחצר הגדולה של בית המלוכה הסעודי, וכעת הוא מחזיק בשורה ארוכה של תארים – יורש העצר, שר ההגנה, סגן ראש הממשלה, יו"ר המועצה לעניינים פוליטיים וביטחוניים ויו"ר המועצה לענייני כלכלה ופיתוח. המלך הוא אולי סלמאן בן עבד אל-עזיז המזדקן, אבל לכולם בסעודיה ומחוצה לה כבר ברור מיהו האיש המושך בחוטים – מוחמד הצעיר.

 

לאחרונה קיבל בן סלמאן תפקיד חדש – יו"ר הוועדה למלחמה בשחיתות במדינה. מינויו נתן את האות למבצע מעצרים חסר תקדים: 208 אישים בממלכה הואשמו בשחיתות, בכלל זה נסיכים עשירים ובכירים בממשלה בעבר ובהווה.

הסעודי שמשתולל. בן סלמאן בקריקטורה הירדנית ()
הסעודי שמשתולל. בן סלמאן בקריקטורה הירדנית

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"ההרפתקה של בן סלמאן" – זו הייתה כותרת הקריקטורה שפרסם השבוע המאייר הירדני עימאד חג'אג'. באיור נראה בן סלמאן נוהג בפראות ברכב ירוק שדגל סעודיה מתנוסס עליו – והרכב נוטה על צידו כך ששניים מגלגליו מרחפים מעל הקרקע. הקריקטורה מבטאת בעיקר את מה שחושבים מתנגדיו של בן סלמאן על התנהלות הממלכה: שלוחת רסן ומסוכנת. בעיתונים המזוהים עם חיזבאללה מכונה בן סלמאן "המשוגע מריאד".

 

בסוף השבוע אף הפנה מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה את חיציו ישירות אל בן סלמאן – גם אם במרומז. נסראללה הציג אותו כטירון פוליטי כשהצהיר שלסעודיה אין סיכוי לחסל את חיזבאללה ושמי שמנהל את המלחמה נגד חיזבאללה הוא אדם "חסר ניסיון וידע". על דבר אחד כנראה מסכימים הן תומכיו של בן סלמאן והן מתנגדיו: הוא שמוביל את שלל המהלכים ההיסטוריים המתחוללים בימים אלה בסעודיה, מהמדינות השמרניות ביותר בעולם. המלך כבר בן 81, סימני שאלה מרחפים מעל מצבו הבריאותי, ועל הרקע הזה – לסעודיה צומח מנהיג מהפכן רב עוצמה.

 

רשות הבידור

עד 23 בינואר 2015 היה בן סלמאן דמות אלמונית למדי. בבוקר אותו יום הוא דרך לראשונה על מפת הפוליטיקה האזורית: שעות אחרי מותו של המלך עבדאללה בן עבד אל-עזיז החל מסעו של בן סלמאן לעבר הכתר. אביו, סלמאן בן עבד אל-עזיז, התמנה למלך במקומו של המנהיג המנוח, ובאחד מצעדיו הראשונים מינה את מוחמד – בנו השישי במספר – לשר ההגנה ולראש הלשכה של בית המלוכה הסעודי.

החות'ים בתימן. זרוע קדמית של איראן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
החות'ים בתימן. זרוע קדמית של איראן(צילום: EPA)

בקרוב גם לך יהיה מותר. נשים סעודיות יורשו לנהוג (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בקרוב גם לך יהיה מותר. נשים סעודיות יורשו לנהוג(צילום: EPA)

חודשיים אחר כך כבר ניצב בן סלמאן מול האתגר הגדול הראשון שלו: סעודיה הובילה מבצע שאפתני שבמסגרתו הקימה קואליציה צבאית עם מדינות ערביות נוספות כדי להציל את שלטונו של נשיא תימן. השלטון שם קרס באותם ימים נוכח פעילות המורדים החות'ים השיעים, שנהנו מתמיכת איראן וכבשו שטחים נרחבים בתימן. סעודיה מצאה עצמה מול כוח פרו-שיעי משמעותי, ממש בחצר האחורית שלה, וגייסה את מדינות ערב למבצע הפצצות בתימן.

