בית הדין הרבני לזוג שרוצה להתגרש: "אל תגורו באותו בניין"
בהסתמך על ההלכה, שבה נקבע כי קרבה פיזית יכולה להביא את בני הזוג לקיום "יחסי אישות" אסורים, החליט בית הדין הרבני בנתניה כי לצורך מתן הגט לא יוכלו השניים לגור בשכנות. גם מסמכים שהעידו כי לפרוד אין "כוח גברא" לא הועילו
בית הדין הרבני האזורי בנתניה
קבע באחרונה כי גבר ואישה שהיו נשואים לא יוכלו לחיות בשכנות לאחר הפרידה. הנימוק: בהלכה נפסק כי על רקע העבר הרומנטי המשותף עלולה הקרבה הפיזית להביא אותם לקיים "יחסי אישות" אסורים. הטענה כי המגורים בסמיכות נועדו להקל על בתם המשותפת, ששרויה במצב נפשי קשה, לא הועילה - וגם לא המסמכים הרפואיים שמוכיחים כי לפרוד כלל אין "כוח גברא". בית הדין החליט כי עליו לעבור להתגורר בבניין אחר כתנאי לסידור הגט.
בני הזוג נישאו ב-1993 ויש להם שני ילדים משותפים. ההחלטה להיפרד הייתה משותפת, והיא נבעה מחילוקי דעות ומהעובדה שהם כבר אינם מקיימים יחסי מין. לבית הדין הם הגיעו לאחר שכבר חתמו ביניהם מראש על הסכם גירושים.
הדיין, הרב יאיר לרנר, שאל את הגבר והאישה היכן יגורו, והם השיבו כי יפרידו מגורים, כמובן, אך יישארו באותו בניין, בקומות נפרדות. הם ציינו כי בתם עברה טראומה קשה לאחר שכמה מקרובי משפחתה נהרגו באירוע טרגי, והם מבקשים לאפשר לה לחיות בקרבת שני ההורים ולהיפגש איתם בקלות.
בית הדין העיר כי לפי ההלכה אסור להם לגור בקרבת מקום "שמא יבואו לידי עבירה". בא כוח הצדדים ענה כי יוכל להמציא מסמכים רפואיים שמוכיחים כי אין לבעל אפשרות לקיים יחסי אישות, וממילא אין מקום לחשש זה.
הדיין לרנר דחה את הבקשה על פי הכרעות בתיקים אחרים בעבר. הוא ציטט, בין היתר, את חבר בית הדין הרבני הגדול הרב יוסף שלום אלישיב (לימים ממנהיגי הציבור החרדי, "פוסק הדור" הליטאי), ששמע עדויות מפי רופאים מומחים כי "אין בדיקה היכולה לקבוע אם יש כוח גברא או לא".
הרב לרנר הוסיף בפסק הדין: "גם היום, כשיש בדיקות מקיפות יותר ומדויקות, אין אפשרות להסתמך על דברי הרופאים לחלוטין ולומר שאין סיכוי לעולם שתהיה תרופה או תקנה לאדם שקבעו שאין לו כוח גברא, שהרי מעשים שבכל יום שהרפואה מוצאת פתרונות לאנשים אלו - אם על ידי תרופות או זריקות ואם על ידי טיפול כירורגי או טיפולים אחרים".
בהחלטה נכתב: "לאור האמור, על הצדדים להפריד לחלוטין את מקום מגוריהם (לא באותו בניין), כדי שבית הדין יוכל לסדר את הגט. הבעל יוכל לגור בקרבת מקום, בבניין אחר, ובאופן זה יהיה גם מספיק קרוב לבתו כדי שיוכל לתמוך בה".
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים