ריבלין: "כואב שהכותל הפך מסמל האחדות לסמל המחלוקת"
נשיא המדינה השתתף באסיפה השנתית של הפדרציות היהודיות בצפון אמריקה והתייחס למשבר בין הממשלה ליהדות התפוצות סביב מתווה הכותל: "מקווה שנחזור לשולחן ונגיע להבנות בנושא". את יהדות ארה"ב הוא הגדיר בנאום כ"שבט החמישי"
נשיא המדינה ראובן ריבלין נאם הלילה (ג') באסיפה השנתית של הפדרציות היהודית בצפון אמריקה שמתקיימת בלוס אנג'לס. בנאומו התייחס ריבלין למשבר עם יהדות התפוצות סביב מתווה הכותל: "הכאב רב שסמל האחדות, כותל הדמעות והאושר, הפך לסמל המחלוקת וחוסר ההסכמה".
ריבלין הוסיף: "גיבוש מתווה הכותל, היה תהליך רגיש שהובילה ממשלת ישראל בניסיון לגשר על הפער. אני מקווה מאוד שנגיע לעת שבה נוכל לחזור יחד לשולחן ולהגיע להבנות בנושא. זו אחריות משותפת ואינטרס משותף. עם זאת, כולנו צריכים לכבד את התהליך הדמוקרטי בישראל".
הנשיא התייחס גם ל"נאום השבטים" וכינה את יהדות התפוצות - השבט החמישי: "הסדר הישראלי החדש הוא אתגר כלכלי אדיר למדינת ישראל, אבל לא פחות מכך הוא אתגר חברתי וערכי. איך מייצרים שפה משותפת ותחושת שייכות של כל מגזר? אני מאמין שהאתגר הזה של יצירת שותפות בין ארבעת השבטים המרכזיים, הוא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר המונחים לפתחה של מדינת ישראל היום. זהו אתגר שכדי להתמודד איתו אנחנו זקוקים לשותפות אתכם, השבט החמישי, יהדות התפוצות".
קודם לכן הצהיר הנשיא: "מדינת ישראל הייתה ותמיד תהיה הבית של כל יהודי - חרדי, רפורמי, קונסרבטיבי, חילוני, מסורתי, אשכנזי, ספרדי - יהודים. אנחנו עם אחד ומדינת ישראל יקרה לכולנו. היהודים בעולם, ובמיוחד בארצות הברית, הם שותפים מלאים שלנו. אתם עומדים לצדנו ברגעי השבר והשמחה, אתם חולמים איתנו, מאתגרים אותנו ושומרים אותנו חזקים - ואנחנו חזקים".
ריבלין הוסיף בנאומו: "יש לכם השפעה חיובית משמעותית על המערכת הישראלית והחברה בישראל. בנינו ערוצים חזקים של שיתוף פעולה בנושאים אסטרטגיים. יש לכם השפעה משמעותית על האג'נדה הישראלית. אני מבקש מכם - אל תחדלו. כחלק מהאתגר של בניית היחסים בינינו עלינו ליצור דיאלוג כנה ופתוח בין הצדדים, זו הדרך היחידה שלנו להתקדם קדימה.
"האתגר בבניית היחסים בינינו צריך להתחיל בהיכרות טובה יותר האחד של השני. לפעמים כדי להתקרב זה לזה עלינו להכיר בשוני, להבין את נקודות המבט השונות. אנחנו עם אחד. כולנו חולקים את האחריות לשמר את הזהות היהודית והשפה העברית ולהעביר אותה מדור לדור. זה האתגר הקשה ביותר בישראל, זה קשה עוד יותר בתפוצות", אמר ריבלין.
הנשיא התייחס גם לאנטישמיות הגואה בעולם ובארה"ב: "נמשיך להיאבק יחד באנטישמיות על כל צורותיה. מהשחתת מצבות בבתי קברות יהודים ועד לטרור המכוון לקהילות של אחינו ברחבי העולם, מה-BDS בקמפוסים ועד לדה-לגיטימציה של ישראל באו"ם. בעניין זה אין מקום לפשרה או גמגום, עלינו להמשיך את המאבק כחזית אחת מאוחדת".
ריבלין התייחס גם ליחסים בין ישראל לארצות הברית והודה לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ולקודמו בתפקיד, ברק אובמה, על "תמיכתם בישראל ושמירה על האינטרסים הישראליים". הוא הודה גם לקהילות היהודיות בארה"ב: "אני תמיד אומר שיש שלושה עקרונות ביחסי החוץ של מדינת ישראל, היחסים עם ארה"ב, היחסים עם ארה"ב והיחסים עם ארה"ב. אתם חלק בלתי נפרד מהקשר האמיץ בין ישראל לארה"ב. זה המקום להודות לכם, על התפקיד שלכם בפיתוח ובשמירה על היחסים האלה, בשמירה על המחויבות האמריקנית לביטחון מדינת ישראל".
לאחר נאומו בפני משתתפי האסיפה נפגש ריבלין עם משפחת מנגיסטו, העושה בארה"ב במסגרת במאמציה להעלות את המודעות למאבק להשבת בנם, אברה, המוחזק בעזה יותר משלוש שנים.
הנשיא עדכן את בני המשפחה במאמצים שעשה בנושא גם מול מלך וראש ממשלת ספרד בשבוע שעבר בביקורו הממלכתי שם והדגיש: "אנחנו עומדים מול אויב אכזרי שגם העקרונות ההומניטריים לא מעניינים אותו. נעשה כל דבר שאפשר על מנת להשיב את אברה ואת חיילנו שטרם שבו הביתה אחרי שנהרגו בצוק איתן". הוא התחייב שימשיך לפעול בנושא: "מדינת ישראל לא תשקוט, עד חזרתם של חיילינו ואזרחינו".