 

חודש אחר כך, באפריל 2015, קיבל בן סלמאן קידום נוסף: אביו מינה אותו ליורש העצר השני, כלומר האדם השני בתור לכתר, ובזאת הפך מוחמד בן סלמאן לראשון מדור הנכדים הסעודים שעתיד להתמנות למלך. מאז החל לבצר את מעמדו בשלל תחומים. באותה השנה הגיע המשבר בין סעודיה לאיראן לממדים חדשים והיחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות נותקו, ובזירה אחרת – באישון ליל – הוא הכריז על הקמת קואליציה של מדיניות איסלאמיות נגד דאעש, מהלך שנועד להבהיר שסעודיה מתנגדת נחרצות לטרור של האיסלאם הקיצוני ומובילה בעצמה את המלחמה בו.

 

באפריל 2016 הכריז בן סלמאן על תוכנית כלכלית גרנדיוזית – "חזון 2030". החזון נועד להוציא את הכלכלה הסעודית לדרך חדשה ולשים קץ לתלות האדירה שלה במגזר הנפט. הוא הכריז כי במסגרת התוכנית תפותח תעשייה צבאית מקומית, נשים ישולבו בשוק התעסוקה, ייעשו ניסיונות למשוך משקיעים מחו"ל, ועובדים זרים – וכאלה יש בשפע בסעודיה – יפנו את מקומות העבודה לעובדים סעודים.

 

התוכנית כוללת גם את הקמתה של "רשות הבידור", שאמורה להעשיר את חיי התרבות והפנאי של הסעודים. הקמת הגוף הזה היא דוגמה לניסיון של בן סלמאן להראות שהוא מטה אוזן לקריאות לשינוי – קריאות שהולכות וגוברות בחברה הסעודית ככל שהיא נעשית צעירה יותר. את זה הוא רוצה לעשות מבלי לפגוע בכבודם של אנשי הדת, שעדיין נותנים את הטון בסעודיה השמרנית.

 

נשיקה ברגל - ולך הביתה

במהלך ועידת עסקים שנועדה לקדם כניסה של משקיעים זרים לסעודיה הכריז בחודש שעבר בן סלמאן על הקמת עיר חדשה וראשונה מסוגה בסעודיה – העיר "NEWM" ("עתיד חדש") בצפון-מערב המדינה. בתארו את העיר הזו, שאמורה להפוך למעין "בירה כלכלית", אמר בן סלמאן שכשיבחנו אותה לעומת ערים אחרות – היא תהיה כסמארטפון והאחרות יהיו כטלפון נוקיה ישן. העיר הזו אמורה להתפרש גם על חלקים מירדן ומצרים, ולפי הסעודים היא אמורה להיות מצוידת בטכנולוגיה החדישה ביותר.

סמארטפון מול נוקיה ישן. בן סלמאן מציג את "עיר העתיד" (צילום: AP) (צילום: AP)
סמארטפון מול נוקיה ישן. בן סלמאן מציג את "עיר העתיד"(צילום: AP)

עם המנהיג השיעי מוקתדא א-סדר. עיראק שונה מכל המדינות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם המנהיג השיעי מוקתדא א-סדר. עיראק שונה מכל המדינות(צילום: רויטרס)

בשולי הוועידה ההיא סיפק בן סלמאן ריאיון יוצא דופן בפתיחותו לעיתון בריטי. "עלינו לחזור לאיסלאם המתון", הצהיר בו כמכה על חטאה של הממלכה השמרנית, שבמשך עשרות שנים התנהלה לפי החוקים הנוקשים ביותר של ההלכה האיסלאמית. "לא ידענו כיצד להתמודד עם המהפכה האיראנית ולכן בחרנו בשמרנות. עכשיו עלינו לשוב לאיסלאם המתון שפתוח לכל העולם ולכל הדתות. אנחנו מקווים שהעולם יעזור לנו".

בן סלמאן לא רק מדבר על מתינות – הוא גם עושה. לפי כל ההערכות הוא העומד מאחורי הצו ההיסטורי שפרסם לאחרונה מלך סעודיה, הצו שבו התיר לנשים לקבל רישיון נהיגה ולנהוג החל מיוני 2018. מתן זכות הנהיגה לנשים נחשב לטאבו בממלכה השמרנית, ולאורך השנים ניפקו אנשי הדת הסעודים תירוצים שונים ומשונים לכך שאין לאפשר לנשים לנהוג. יורש העצר, כך נראה, מבין שקידום מעמד האישה הוא אחד המפתחות להשתחררות סעודיה מתדמיתה כממלכה קיצונית המקדשת ערכים שעבר זמנם.

