לחיות עם HIV: כך תקבלו את הזכויות המגיעות לכם
האם אני יכול לשרת בצבא ולנסוע לחו"ל? האם חברת הביטוח יכולה לסרב לבטח אותי? ואיך אוכל להבטיח שמירה על סודיות רפואית? לחיות עם HIV - כך תקבלו את הזכויות המגיעות לכם
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס
למרות העובדה שאנשים החיים עם HIV יכולים לנהל חיים מלאים ובריאים, לקיים יחסי מין, ללדת ילדים, לעבוד, לטייל, ולתכנן תוכניות לעתיד, הם עדיין נאלצים להתמודד עם סטיגמות, דעות קדומות ואפליה. איך להצליח לחיות ולקבל את הזכויות המגיעות על פי חוק.
כיצד אוכל להבטיח טיפול רפואי שיוויוני ושמירה על סודיות רפואית?
שמירה על סודיות רפואית היא אחד המרכיבים המרכזיים ביחסים שבין הרופא למטופל. שמירה על כבודו של כל מטופל היא חובה מוסרית ומשפטית שהרופאים נדרשים לה. גם בכל הנוגע ל-HIV, כל העוסקים ברפואה מחויבים לסודיות רפואית ולטיפול שווה בכל החולים, הן ברפואה הפרטית והן ברפואה הציבורית.
במקרה של אשפוז, בחלק מבתי החולים נהוג לסמן בגיליון הרפואי סימון מוכר של מחלה זיהומית, שעלול ליצור אי נוחות מול מבקרים ובני משפחה שאינם יודעים. במקרים כאלו ניתן לבקש מהצוות הרפואי לרשום את סימון המחלה באופן דיסקרטי.
חשוב לדעת כי חוזר משרד הבריאות אוסר על אפליה על רקע סטטוס של HIV – נאסר על רופאים פרטיים וציבוריים לבודד, לסמן, לדחות לסוף יום הטיפולים או להימנע מטיפול באנשים שחיים עם HIV.
אלו זכויות סוציאליות מגיעות לי?
להבדיל מבעבר, לטיפולים ל- HIV אין כיום כמעט כל תופעות לואי. על כן, נשאי HIV יכולים לעבוד בכל עבודה שהיא. המקצוע היחידי שביחס אליו עשויה לחול על נשאי HIV מגבלה היא של רופא מנתח.
במקרה זה על הרופא לעבור בדיקות שמראות שהוא נוטל טיפול תרופתי שגורם לווירוס בדמו להיות ברמה כה נמוכה, עד כי אין כל סכנת הדבקה. פרט לכך, אין כל הגבלה, ונשאי HIV יכולים לעסוק בכל משרה.
מה אני זכאי לקבל מקופת החולים שלי?
כל אדם שחי עם HIV זכאי להצטרף לכל קופת חולים שיבחר וליהנות משירותי הביטוח המורחבים. בקופת החולים יינתן לכם קוד מיוחד שמיועד למספר מחלות וביניהן HIV ומקנה זכויות שונות כמו פטור מתשלום חיסונים, פטור מתשלום על בדיקות אצל רופאים מומחים ובחלק מהקופות גם תרופות שאינן ל-HIV בחינם.
כל הטיפולים הקשורים לנשאות, כגון ביקורים במרכז האיידס, הבדיקות הנלוות, והטיפול התרופתי המשולב, ניתנים בחינם לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי.
האם יש הנחיות מיוחדות לקבורה של נשאי HIV שהלכו לעולמם?
לפני כשנה נחשף נוהג של חברה קדישא לסרב לבצע טקס טהרה לגופות של נשאי HIV שהלכו לעולמם, לשמור רישום של מקומות בהם נקברו נשאים, ולקבור אותם במקומות נפרדים. בעקבות החשיפה, ופנייה נדהמת מצד הוועד למלחמה באיידס, הוציא משרד הבריאות נוהל שקובע מפורשות שמדובר בהתנהלות פסולה. כיום קובע הנוהל שעל חברה קדישא לפעול בגופה של נשא HIV שהלך לעולמו באותו האופן שבה היא פועלת ביחס לכל נפטר אחר.
האם חברות הביטוח יכולות לסרב לבטח אותי?
למרות ההתקדמות הרפואית בטיפול ב-HIV והעלייה בתוחלת החיים, אנשים החיים עם HIV עדיין מתקשים כיום להשיג ביטוחים שונים. למרות שחוק שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלות אוסר להפלות אנשים בעלי מוגבלויות ומחלות לרבות אנשים החיים עם HIV, בתחום הביטוחים, אפליה על רקע HIV היא תופעה שכיחה ופסולה.
חברות הביטוח הן חברות פרטיות והן זכאיות להחליט שלא לבטח פונים מטעמי סיכון וכדאיות, אולם מדובר בעבירה על החוק. במקרה שחברת ביטוח מסרבת לבטח אנשים החיים עם HIV מבלי להציג נתונים סטטיסטיים או רפואיים, ניתן לשקול להגיש תלונה או תביעה אזרחית במטרה למצות את זכויותיך.
האם חלות עליי מגבלות בעת נסיעה לחו"ל?
ככלל, אסור לחברת ביטוח לסרב באופן גורף לסרב לבטח נשאי HIV בביטוח כלשהו. לגבי חלק מהביטוחים, ייתכן שמותר להן לגבות פרמיה גבוהה יותר ממובטח שהוא נשא HIV, אך זאת רק לאחר הצגת נתונים רפואיים וסטטיסטיים מצד חברת הביטוח שמצביעים על הסיכון הגבוה יותר לקרות אירוע הביטוח ביחס למבוטח, נשא הנגיף.
האם אני יכול לשרת בצה"ל?
מועמדים לשירות ביטחון שהתגלה אצלם נגיף ה-HIV טרם גיוסם בדרך כלל פטורים משירות צבאי, כמו חולים אחרים במחלות כרוניות, אך רבים מהם מחליטים להתנדב לצה"ל.
חייל שמאובחן כנשא של הנגיף במהלך שירות החובה, מופנה לוועדה רפואית לקביעת פרופיל פוסל שירות והוא רשאי לבחור להתנדב. איש קבע שמאובחן כנשא HIV, מופנה לוועדה רפואית לקבלת פרופיל פוסל שירות. לאחר מכן, תיקו עובר לוועדה רפואית שדנה בהמשך שירותו בהתאם לקריטריונים.
רבים מאנשי הקבע מקבלים אישור שמאפשר להם להמשיך בעבודתם ללא מגבלה. מזה מספר שנים, גורמי רפואה בצה"ל תומכים בחובת גיוס של נשאי HIV המועמדים לשירות ביטחון וההערכה היא שבקרוב יגוייסו נשאי הנגיף כמו כל נער/ה המועמדים לגיוס.
חשוב לדעת כי כל אדם עם HIV שנמצא במסגרת הצבאית, זכאי לשמירה קפדנית על סודיותו הרפואית.
יש לכם עוד שאלות בנוגע לזכויותיכם? הוועד למלחמה באיידס עומדים לרשותכם
בימים א'-ד' בשעות 20:00-22:00
בטלפון: 03-5613000 או במייל
בשיתוף הוועד למלחמה באיידס