 

אבל אסור לטעות: בן סלמאן איננו דמוקרט או שוחר זכויות אדם – הוא אדם חכם המפלס את דרכו לצמרת וסולל את דרכה של הממלכה לעמדת הובלה. לשם כך הוא עושה את הוויתורים הנחוצים. כל זה לא מפריע לו למקד עוד ועוד מאמצים באנשי אופוזיציה פוטנציאליים – גם בבית המלוכה עצמו. דוגמה טובה לכך היא הדחתו של מוחמד בן נאיף מתפקידיו כשר הפנים וכיורש העצר ביוני 2017. בן סלמאן מונה למחליפו, וכעת הוא הבא בתור בדרך למלוכה. ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי בן נאיף אולץ לוותר על הכתר שיועד לו, והוא נעתר לבקשה רק אחרי לילה של שכנועים שבסופו תועד מוחמד בן סלמאן מנשק את רגליו.

 

המלך טראמפ

כפי שהוכיחו בשבוע האחרון ההתפתחויות הדרמטיות בגזרת חיזבאללה, בן סלמאן ואביו מנהלים מדיניות אגרסיבית מבעבר בכל הקשור ליריבתם השיעית הגדולה, איראן. המהלכים הנועזים יחסית שהשניים מובילים בגזרה הזו לא נראו בימיו של המלך הקודם, עבדאללה בן עבד אל-עזיז. רק חודש לפני שהתמנה ליורש העצר אמר בן סלמאן בריאיון נדיר לטלוויזיה הסעודית (הוא ממעט מאוד להתראיין) כי אינו רואה אפשרות לדו-שיח עם איראן בהתחשב בכישלונות העבר.

 

"איך אפשר להגיע להבנה עם משטר שהאמונה שלו מבוססת על אידיאולוגיה קיצונית?" שאל בן סלמאן בריאיון ההוא. "אנחנו יודעים שאנחנו בסעודיה מהווים יעד מרכזי למשטר האיראני. איראן רוצה להגיע (כלומר "להשתלט עליו" – ר"ק) לכיוון התפילה של המוסלמים, למכה. לא נחכה שהמערכה תגיע לתוך סעודיה. נפעל כדי שהמערכה תהיה אצלם, באיראן".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בן סלמאן גם הביע את מורת רוחו מממשל אובמה. הוא הביע אכזבה גדולה מההתנהלות של וושינגטון בימי אובמה בכל הקשור לאיראן ולמלחמה בסוריה, שבה, אפשר כבר לומר, מסתמן ניצחון לשליחיה של איראן על שליחיה של סעודיה. זו גם הסיבה לחמימות הניכרת במערכת היחסים של סעודיה וממשל טראמפ. טראמפ משמיע הצהרות קשות נגד איראן ומרבה לאיים עליה, וכבוד המלכים שבו התקבל בסעודיה במאי האחרון מעיד היטב על החיבה שרוחשים לו בריאד.

 

תחת בן סלמאן סעודיה היא מנהיגה אזורית פעילה במיוחד: היא מנסה לגייס קואליציות של מדינות סוניות כגון מצרים, ירדן ומדינות המפרץ נגד איראן ושלוחותיה בתימן, בלבנון ובמדינות נוספות. מדינות שאינן מיישרות קו עם סעודיה של בן סלמאן מסתכנות בערעור היחסים איתה: באמון בין סעודיה למצרים, למשל, התגלעו בשנתיים האחרונות סדקים בשל העובדה שלדעת סעודיה מצרים נקטה קו שאינו נוקשה מספיק נגד איראן ונגד משטרו של בשאר אסד בסוריה. עם זאת, היחסים ביניהן נראים איתנים כעת.

אצל נסראללה קוראים לו "המשוגע מריאד". בן סלמאן ומזכ"ל חיזבאללה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אצל נסראללה קוראים לו "המשוגע מריאד". בן סלמאן ומזכ"ל חיזבאללה(צילום: EPA)

עם ראש ממשלת לבנון המתפטר סעד אל-חרירי. מי כתב את מכתב ההתפטרות? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם ראש ממשלת לבנון המתפטר סעד אל-חרירי. מי כתב את מכתב ההתפטרות?(צילום: רויטרס)

כלפי מדינות אחרות באזור גילתה סעודיה הרבה פחות סובלנות. זמן קצר לפני מינוי בן סלמאן ליורש העצר פרץ המשבר הגדול בין סעודיה ובעלות בריתה במפרץ לבין קטאר: סעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות ניתקו את היחסים עם קטאר בשל יחסיה עם איראן ובשל התמיכה, לטענתם, של קטאר בארגוני טרור במזרח התיכון. עד עתה לא נפתר המשבר הזה – וקטאר עלולה לשלם מחיר גבוה למדי על התעקשותה שלא להיכנע ללחץ הסעודי.

 

ציון ביניים: זה לא עובד

האות האחרון לכך שסעודיה נעשית אקטיבית יותר ויותר באזור היה התפטרותו של ראש ממשלת לבנון, סעד אל-חרירי, בשבוע שעבר. אל-חרירי נשא מריאד נאום מוקלט שבו הודיע כי החליט להתפטר בשל הבחישה של איראן בפוליטיקה הלבנונית וההתנהלות הכוחנית של חיזבאללה, המסתייע בנשק כדי לכפות את רצונו בלבנון. אחרי ההודעה הזו נעלם אל-חרירי ליותר משבוע, ובמזרח התיכון ובמערב פורסמו דיווחים שלפיהם סעודיה אילצה אותו להתפטר והכתיבה לו את הודעת ההתפטרות החריפה. נסראללה ונשיא לבנון אף האשימו את סעודיה כי היא מחזיקה את אל-חרירי במעצר.

 

סעד אל-חרירי בהודעת ההתפטרות החפוזה

סעד אל-חרירי בהודעת ההתפטרות החפוזה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לא בטוח שההאשמות של חיזבאללה משוללות יסוד. בשנה האחרונה גילתה סעודיה אי שביעות רצון מתפקודו של אל-חרירי, שגיבש עם נשיא לבנון מישל עון עסקה שבמסגרתה קיבל את תפקיד ראש הממשלה. כדי לכהן בתפקיד הזה החליט אל-חרירי להניח בצד את המחלוקות העמוקות שיש לו עם חיזבאללה, והוא קיווה שכך יצליח להבריא את ארץ הארזים. בשנתיים שלפני כן נאלצה לבנון לתפקד בלי נשיא. תקציב המדינה שאושר בחודש שעבר הוא הראשון שהצליח הפרלמנט הלבנוני לאשר אחרי 12 שנה.

 

בעיראק, שיחסיה עם סעודיה התערערו מאוד בעקבות מלחמת המפרץ הראשונה, אז פלש צבאו של הרודן העיראקי סדאם חוסיין לכוויית, נראה שבן סלמאן מנסה ליישם מדיניות שונה – כזו של הפרד ומשול. בשנים האחרונות השתפרו יחסי ריאד ובגדד, והשיפור הזה נועד להרגיז את איראן. עיראק היא מדינה בעלת רוב שיעי, כמו איראן, ואיראן רואה בה שטח השפעה חשוב. סעודיה מגלה פעלתנות רבה ביחסים עם עיראק, וכך למשל היא אירחה לאחרונה לביקורים רשמיים את ראש ממשלת עיראק, חיידר אל-עבאדי, ואת המטיף השיעי העיראקי רב ההשפעה מוקתדא א-סדר. גם הגבול בין המדינות נפתח לראשונה זה 27 שנה, והן החלו לקיים טיסות סדירות בין ריאד ובגדד.

 

ובכל זאת, האמת חייבת להיאמר: עד כה לא הוכיחה את עצמה מדיניותו האזורית של בן סלמאן, ובשום חזית במזרח התיכון לא הצליחה סעודיה לחזק את השפעתה מאז כניסתו לזירה. ההאשמות שלפיהן היא כפתה על אל-חרירי להתפטר מראשות ממשלת לבנון עוררו ביקורת עצומה על סעודיה בלבנון, הן בקרב שיעים והן בקרב סונים, ובה בעת היא רואה את איראן מבצרת את מעמדה ומצליחה לשמור על בעלי בריתה כמעט בכל חזית באזור – בסוריה, בתימן, בעיראק ובלבנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנסיך בן סלמאן
צילום: רויטרס
מומלצים